Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Helvoirt,_Udenhoutseweg_15_-_al(s)29082012jk
Henri Nouwen
Conferentie 2018

Henri Nouwen Conferentie "Je bent geliefd”, rond het gedachtegoed van Henri Nouwen

Najaar, Eigen vervoer

3-daagse Henri Nouwen Conferentie

14 – 16 september 2018

 

U wordt van harte uitgenodigd om de derde conferentie rond het gedachtegoed van Henri Nouwen mee te maken. Voor de conferenties in 2016 en 2017 was grote belangstelling en voor de inhoud van de conferentie was veel waardering. In 2017 was het thema “Van het hoofd naar het hart” en voor dit jaar hopen wij invulling te geven aan het thema “Je bent geliefd”. Dit aan de hand van een van de bekendste uitspraken van Henri Nouwen “Het is niet wat je doet, het is niet wat je bezit, het is niet want anderen over je zeggen, het is dat je een geliefd kind van God bent.”

 

Nog altijd, 21 jaar na zijn overlijden, is spiritueel schrijver Henri Nouwen populair en inspireert hij velen. Wereldwijd zijn ruim zeven miljoen boeken verkocht en in meer dan 30 landen vertaald.
Hour of Power en DrieTour organiseren van 14 tot en met 16 september 2018 deze bijzondere 3-daagse conferentie. Het spirituele gedachtegoed van Henri Nouwen staat hierin centraal. De conferentie vindt plaats in het comfortabele bezinningscentrum/klooster Emmaus in Helvoirt.

 

Voor eenieder die op zoek is naar inspiratie en bezinning. die wil leven vanuit het hart in verbondenheid met de ander, en wil thuiskomen.  

 

Het is ook mogelijk om de conferentie als daggast te bezoeken. Voor meer informatie klik hier.

 

De technische uitvoering van deze conferentie wordt verzorgd door Drietour. 

Voorlopig programma

Vrijdag 14 september 2018

In de loop van de ochtend wordt u van harte welkom geheten in het bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt. Tijdens het verblijf wordt u gevraagd om mee te helpen bij de maaltijden (inschenken / opscheppen / verzamelen) en de keukendienst (afwas). 

 
Na het middaggebed in de kapel en de warme maaltijd gaat het inhoudelijke programma van start. De eerste lezing zal gegeven worden door Jan Wolsheimer.

Om 17:00 uur is er een samenkomst in de kapel, waarna de broodmaaltijd gebruikt wordt. ’s Avonds is er gelegenheid om samen te komen en elkaar nader te leren kennen, onder genot van een hapje en een drankje, of voor persoonlijke bezinning. 

 

Zaterdag 15 september 2018
Na het ontbijt is er een samenkomst in de kapel. Daarna volgt een lezing door Nikolaas Sintobin.

 

Na het middaggebed in de kapel en de warme maaltijd is er de mogelijkheid een stiltewandeling te maken in het schitterende natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen, de Sahara van Brabant. Struin door het stuifzand of wandel door bossen en heide en laat je gedachten gaan.

 

Om 17:00 uur is er een samenkomst in de kapel, waarna de broodmaaltijd gebruikt wordt.

De avond zal op een bijzondere en passende wijze worden ingevuld, op dit moment is hierover nog geen informatie beschikbaar.

 

Zondag 16 september 2018

Na het ontbijt is er een samenkomst in de kapel.
Daarna volgt een persoonlijke lezing van alweer de laatste spreker: Rita Renema.

 

Na het middaggebed is er een samenkomst in de kapel waarna u de warme maaltijd gebruikt. Omstreeks 15:00 uur is er een afsluitende bijeenkomst waarin u mag delen wat deze drie dagen voor u hebben betekend.

 

Lezingen

 • Jan van den Bosch

Jan en Henri voelden een diepe vriendschap en verbondenheid rond de thema’s die zo bepalend waren voor Henri Nouwen. Jan heeft veel met Henri opgetrokken, documentaires over hem gemaakt  en was de laatste uren van zijn leven bij hem. In een persoonlijk verhaal deelt Jan hier iets over.

 

 • Jan Wolsheimer

Jan Wolsheimer was beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht en werkte 9 jaar in het bedrijfsleven. Tijdens deze periode is hij Theologie gaan studeren en sinds 2005 is hij voorganger van de CAMA Parousia gemeente te Woerden. Hij is een bekend blogger op eeuwigheid.nl en auteur van het boek Tegen de draad.


Jan bechrijft zichzelf als een extroverte man, een wereldverbeteraar en een rasidealist. Sinds enige tijd bevindt hij zich echter in een midlife crisis, waar hij openhartig over schrijft in zijn blogs en over vertelt in de uitzending van Hour of Power van 21 januari. 

 

De meeste mannen die in een midlife crisis zitten doen daar lacherig over, vindt Jan, maar zo'n periode is het niet. "Je fundament staat te schudden. Ik heb ontdekt dat Jezus veel meer is dan een applaudiserende coach die langs de zijlijn mij aanmoedigt terwijl ik een t-shirt draag met de tekst: Dit leven is mogelijk gemaakt door Jezus Christus."


Gelukkig beschikt Jan over een flinke dosis zelfspot en ziet hij zichzelf soms "stumperend door het leven gaan". Hij ervaart deze periode ook als een mooie tijd, “tijden waarin God veraf lijkt maar heel dichtbij is”. Tegenwoordig zoekt hij bewust met regelmaat de stilte en bezinning en hoopt hij op nieuwe vaste grond.

 

Het afgelopen jaar was een pittig jaar. Ineens zat ik middenin een midlifecrisis! Eén van mijn kinderen ging op zichzelf wonen, ik voelde dat ik ouder was geworden en ik vroeg me af hoe mijn toekomst eruit zag. Had ik eigenlijk nog wel een toekomst? De jaren als opvoeder waren voorbijgegaan als sneeuw voor de zon  en in die jaren wist ik precies welke taakomschrijving ik had. Maar nu? 

 

In die periode heb ik veel steun gehad aan de boeken van Henri Nouwen. Als een vader schrijft hij vaak over zijn eigen worstelingen. Henri gaf me het gevoel dat het niet erg was dat ik door een moeilijke tijd ging waarin ik mijn relatie met God helemaal moest vernieuwen. Het oude is voorbij gegaan, het nieuwe is gekomen. 

 

Van Nouwen leerde ik dat het leven niet maakbaar is, maar dat God in alle perioden van je leven dichtbij is. Soms moet je echt de rust nemen om te ontdekken dat dat waar is. Leren dat God goed is en boven alles te vertrouwen. De wereld om ons heen leert ons vooral op onszelf te vertrouwen, maar ik red het daarmee niet. Juist in de woestijnperiodes van mijn leven leerde ik om mijn leven steeds weer opnieuw over te geven aan God. De God die zorgt en beschermt. 

 

In één van zijn blogs haalt Jan Nouwen’s volgende woorden aan:
"Did I offer peace today? Did I bring a smile to someone's face? Did I say words of healing? Did I let go of my anger and resentment? Did I forgive? Did I love? These are the real questions. I must trust that the little bit of love that I sow now will bear many fruits, here in this world and the life to come."

 

Jan is getrouwd met Lilian en heeft drie kinderen.

 

 • Nikolaas Sintobin

Nikolaas Sintobin is een Vlaamse jezuïet en internetpastor. Na een korte loopbaan als advocaat koos hij in 1989 voor een leven voor God. Na een vormingstijd van 18 jaar waarin hij studeerde, doceerde, met drugsversslaafen en verstandelijk gehandicapten werkte, priester was in een straatarm deel van Chili, maar ook werkzaam was onder de clochards van Parijs, streek hij in 2013 neer in Amsterdam. Als jezuïet zondert hij zich niet af maar staat hij juist midden in de maatschappij om mensen te leiden op het pad dichter naar God. Als internetpastor beheert hij diverse websites, geeft hij lezingen in binnen- en buitenland over hoe je het geloof online kunt ‘promoten’ en verzorgt hij retraites, zowel in kloosters als online. Nikolaas is een begaafd spreker en komt regelmatig voorbij in EO programma’s. Ook portretteerde Jan van den Bosch hem uitgebreid in het programma Geloofshelden. Daarnaast was hij te gast in Hour of Power. Het gedachtegoed van Henri Nouwen spreekt Sintobin bijzonder aan.

 

“Internet is een fantastisch medium, waarmee je God – soms op heel onverwachte manieren, zoals via knotsgekke YouTube-filmpjes – onder de aandacht kunt brengen.Net zo goed als je dat doet met klassieke Bijbelteksten.
Jezus Christus werd in 1989 voor mij een levende Werkelijkheid Hij kreeg een gezicht,  iemand die mij liefdevol aankeek en ik hoop iets van de intense vreugde die ik zelf heb ervaren in mijn dagelijkse omgang met God en met Jezus Christus, door te geven aan anderen.”

 

Nikolaas is webmaster van uiteenlopende websites als www.biddenonderweg.org,www.verderkijken.orgwww.ignatiaansbidden.orgwww.inalledingen.org enwww.gewijderuimte.org

 

 • Rita Renema

Rita Renema is geestelijk verzorger in een verpleeghuis en palliatief centrum (hospice) te Rotterdam. Vanuit haar functie is zij gericht op de existentiële vragen van leven en dood. Zij werd zelf driemaal door kanker geraakt en daardoor ook met haar eigen dood geconfronteerd. Met ds. Arie van der Veer richtte ze de stichting 'Als kanker je raakt' op en schreef ze met hem ook een boek met dezelfde titel waaraan 47 mensen hebben meegewerkt. Zij wil dat we er als christen voor de ander zijn die door kanker geraakt is en vindt dat er aandacht moet zijn voor de mens achter de patiënt en diens naasten. Het geloof is voor haar altijd een dragende factor geweest, de HOOP die God ons geeft in Zijn Zoon Jezus Christus.

Accommodaties

Bezinningscentrum Emmaus Helvoirt

Bezinningscentrum Emmaus is een voormalig klooster dat accommodatie biedt voor christelijke...

Bezinningscentrum Emmaus Helvoirt

Bezinningscentrum Emmaus is een voormalig klooster dat accommodatie biedt voor christelijke bezinning. Rond 1920 werd het klooster gebouwd voor de Paters van het Goddelijk Woord (S.V.D.) als 'Missiehuis'. Waarna de broeders van Johannes de Deo zich vestigden onder de naam "Misericordia". Nu wordt het klooster gebruikt als bezinningscentrum, sinds 1989 'Emmaus' genaamd. Het huis wordt gedragen door een werk-en leefgemeenschap met vaste bewoners, een aantal regelmatige medewerkers en diverse vrijwilligers. 

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief:

 • Twee overnachtingen op een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer en toilet
 • Ontbijt, lunch en diner
 • Koffie en thee
 • Lezingen door Jan Wolsheimer, Nikolaas Sintobin, Rita Renema en Jan van den Bosch
 • Begeleiding groepsgesprekken
 • Hapje en drankje op kennismakingsavond

Exclusief:

 • Vervoer naar bezinningscentrum Emmaus Helvoirt
 • Lakenpakket circa € 6,50 per persoon (prijzen 2017 / ter plaatse te huur en te voldoen)

      (bij overnachting in de nieuwe vleugel is dit verplicht).

 • Handdoekenpakket circa € 3,- per persoon (prijzen 2017 / ter plaatse te huur en te voldoen)
 • Overige consumpties
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten

 

Toeslagen

 • 2-persoonskamer met gedeelde badkamer en toilet op de gang: geen toeslag
 • 2-persoonskamer voor alleengebruik met gedeelde badkamer en toilet op de gang: € 25,-
 • 2-persoonskamer met douche en toilet op de kamer (gerenoveerd): € 20,- per persoon
 • 2-persoonskamer met douche en toilet op de kamer voor alleengebruik (gerenoveerd): € 45,-
 • 1-persoonskamer in de nieuwe vleugel: € 55,-
 • 2-persoonskamer in de nieuwe vleugel: € 30,- per persoon

Overige informatie

 • Het is tevens mogelijk om 1 dag de conferentie te bezoeken! Meer informatie om als daggast de Conferentie bij te wonen leest u hier

 

Enkele reacties van bezoekers in 2017:

 

‘Goede sprekers met hun eigen verhaal, waarin veel herkenbaar was. Opvallend was de openheid waarmee mensen hun levensverhalen vertelden. Blijkbaar was het daarvoor veilig genoeg. Dat was mooi, ook om te zien hoe ieder zijn weg zoekt in het leven, vaak over bergen en door diepe dalen. Henri Nouwen heeft dat ook gedaan, op zoek naar de liefde.’ van Martina.

 

‘Het gaf me (h)erkenning. Kwetsbaarheid en vooral het durven tonen daar van is voor mij een kracht geworden in mijn leven.’ van Yvonne.

 

‘Fantastische sprekers, goed georganiseerd,  lekker eten, goeie sfeer, openheid,humor en ontspannen.’ van Mariandel.

 

De getuigenissen, mooie liederen, ontmoetingen, de momenten in de kapel, de tijd met m'n vriendin van delen. Het heeft me op veel punten ontroert. En de vele citaten en boodschappen van Henri Nouwen wat de boventoon voerde, zo'n geweldig voorbeeld.’ van Nelly.

 

‘Nu is het echt fantastisch dat ook zoekers en anders gezinden op de conferentie gekomen zijn. Want het gaat erom dat ook zij “Thuis mogen komen” bij het vaderhart van God.’ van Rita.

 

‘De waardevolle gesprekken onderling, het luisteren naar elkaar, de ontspannen sfeer met de wijn en de hapjes, kortom: en zie: het was erg goed!’ van Doekle en Tineke.

 

‘Mooi en bijzonder om de eenheid te voelen, met broers en zussen uit het hele land en van allerlei kerkelijke of niet kerkelijke achtergronden. En dat in het jaar dat we stil staan bij 500 jaar Reformatie. Mooi om ook met deze achtergrond als Katholieken en Protestanten te ervaren en te ontdekken dat we allemaal geliefd zijn en dat we allemaal in dezelfde Jezus geloven. Ieder op zijn of haar eigen manier.’ van Joke.

 

‘Blij, Dankbaar en Tevreden kijk ik terug naar deze inspirerende conferentie. Als heel bijzonder heb ik ervaren, dat we allen één in Christus waren. De kerkmuren vielen weg, een wonder van onze Heer.’ van Lya.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief