Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Dagtocht Amsterdam 'Thuis bij Rembrandt'

Special, Eigen vervoer

Rembrandt: schilder, tekenaar én etser 

De Nachtwacht, het Joods Bruidje ….. wie kent niet de wereldberoemde schilderijen van Rembrandt, de grootste Nederlandse schilder, die meer dan 35 leerlingen had en als geen ander zijn stempel op Nederlandse schilderkunst drukte.

Veel minder bekend zijn de circa 300 etsen die hij maakte. Etsen, dat zijn tekeningen op een metalen plaat, die vervolgens meerdere keren afgedrukt kunnen worden. Als geen andere kunstenaar, wist Rembrandt met enkele trefzekere lijnen een persoon of een landschap precies weer te geven.

Rembrandts kunstenaarschap en zijn fenomenale beheersing van licht en donker komt in zijn etsen nog meer tot zijn recht, dan in zijn schilderkunst. Zij geven een zeer persoonlijk beeld van de meester. Rembrandts etsen behoren 400 jaar later nog steeds tot de besten die ooit door mensenhand zijn vervaardigd.

 

Museum Het Rembrandthuis

Rembrandt van Rijn werd 1606 in Leiden geboren en vestigde zich 1631 in Amsterdam, waar hij in1669 overleed. Als kunstenaar ging het Rembrandt in de jaren dertig dermate voor de wind, dat hij in 1639 het grote en voorname huis aan de Sint Antoniesbreestraat kon kopen, de huidige Jodenbreestraat. Zijn woonhuis staat nog steeds en hierin is sinds 1906, Museum Het Rembrandthuis gevestigd. Met behulp van historische bronnen heeft men in de jaren negentig van 20e eeuw op zorgvuldige wijze het interieur van Rembrandts woonhuis gereconstrueerd. Het Rembrandthuis geeft ons een unieke kijk in het leven van Rembrandt en in de rijke wooncultuur van de 17e eeuw.

In de nieuwe vleugel van het Rembrandthuis worden regelmatig, echter niet altijd, hoogtepunten uit hun collectie etsen van Rembrandt getoond.

 

In de voetsporen van Rembrandt

Veel van de plekken die in Rembrandts leven een belangrijke rol speelden, hebben de tand des tijds doorstaan.

Na het bezoek aan het Rembrandthuis en een gezamenlijke lunch, neemt kunsthistorica Andrea Smith je graag mee op een wandeling door Rembrandts favoriete buurt, het nu oudste deel van Amsterdam. Rembrandt was hier vaak op stap: of hij was op zoek naar nieuwe rekwisieten voor zijn schilderijen, naar nieuwe kunstvoorwerpen voor zijn verzameling of hij wilde een bevriende opdrachtgever spreken, Tijdens deze wandeling komt Rembrandt als kind van zijn tijd nog meer tot leven.     

 

Of als voorbereiding op de Rembrandtreis naar Sint Petersburg of als je graag iets meer over Rembrandt wilt gaan weten, kunsthistorica Andrea Smith toont je graag het Amsterdam van Rembrandt.

 

Deze dagtocht staat onder deskundige leiding van kunsthistorica en Rembrandtkenner drs. Andrea M.R. Smith

Andrea Smith groeide op in een Engels/Duits gezin in Nederland. Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Leiden werkte zij voor Sotheby’s, Bonhams, de Tefaf, het Amsterdam Museum, het RKD en Museum het Rembrandthuis. Zij heeft haar eigen bureau en is vooral geboeid in wat wij van de kwaliteit van de Oude Meesters kunnen leren. Andrea is daarnaast ook een groot bewonderaarster van de boeken van Henri Nouwen. Haar aanstekelijk enthousiasme over Rembrandt, Sint-Petersburg en de meditaties van Nouwen zullen je zeker inspireren.

 

Programma

10.30-11.00 uur

Welkom en een kop koffie in Café Rembrandtcorner, naast Museum Het Rembrandthuis.

 

11.00-12.30 uur

Bezoek aan Museum Het Rembrandthuis en zijn wereldberoemde collectie etsen van Rembrandt.

 

12.30-13.30 uur

Lunch in Café Rembrandtcorner

 

13.30- tot ca. 15.30 uur

Afhankelijk van het tempo van de groep zal de wandeling ongeveer twee uur duren. Hierbij zullen we ook regelmatig stilstaan om naar de gebouwen te kijken en naar de verhalen te luisteren.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

  • Ontvangst met koffie/thee
  • Entreegelden
  • Lunch
  • Deskundige gids

Exclusief

  • Vervoer naar Amsterdam
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief