Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Pieter Bruegel de Oude en de Advent in Wenen

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Pieter Bruegel de Oude

Pieter Bruegel was een veelzijdig kunstenaar, christen en humanist. Wellicht zelfs de Erasmus onder de beeldende kunstenaars ? Dit zal blijken op de eerste overzichtstentoonstelling ter ere van zijn 450e sterfdag  die aan deze geliefde Brabantse kunstenaar en humanist in Wenen gewijd wordt.

Vrijwel iedereen heeft wel eens een afbeelding gezien van de Nederlandse Spreekwoorden waar meer dan 125 spreekwoorden in olieverf worden uitgebeeld. Beroemd is  ook het schilderij met de Kinderspelen waar tachtig kinderspelletjes worden getoond, waarmee kinderen in de 16e eeuw zich vermaakten. Of wie kent niet zijn Toren van Babel of zijn Boerenbruiloft ? Ook wordt hij de “Boerenbruegel” genoemd vanwege zijn vele boerentaferelen, wat toen een nieuw onderwerp in de kunst was. De buitengewone kwaliteit en originaliteit van het werk van Pieter Bruegel de Oude werd al in de 16e eeuw opgemerkt. Zijn moraliserende schilderijen zijn van een tijdloze schoonheid en nodigen uit tot kunstgenot en overpeinzing.

 

Overzichtstentoonstelling

Iets meer dan veertig schilderijen van Pieter Bruegel de Oude zijn bewaard gebleven. Het Kunsthistorische Museum in Wenen bezit met twaalf schilderijen veruit de grootste collectie ter wereld. De Habsburgse vorsten verwierven al in de 16e eeuw zijn prestigieuze schilderijen. In musea en privécollecties worden de werken van Bruegel beschouwd als de meest waardevolle en fragiele werken in hun bezit. De meeste van die fragiele houten panelen zijn nooit eerder voor een tentoonstelling uitgeleend. Doordat de collectie van het Kunsthistorische Museum wordt aangevuld met schilderijen, tekeningen en prenten van Pieter Bruegel uit de hele wereld, ontstaat een sensationeel overzicht dat nergens anders te zien is.

 

Ontdekkingstocht Wenen

Rondom deze tentoonstelling neemt DrieTour u mee op een ontdekkingstocht naar het Wenen van de Late Middeleeuwen en de Renaissance.  Zo kunt u zich nog beter in de tijd en de cultuur inleven waarin Pieter Bruegel de Oude leefde. U reist  in de Adventtijd. De Weense binnenstad toont zich dan op haar mooist en biedt een betoverende schoonheid. Zo bezoekt u de Stephansdom en kunt genieten van een sfeervol Adventconcert. Enkele belangrijke kerken van de Habsburgers laten u kennismaken met hun bijzondere begrafenisrituelen. Ook bekijkt u de Neihardtfresken, unieke profane fresco’s uit de 15e eeuw in een rijk koopmanshuis. Uiteraard mag een bezoek aan de onlangs heropende Kunstkamer van de Habsburgers niet ontbreken, met de uitbundigste en kostbaarste sierobjecten uit de 15e en 16e eeuw. Daarnaast bezoekt u één of meerdere Kerstmarkten “Christkindlmärkte”. Deze markten nodigen u uit om te flaneren, te kijken en gezellig bijeen te zijn. Met de geur van Adventspecialiteiten, peperkoek en punch kunt u bijzondere kerstaankopen doen en u onderdompelen in de bijzondere Adventssfeer, zoals die  in Nederland niet bestaat. Omdat Wenen zoveel aan kunst en cultuur biedt, is er ook tijd op eigen gelegenheid op ontdekking te gaan.

 

Gaat u mee met deze reis van Pieter Bruegel de Oude en de Advent in Wenen.

 

Programma

Dag 1 – dinsdag 27 november 2018

Amsterdam - Wenen en bezoek Stephansdom

Directe vlucht Amsterdam - Wenen en transfer naar het hotel.  In Wenen bezoekt u de Stephansdom, de Steffl, gewijd aan de eerste Christelijke martelaar en het nationale symbool van Oostenrijk en Wenen in het bijzonder. Het gebouw vertelt de geschiedenis van vele eeuwen waar kerkelijke en keizerlijke macht samenkomen. U maakt kennis met de bouwgeschiedenis, het rijke interieur met het beroemde Neustädter altaar en de Dienstbodemadonna. Per lift in de Noordtoren omhoog om de grootste klok van de Stephansdom van dichtbij te bekijken en om te genieten van het magnifieke uitzicht.

‘s Avonds een welkomstdiner in restaurant Figlmüller, vlakbij de Stephansdom. Hier kunt u genieten van waarschijnlijk de beste Wiener Schnitzel in Wenen!

 

Dag 2 – woensdag 28 november 2018       

Pieter Bruegel de Oude tentoonstelling en Kunstkammer

Bezoek aan de Pieter de Bruegel tentoonstelling. Gezien de rijke beeldtaal van Pieter Bruegel, die niets van haar oorspronkelijke vitaliteit heeft verloren, bent u de hele dag in het Kunsthistorische Museum.(Lunch op eigen gelegenheid).

Over geboortejaar en geboorteplaats van Pieter Bruegel  is weinig bekend. Aangenomen wordt dat hij tussen 1525 en 1530 in Breda of in het Brabantse dorp Bruegel werd geboren. In 1550/51 is hij in Mechelen werkzaam alvorens hij voor drie jaar naar Italië vertrekt. Terug in de Nederlanden vestigt hij zich in Antwerpen. Na zijn huwelijk in 1563 verhuist hij naar in Brussel, waar hij in 1569 overlijdt. De meeste van zijn bewaard gebleven schilderijen dateren uit zijn Brusselse periode.

Omdat de meeste van Bruegels grote panelen bestemd waren voor de kunstkamers en rariteitenkabinetten van rijke verzamelaars bezoekt u in de namiddag de Kunstkamer in het Kunsthistorische Museum, een museum in een museum. De kunstkamers of te wel rariteitenkabinetten van de Renaissance en de Barok waren encyclopedische universele collecties waarin men probeerde alle kennis van hun tijd vast te leggen. Vooral het zeldzame, nieuwsgierige en buitengewone werd als wenselijk beschouwd. Vanaf de late Middeleeuwen tot de Barok hebben de Habsburgse keizers en prinsen hier de meest exotische verzamelingen aangelegd. Collecties die vaak ook magische effecten werden toegeschreven - zoals edelstenen, struisvogeleieren, koraal, of haaientanden. Kunstenaars creëerden virtuoze kunstkamerstukken van deze natuurlijke producten. Een van de hoogtepunten is de beroemde Saliera door Benvenuto Cellini.

Hierna is er gelegenheid om de grote kerstmarkt voor het Kunsthistorische Museum te bezoeken.

 

Dag 3 – donderdag 29 november 2018       

Stadswandeling en kerstmarkt

Leven en sterven – vertier en vroomheid in de late Middeleeuwen & Renaissance.

In de middeleeuwen was iedereen gelovig en kerken behoorden tot de belangrijkste gebouwen van een stad. Veel mensen leefden alleen voor het hiernamaals, omdat zij zo arm waren. Uw wandeling begint bij de Minoritenkirche (kerk van de Minderbroeders/de Franciscaner monniken ), een van de mooiste gotische kerken van Wenen. Verder naar de Michaelkirche, een 13e-eeuws kerkgebouw, gelegen aan de Michaelerplatz, tegenover de Hofburg en Romeinse resten.

Daarna koffie bij Café Demel, het keizerlijke café met de beste taarten van de stad.

Vervolgens bezoekt u de Augustinerkirche, de hofkerk van de Habsburgers. Hier volgt een eerste kennismaking met de bijzondere begrafenisrituelen van de Habsburgers. Tot slot naar de Kapuzinerkirche, waar in de grafkelders meer dan honderd veertig Habsburgers liggen begraven.

Gezamenlijke lunch in het Weense Café Hawelka.

In de namiddag ontdekt u dat de late middeleeuwen niet alleen somber waren, maar ook kleurrijk, gruwelijk, vrolijk en vooral zinnelijk. En dit alles liep dwars door elkaar. Het beste bewijs vormen de Neidhartfresco’s uit 1407, gebaseerd op de liefdesliederen van de 12e-eeuwse zanger Neidhart von Reuenthal. Op deze fresco’s zijn vrolijke scènes uit het dagelijks leven in een danszaal van een rijke koopman uitgebeeld. Ze werden in 1979 bij een grote renovatie herontdekt en na restauratie voor bezoekers opengesteld.

 

Dag 4 – vrijdag 30 november 2018           

Vrije dag in Wenen – Adventconcert Stephansdom

Vrije dag om op eigen gelegenheid de Weense kunst en cultuur te ontdekken. Wellicht wilt u de appartementen van keizerin Sissi bekijken? Of de verzameling Weense kunstenaars rond 1900 in Schloss Oberes Belvedere? Paleis Schönbrunn, de zomerresidentie van keizerin Maria Theresia, de schatkamer van de Hofburg of het Hundertwasserhaus ?

Een bijzonder museum is het Dommuseum.  Het is een belangrijk museum op het gebied van historische en religieuze Oostenrijkse kunst. U vindt er ook werken van het modernisme, naoorlogse avant garde en hedendaagse kunst.

Geniet al wandelend van het vele mooie of verwen uzelf met een stuk van de wereldberoemde Sachertaart in Hotel Sacher.

Vroeg in de avond het afscheidsdiner in een mooi Weens restaurant. Aansluitend woont u in de Stephansdom een sfeervol Adventconcert bij. Er  worden werken van Mozart, Bach, Schubert, Haydn en anderen ten gehore gebracht naast mooie adventliederen in de feestelijk versierde Dom.

 

Dag 5 – zaterdag 1 december 2018       

Vrije tijd en terugkeer naar Amsterdam

Na het ontbijt checkt u uit en is er tijd om zelf op pad te gaan. Aan het eind van de middag transfer naar het vliegveld en rechtstreekse vlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Retourvliegreis Amsterdam – Wenen per Austrian Airlines
 • Luchthavenbelastingen en heffingen
 • Ruimbagage ad. 23 kg
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele touringcar
 • Verblijf in het comfortabele hotel Mercure Wien Westbahnhof
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner; twee diners in een lokaal restaurant)
 • Koffie met gebak en lunch op dag 3
 • Entreegelden volgens programma
 • Adventconcert Stephansdom (categorie B)
 • Fooien
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf
 • Exclusief
 • Toeslag 1-persoonskamer 139,-
 • Overige lunches
 • Drankjes
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 10 november.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

 

De minimale groepsgrootte van deze reis is 20 personen.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief