Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Retraite Iona, Schotland

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Iona

‘Neem mij aan zoals ik ben,

zuiver uit wie ik zal zijn

druk Uw zegel op mijn ziel

en leef in mij’

(John L. Bell - Iona)

 

Wind in de haren, de zon op mijn gezicht, het kabbelen van het water, af en toe de roep van een vogel, verder is het stil. Overal zie ik het diepblauwe water, aan de horizon eilandjes. Heuvels, stenen, schapen, een geur die ik niet zo snel kan thuisbrengen. Alle zintuigen staan open en worden verwend. Geen straatlantaarns, een enkele auto. De abdij zie je op heel veel plekken, het is het hart van het eiland.

 

Iona, al na twee dagen voel ik wat dit eiland met me doet. De rust en de stilte komen binnen. Dit is een plek waar hemel en aarde elkaar raken, inspirerend, een spirituele plek. Alleen al het zicht op de abdij, met prachtige wolkenluchten en water op de achtergrond doet me stilstaan, om op me in te laten werken. De eerste avond loop ik met het licht van de maan naar de abdij. Ik loop de kerk binnen, heel veel kaarsen branden, bij iedere stoel één, op z’n Engels. De eenvoud en de taal van de viering raken me, zomaar stromen de tranen.

 

Iona

Iona is een eiland aan de westkust van Schotland. Het behoort tot de Binnen-Hebriden. Het eiland telt ongeveer 175 inwoners.  De oppervlakte is 8,77 km² en het hoogste punt is 101 m. De Ierse monnik Columba kwam hier in 563 aan. Het is nu een Keltisch-christelijke plek die een bezielende en inspirerende uitstraling heeft

 

Verbonden zijn met de natuur, met jezelf, met anderen, met God heeft steeds opnieuw heling nodig is. We zijn gewonde en kwetsbare mensen, heling doet weer stromen wat vast zit of geblokkeerd is geraakt.

 

In de abdij wonen geen monniken of monialen. Het is het thuis van leden van de Iona Community, waar wekelijks retraites worden gegeven. De leden komen regelmatig voor voeding en bezieling terug. Ze wonen verspreid over de wereld en ter plekke leven ze de bezieling van Iona. Ze dragen bij aan activiteiten van vrede en gerechtigheid.

 

De abdij is oud en gerestaureerd. De vieringen hebben een eigen vorm en opbouw ook door de week heen. Ze zingen hun eigen Iona-liederen.

In deze retraite kies ik niet voor een verblijf in de abdij, in verband met slapen in slaapzalen, maar voor een hotel. De meditaties kan ik dan ook zelf geven.

 

Werkplaats voor de Ziel - Joke Litjens

 

Van dag tot dag

Dag 1 - maandag 26 augustus 2019

Een reisdag. Van Amsterdam naar Iona met vliegtuig,bus en boot. Het is alsof u naar het eind van de wereld reist. Tijdens de bustocht begint de retraite al. Na een meditatie reist u in stilte samen verder. Diner in het hotel. Hierna loopt u in stilte gezamenlijk naar de abdij, waar u avondviering bijwoont.

 

Dag 2 - dinsdag 27 augustus 2019

Na het uitgebreide Engelse ontbijt gaat u te voet naar de abdij voor de ochtendviering. Vervolgens een verblijf in stilte in en om de abdij. In de abdij bezoekt u de karakteristieke kloostertuin, het museum, kerkhof en dodenstraatje. Er is voor ieder een headset met uitleg.

Lunch op eigen gelegenheid.

’s Middags een stiltewandeling, voor wie wil en kan, naar het hoogste punt van Iona, Dun I. U kunt vanaf hier het hele eiland overzien. Onderweg wordt een meditatie onderweg gehouden. Aan het einde van de middag samenkomst in het hotel.

Diner en avondviering.

 

Dag 3 - woensdag 28 augustus 2019

Na het ontbijt wederom wandelend naar de abdij voor het bijwonen van de ochtendviering. Na de viering volgt een stiltewandeling met meditatie.

Gelegenheid om te lunchen op eigen kosten en de middag is vrij. U kunt deze gebruiken om bijvoorbeeld te wandelen, schrijven, lezen of  ergens buiten te zitten. De middag wordt besloten met een samenkomst, waarna diner en avondviering volgen.

 

Dag 4 - donderdag 29 augustus 2019

Na het ontbijt gaat u samen naar de ochtendviering. Hierna volgt een wandeling in stilte naar Columba’s Bay aan de zuidkant van het eiland. In deze baai kwam Columba ooit aan land. Rotsen, zandstrand én prachtige stenen maken deze deze plaats heel bijzonder. Echt een plek om een tijdje te mijmeren, als het weer dit tenminste toelaat….

De wandeling in stilte met daarbij een meditatie duurt een kleine vier uur. Neemt u zelf water en wat te eten mee. Na de terugkomst in het hotel is de verdere middag vrij. Op het einde van de middag volgt een samenkomst gevolgd door diner en avondviering.

 

Dag 5 - vrijdag 30 augustus 2019

Ontbijt en ochtendviering.

Een stiltewandeling en meditatie in de kapel met aansluitend vrije tijd. Aan het einde van de middag komt u weer samen. Voor de laatse keer dineert u gezamenlijke en woont u de avondviering bij.

 

Dag 6 - zaterdag 31 augustus 2019

Na het ontbijt vertrek uit het hotel en terugreis per boot en bus (weer in stilte) en vanaf Glasgow met het vliegtuig naar Amsterdam.

 

NB programmaonderdelen en –volgorde zijn onder voorbehoud.

 

Een reis naar Iona is een pelgrimstocht, waarbij loslaten en de tijd nemen centraal staan. U vliegt van Amsterdam naar Glasgow, daar wacht een touringcar u op, die u dwars door de Schotse Hooglanden naar Oban voert. Onderweg wordt de eerste meditatie gedaan en stilte u helpen om tot uzelf te komen. Van Oban vaart u over naar Graignure. Vervolgen met de bus naar Fionnphort. Vandaar vaart u in 10 minuten naar Iona. Het Argyll hotel, ligt op 5 minuten lopen van de haven. Een lange en inspirerende reis door een prachtig landschap.

De retraite op Iona is ook geschikt voor mensen die de rust en de inspiratie van Iona zoeken, maar niet lang kunnen of willen wandelen. Wel dient u in staat te zijn 15 minuten van hotel naar Abdij kunnen lopen!

 

Staffa

Staffa is een onbewoond eiland op een half uur varen van Iona. Op Staffa kunt u wandelen naar Fingalls Cave, een grot die Mendelssohn inspireerde tot een muziekstuk, de bekende ouverture De Hebriden- Fingall’s Cave. De boot zet u af op Staffa en haalt u een uur later weer op. Kosten GBP 30,-. Bij goed weer kunt u deze facultatieve excursie ’s ochtends en ’s middags maken en ter plekke reserveren.

Accommodaties

Hotel Argyll

Het gastvrije hotel Argyll is centraal gelegen op Iona, op slechts vijf minuten van de ferry. De...

Hotel Argyll

Het gastvrije hotel Argyll is centraal gelegen op Iona, op slechts vijf minuten van de ferry. De kamers zijn eenvoudig, maar sfeervol en comfortabel ingericht. 's Morgens kun je genieten van een typische Engels ontbijt en 's avonds van een heerlijk 2-gangen diner.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam - Glasgow - Amsterdam met KLM 
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Vervoer ter plaatse van/naar luchthaven Glasgow - Iona
 • Retourovertocht Oban – Craignure
 • 5 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en Diner
 • Entree Abdij van Iona
 • Fooien
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 125,-
 • Toeslag tweepersoonskamer met zeezicht 125,- per persoon
 • Ruimbagage KLM 50,- per persoon per retour
 • Lunches
 • Optionele excursies
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

 

Vluchtinformatie (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum

Van

Naar

Vertrek

Aankomst

Vluchtnummer

26-08-2019

Amsterdam

Glasgow

08:00

08:30

KL 1471

 

 

 

 

 

 

31-08-2019

Glasgow

Amsterdam

16:55

19:30

KL 1478

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 26 augustus staat gepland voor zaterdag 29 juni.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief