Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Meditatieve wandelreis rondom Cluny, Taizé en Vézelay

Groepsrondreis, Busreis

“Alleen het gaan zelf is van belang, alleen dat blijft, en niet het doel. Dat bestaat slechts in de verbeelding van de reiziger.

Antoine de Saint-Exupéry, Franse schrijver”

 

De weg naar huis…..een meditatieve wandelreis rond Taizé en Vézelay

Tijdens deze meditatieve wandelreis van 9 – 16 juni in de omgeving van Taizé en Vézelay, begeleid door Mirjam Dirkx en Joke Litjens, reis je naar letterlijk en figuurlijk naar “huis”. Iedere dag begint met een korte meditatie en een lichamelijke oefening. Ook is er dagelijks een inspirerend en passend verhaal dat tot nadenken stemt.

 

Rondom Taizé en Vézelay

Je start in Taizé, het verste punt van de reis. Van daaruit bewandel je letterlijk en figuurlijk  de weg naar huis; deels over de pelgrimswegen naar Santiago de Compostella. Wandelend door het Bourgondische land proef je de rijkdom van het landschap en de cultuur. Oude Romaanse kerkjes, wijngaarden, bossen en landerijen strekken zich voor je ogen uit en laten je deel worden van een rijk verleden en een hoopvolle toekomst; op weg naar inspirerende spirituele plekken. Bijvoorbeeld Taizé waar ieder jaar vele duizenden jongeren te gast zijn. Of naar de ruïnes van een indrukwekkend Middeleeuws klooster in Cluny, een Boeddhistisch klooster van 1000 Boeddha’s midden op een Frans landgoed waar de lama je wegwijs maakt, maar ook naar de indrukwekkende basiliek van Vézelay.

 

Pelgrimeren

Wie een pelgrimswandeltocht maakt, weet dat het niet gaat om het doel, maar om de weg die je gaat. Al wandelend trekt het mooie landschap aan je voorbij. Maar ook het landschap van je ziel ontvouwt zich met hoogte- en dieptepunten. Gevoelens van vreugde en blijdschap, boosheid en teleurstelling, verdriet en  pijn, maar ook van wijsheid en ervaring. Gaande de weg  raak je (weer) thuis bij jezelf; dat is de ervaring van veel pelgrims.

 

Programma

Dag 1, vrijdag 8 juni

Vandaag is een reisdag. Per luxe touringcar vertrekken we vroeg voor de reis naar Hotel St. Odilon in Cluny, voor de komende vier overnachtingen.

 

Dag 2, zaterdag 9 juni

Taizé

Na elf kilometer wandelen, arriveren we in Taizé, een spirituele plek waar jaarlijks duizenden jongeren komen, die deelnemen aan de wekelijkse ontmoetingen. De broedergemeenschap van Taizé bestaat uit een honderdtal katholieke en protestants-christelijke broeders uit meer dan dertig verschillende landen. De broeders leven van hun eigen werk en accepteren geen giften. Iedereen binnen de gemeenschap is gelijk.

Ook u mag vandaag even onderdeel zijn van deze gemeenschap van Taizé. Deelnemen aan het middaggebed en net als iedereen in de rij staan voor de maaltijd. En dan volgt een bijzondere ontmoeting met een (Nederlandse) jongere die voor langere tijd deel uitmaakt van de broedergemeenschap. Wat brengt u naar Taizé, wat zoek u en wat heeft het verblijf u gebracht? Vragen waar we antwoord op proberen te krijgen. Maar ook tijdens een repetitie meezingen in het koor, het terrein verkennen en de winkel bezoeken. Voor het diner keren we weer terug naar het hotel. Wie wil, kan ’s avonds ook het avondgebed bijwonen.

 

Dag 3, zondag 10 juni

Viering Taizé

Na het ontbijt gaan we weer terug naar Taizé, om de viering van 10.00 uur bij te wonen. Een bijzondere ervaring. Vervolgens door naar Cluny voor de lunch op eigen gelegenheid.

 

Cluny

Het spirituele Cluny is vooral bekend vanwege haar Benedictijnenabdij, de zetel van de grootste kloosterorde in West Europa. Deze bijzondere abdij, opgericht door Willem de Vrome in 910, werd rechtstreeks onder bescherming van Rome geplaatst . Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van politiek en spiritualiteit. Zij was een bemiddelaar tussen de Paus en de verschillende politieke machten.  

Het centrum van Cluny is net zo groot als het voormalige klooster. Veel van wat we nu zien, maakte er ooit deel van uit. Olaf Spronk, een Nederlander die zich in Cluny gevestigd heeft, leidt ons rond.

 

Dag 4, maandag 11 juni

Wandelen

Vandaag een wandeling vanaf het hotel van ongeveer vijftien kilometer door het prachtige landschap bij Cluny. We lopen een gedeelte van de Jacobsweg naar Santiago de Compostella. Het eerste gedeelte gaat al klimmend Cluny uit. Het stijgingspercentage neemt dan wat af en gaat een stuk geleidelijker. Tot over de toppen van de heuvels voor een schitterend uitzicht. Dan wandelen we een gedeelte naar beneden met als eindpunt een meer waar het heerlijk toeven is.

 

Dag 5, dinsdag 12 juni

Boeddhistisch klooster Paldenshanga La Boulaye

Onderweg naar Vézelay een bezoek aan het indrukwekkende Tibetaanse  Boeddhistische klooster Paldenshanga La Boulaye, de tempel van  duizend Boeddha’s. Een plek waar men zijn of haar geluk kan vinden. Het is een plek waar iedereen welkom is: gelovig of niet, waar ruimte is voor persoonlijke bezinning. Het was Kyabje Kalu Rinpoche die tijdens zijn tweede reis richting het Westen het Dashang Kagyu Ling Centre oprichtte waar men de complete en traditionele driejaar durende retraite kon volgen. Deze geestelijke afstamming van het Tibetaans Boeddhisme gaat ver terug tot in de 11e eeuw en is dankzij de vele meesters eeuwen lang gewaarborgd.  Wellicht is het wat vreemd om in het Franse heuvelland draken en wapperende gebedsvlaggen te zien opduiken. Maar na de rondleiding door lama Jean-Paul Cantillon wordt veel duidelijk over de achtergronden van dit klooster. Een fascinerende ontmoeting.

 

 “Ik voel me in een vreemde wereld, alsof ik duizenden kilometers ver weg ben. De prachtige kleuren van de tempel strelen mijn oog. Er zijn vreemde taferelen te zien, uitbeelding van verhalen die ik niet ken. Onze schoenen gaan uit als we de gebedsruimte betreden. Immense beelden kijken ons aan” – Mirjam Dirkx

 

De dag sluiten we af met een gezamenlijke picknick voordat we naar Hostellerie de la Poste in Avallon gaan voor de komende overnachtingen. 

 

Dag 6, woensdag 13 juni

Wandelen

Vandaag wederom een wandeling van de Jacobsroute naar Santiago de Compostella van circa zeven kilometer, vanaf Foissy-le-Vézelay, in omgekeerde richting het eerste gedeelte van de eerste etappe. De weg start stijgend, maar al snel wordt het vlakker. We wandelen door weilanden, bossen en wijngaarden. Na een stop in een pelgrimscafé gaat de weg steil omhoog naar de basiliek van Vézelay. De klim wordt ruimschoots beloond.

 

Sainte- Marie - Madeleine Basiliek Vézelay

Vézelay is een bijzonder dorp dat bol staat van geschiedenis, cultuur en religie en is voor velen een bedevaartsoord. Bij de entree van Vézelay bevindt zich de Jakobsschelp als symbool voor het begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De Abdijkerk Sainte-Marie-Madeleine, op de top van de heuvel, is van ver al te herkennen en vormt een magnifiek aangezicht. Verschillende pelgrimswegen komen hier bij elkaar. De basiliek is imponerend vanwege haar eenvoud.

 

“Vanuit de verte zie ik je al liggen, oude basiliek, die al zoveel pelgrims heeft ontvangen en geherbergd. Hoog boven de velden en de huizen uit sta je als een baken. Het kost wel even kruim om op te klimmen naar jouw poort. En dan verwelkom je mij met je ontzaglijke ruimte. Je ramen richten mij op naar het licht. Al lopen tientallen mensen om mij heen, even zijn wij heel stil, jij en ik. Even ademen we eeuwigheid” – Mirjam Dirkx.

 

We kunnen hier het middaggebed bijwonen, waarna de lunch op eigen gelegenheid. ’s Middags leidt een van de monniken van de Fraternité de Jérusalem ons rond.

 

Tot slot retour naar het hotel in Avallon.

 

Dag 7, donderdag 14 juni

Wandelen

Vandaag lopen we circa veertien kilometer vanaf Pontaubert, via Vault-de-Lugny, Domecy en Asquins richting Vézelay. Ook nu gaat de route bergop, maar dit keer geleidelijker. De route loopt door prachtige landschappen en geeft mooie doorkijkjes. Het laatste stukje gaat bergopwaarts met een bijzonder uitzicht op de basiliek van Vézelay die hoog boven op de heuvel troont. Vervolgens naar de kapel van La Cordelle, een bijzondere stilteplek.

 

Dag 8, vrijdag 15 juni

Zoals gewoonlijk begint deze dag met een bezinnend moment. Daarna start de terugreis naar huis.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vervoer per Comfort Class touringcar

 • 2-persoonskamer op basis van logies met ontbijt

 • Diners in lokale restaurants

 • 3 picknick lunches (dag 4, 5 en 7) en lunch in Taizé op dag 2

 • Entreegelden volgens programma

 • Lokale gids in Cluny

 • Fooien

 • DrieTour reisleiding

 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 389,-
 • Overige lunches
 • Drankjes
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief