Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Reformatiereis Duitsland o.l.v. Herman Selderhuis en Karla Apperloo-Boersma

Groepsrondreis, Busreis

Luther, vrouwen en kloosters

Toen Martin Luther zich op 16 juli 1505 meldde aan de poort van het augustijnenklooster in Erfurt klonk de standaardvraag: “Wat kom je doen?” Luther antwoordde: “Ik zoek God.” De zoektocht naar God speelde een belangrijke rol in Luthers leven en vormt de rode draad in deze Reformatiereis.

 

Tijdens deze reis bezoek je onder leiding van Herman Selderhuis en Karla Apperloo-Boersma de plaatsen die Luther aandeed op zijn zoektocht. Je hoort meer over zijn innerlijke vragen, de vrouwen die een rol speelden in zijn leven en over de kloosters uit die tijd. Ook ontdek je hoe Luther elementen uit het kloosterleven een plek gaf in zijn eigen leven en wat dat mensen van vandaag te zeggen heeft.

 

Kruip in de huid van mensen als Elisabeth van Thüringen, Martin Luther, Katharina von Bora, Philip Melanchthon en anderen. Ontdek welke ingrijpende veranderingen er in hun levens plaatsvonden en hoe veel mensen daardoor geïnspireerd werden. Luister naar de vele indrukwekkende verhalen en ontdek hoe de geschiedenis van mensen uit de tijd van de Reformatie voor jou een bron van inspiratie kan zijn.

 

De leiding van deze Reformatiereis is in de deskundige handen van:

Herman J. Selderhuis - hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn en directeur van het internationale platform Refo500

“Luther fascineert me sinds m´n tienerjaren. De dynamiek van zijn woorden over de ernst en vreugde van het geloof, treft me nog elke dag. Zijn zoeken naar God, naar wat christen-zijn is, maar ook zijn enorme betekenis voor de geschiedenis van Europa, maken hem tot iemand over wie ik anderen graag​ vertel.”

 

 

 

Karla Apperloo-Boersma - projectleider van het internationale platform Refo500

“Het persoonlijke verhaal achter de feiten, dat interesseert me. Hoe beleden en beleefden mensen in de tijd van de Reformatie hun geloof? En wat betekenden de grote veranderingen voor hun persoonlijke leven? Ik vind het waardevol om kennis die hierover bij Refo500 aanwezig is met anderen te delen. En om dan vervolgens in gesprek te komen over de spannende vraag of je daar vandaag wat mee kunt. Dat levert vaak boeiende gesprekken op!”

 

 

Programma

Dag 1, vrijdag 15 september

Reis naar Eisenach

Vanuit Nederland reis je naar Eisenach, een van de meest bezochte Luthersteden in Thüringen. Onderweg geven Herman en Karla je informatie over Luthers leven. Al deze verhalen komen tijdens de reis tot leven als je de plekken bezoekt waar Luther woonde en werkte.

 

De Wartburg

De eerste markante plek die je bezoekt is het hooggelegen kasteel de Wartburg. Hier verbleef Luther tussen mei 1521 en maart 1522 en vertaalde hij het Nieuwe Testament in het Duits. Met deze daad leverde Luther een bepalende bijdrage aan de vorming van de geschreven Duitse taal. Overigens, Luther verbleef hier onder het pseudoniem jonker Jörg, omdat hij door paus en keizer was verbannen en niet herkend mocht worden.

 

Al eerder, van 1211 tot 1227, verbleef de heilige Elizabeth van Thüringen, met haar gezin op dit kasteel. Zij was een belangrijke vrouw voor Luther en voorbeeld van liefdadigheid en offervaardigheid. Je kunt het kasteel van binnen en buiten bewonderen. En een bezoek brengen aan de nationale tentoonstelling “Luther und die Deutschen” waar je antwoord krijgt op vragen als: Wat betekende Luther in het cultuurbeeld van Duitsland in die tijd? Wat bracht hij teweeg in het denken van de Duitser?

 

Gotha

Aan het einde van de dag kom je aan bij het Quality Hotel am Tierpark in Gotha waar je twee nachten verblijft.

 

Dag 2, zaterdag 16 september

Bibliotheek van slot Friedenstein

Op een heuvel met uitzicht op de stad Gotha ligt, omgeven door een park en oranjerie, het imposante barokslot Friedenstein. Exclusief voor deze reis gaat de deur van de middeleeuwse bibliotheek open en mag je binnen kijken tijdens een privé-rondleiding! De bibliotheek herbergt meer dan 700.000 boeken met 11.436 handschriften, ongeveer 350.000 drukken uit de 15e-19e eeuw en 185.000 landkaarten. De belangrijkste verzameling van oude drukken in Europa. De hertogen van Sachsen-Gotha zagen zich als bewakers van het Lutherse erfgoed en verzamelden daarom alles van Luther en zijn leerlingen. De bibliotheek had tijdens de Tweede Wereldoorlog en DDR veel te lijden, maar is in volle glorie hersteld.

 

Klooster Reinhardsbrunn

In het prachtige Thüringer Wald ligt Klosterpark Reinhardsbrunn, in 1827 gebouwd op de ruïnes van het huisklooster van de landgraven van Thüringen. Je hebt een bijzondere ontmoeting met een geestelijke. Je hoort en ervaart hoe het dagritme van een augustijner monnik er uit zag.

 

Historisch Erfurt

In Erfurt studeerde Luther en verbleef hij als monnik in het augustijnenklooster. Je maakt een stadswandeling en bezoekt de Erfurter Dom op de Domberg vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over deze historische stad. Je waant je even terug in de tijd als je over de 120 meter lange Krämerbrücke loopt, met aan beide kanten mooie middeleeuwse vakwerkhuizen. Wist je dat de Krämerbrücke de langste bebouwde en bewoonde brug van Europa is?

 

Studentenstad Erfurt

Ook zie je andere plekken waar de student Luther veel te vinden was. Zoals de Georgenburse, de middeleeuwse variant van een studentenhuis. En het Collegium Maius, het hoofdgebouw van de oudste universiteit van Duitsland, opgericht in Erfurt in 1379. Het middeleeuwse studentenleven was Erfurt is niet gemakkelijk. Bij een van de vele vechtpartijen onder studenten vond een vriend van Luther de dood. Deze gebeurtenis heeft een grote impact op Luthers verdere leven gehad.

 

Dag 3, zondag 17 september

Augustijnenklooster in Erfurt

De dag begint met een door de reisleiding georganiseerde viering in het augustjinenklooster waar Luther in 1505 als monnik intrad. Aansluitend geniet je van koffie en volgt een rondleiding door het klooster. Je bekijkt o.a. de mooie 14e-eeuwse Kapittelzaal en de slaapzaal van de voormalige monniken waar je de tentoonstelling “Bijbel Klooster Luther” vindt en de gereconstrueerde Luther cel.

 

Stotternheim

Op weg naar Eisleben maak je een stop in Stotternheim. Hier kwam Luther op 2 juli 1505 in een hevig onweer terecht. Vol angst viel hij op zijn knieën viel en riep uit: “Help me heilige Anna, ik wil monnik worden!” Zo kom je in dit verhaal opnieuw een belangrijke vrouw in het leven van Luther tegen.

 

Luthers Geboortehuis

Martin Luther werd op 10 november 1483 geboren in Eisleben in een vrij welgestelde boeren- en later mijnwerkersfamilie. Je bezoekt zijn prachtig herstelde geboortehuis aan de Lutherstraβe dat nu als museum is ingericht. Hier kom je meer te weten over de familie van Luther en zie je o.a. een doopsteen uit 1518 die Luthers band met Eisleben onderstreept.

 

Luthers Sterfhuis

Luther heeft als kind slechts een half jaar in zijn geboorteplaats Eisleben gewoond. Als volwassene keerde hij regelmatig naar de stad terug. Zo ook in februari 1546. Luther stierf op 18 februari 1546 aan een hartkwaal, in een patriciërswoning aan de Andreaskirchplatz. In het indrukwekkende museum dat hier nu gevestigd is, wordt het originele lijkkleed van Luther bewaard.

 

Dessau-Roßlau

Je verblijft twee nachten in het uitstekende Radisson Blu Fürst Leopold Hotel in Dessau-Roßlau, niet ver van Lutherstad Wittenberg.

 

Dag 4, maandag 18 september

Kerken in Wittenberg

Op het programma staat een uitgebreid bezoek aan Lutherstad Wittenberg. Je bekijkt de prachtige Slotkerk met de wereldberoemde deur waar zeer waarschijnlijk Luthers 95 stellingen tegen de aflaat zijn vastgespijkerd op 31 oktober 1517. De bekendmaking van Luthers 95 stellingen, bijna 500 jaar geleden, betekende de start van de Reformatie wereldwijd.

 

Het pronkstuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (of Stadskerk) is het Reformatie-altaar uit 1547 geschilderd door Lucas Cranach de Oude. Op de zijvleugels, die waarschijnlijk door Lucas Cranach de Jongere zijn gemaakt, staan afbeeldingen van de door Luther erkende sacramenten: de doop en de biecht.

 

Tentoonstelling “Luther! 95 Menschen – 95 Schätze”

Luther leefde en werkte in het Augusteum (of Lutherhaus) dat sinds 1883 is ingericht als museum. In 2017 vind je hier een van de drie nationale exposities in Duitsland. Een deel van de tentoonstelling gaat dieper in op de invloed die Luther had op 95 personen. Hoe lieten zij zich beïnvloeden door Luther? Het tweede deel toont voorwerpen die verband houden met de Reformatie. Objecten uit de eigen collectie maar ook uitgeleende uit musea wereldwijd.

 

Cranach en Melanchthon

Lucas Cranach en Philipp Melanchthon waren tijdsgenoten en vrienden van Luther. Je bezoekt hun voormalige woonhuizen die nu als musea zijn ingericht ter ere van hun leven en werk.

 

Dag 5, dinsdag 19 september

Torgau

Enkele jaren na het overlijden van Luther brak in Wittenberg de pest uit. Luthers weduwe Katharina von Bora vluchtte met haar kinderen naar Torgau. Onderweg kreeg Katharina een ongeluk dat uiteindelijk tot haar dood leidde, op 10 december 1552. Je bezoekt de Mariakerk met het grafmonument van Katharina von Bora. Ook bekijk je Slot Hartenfels dat bekend staat om de Slotkapel die door Luther zelf werd ingewijd.

 

Terugreis

Na de lunch reis je terug naar Nederland. Onderweg geniet je van een smakelijk afscheidsdiner. In de loop van de avond kom je aan bij je opstapplaats.

Accommodaties

Quality Hotel Am Tierpark, Gotha

Het Quality Hotel am Tierpark in Gotha is de ideale locatie voor een heerlijk verblijf in Thüringen...

Quality Hotel Am Tierpark, Gotha

Het Quality Hotel am Tierpark in Gotha is de ideale locatie voor een heerlijk verblijf in Thüringen. Het hotel is gelegen aan een vijver in Gotha en dichtbij fraaie Luthersteden als Eisenach en Erfurt. In 20 minuten wandel je naar Slot Friedenstein in de historische binnenstad. In het gezellige restaurant met open keuken worden voor lunch en diner Thüringse specialiteiten en internationale gerechten geserveerd. Ook kun je genieten van een breed scala aan wijnen. De kamers van het Quality Hotel am Tierpark zijn voorzien van alle moderne gemakken, waaronder airconditioning en geluidsisolatie. Er is gratis WiFi.

terug

Radisson Blu Fürst Leopold Hotel, Dessau

In het centrum van Dessau grenzend aan een prachtig stadspark ligt het Radisson Blu Fürst Leopold...

Radisson Blu Fürst Leopold Hotel, Dessau

In het centrum van Dessau grenzend aan een prachtig stadspark ligt het Radisson Blu Fürst Leopold Hotel. De perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Lutherstad Wittenberg en parklandschap Dessau-Wörlitz. In het restaurant van het Radisson Blu worden heerlijke regionale en internationale gerechten geserveerd in een elegante omgeving. Na uw maaltijd kunt u in de stijlvolle JU-bar of op het mooie zonneterras ontspannen met een verfrissend drankje. Alle uitnodigend ingerichte kamers van het Radisson Blu Fürst Leopold Hotel zijn voorzien van airconditioning, een grote badkamer, comfortabele bedden en gratis WiFi.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Duitsland 5 dagen

Inclusief

 • Busreis
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Afscheidsdiner dag 5
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale gidsen
 • Deskundige reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 100
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

 

OVERIGE INFORMATIE

 • De opstapplaatsen voor deze busreis zijn Driebergen (NS Station Driebergen-Zeist) en Veenendaal (Van der Valk Hotel, langs de A12).
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief