Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Brasov
Transsylvanie

Transsylvanie

10 dagen

Groepsrondreis, Vliegreis

Op bezoek bij de Transsylvaanse aristocratie

Een reis door Transsylvanië biedt de mogelijkheid om deze landstreek, gelegen in hartje Roemenië, in al haar facetten te leren kennen. Een ontdekkingstocht door een multiculturele wereld waarin diverse bevolkingsgroepen leven. Denk hierbij aan Roemenen, Hongaren, Saksen, Szeklers, Joden, Zwaben en Zigeuners. Ze leven hier al eeuwenlang samen op een manier, waarbij het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De belangrijkste verandering vond plaats in de rol van de Transsylvaanse adel. In de periode na de Tweede Wereldoorlog nam hun invloed en macht sterk af door een aangenomen Roemeense wet. Veel van het adellijk bezit van Hongaarse aristocraten van Transsylvanië ging verloren. Vandaag de dag wordt er alles aan gedaan om dit eeuwenoude erfgoed weer terug te krijgen en onder de aandacht te brengen. Tijdens uw reis ontmoet u enkele aristocraten, bekend uit het boek Kameraad Baron van Jaap Scholten. U bent welkom in hun paleizen en landhuizen en hoort hun persoonlijke levensverhalen. Zo maakt u kennis met de glorie en de tragiek van deze bijzondere Oost-Europese geschiedenis. Ook bezoekt u ruïnes van ooit prachtige kastelen die om diverse redenen niet meer hersteld konden worden.

 

Met eigen ogen kunt u het grote contrast tussen de middeleeuwse monumenten en de uit de communistische tijd overgebleven ‘betonnen monsters’ van flatgebouwen aanschouwen. Tijdens de reis kan genoten worden van de grillige landschappen en natuur van de Karpaten, een decor dat past bij de bewogen historie van dit gebied. Het verblijf is zowel in comfortabele hotels als in eenvoudige, sfeervolle pensions in de historische steden. Voor lunch en diner wordt u uitgenodigd op landgoederen van voorname families van Transsylvanië of culinair verwend in bijzondere restaurants.

Kortom, een onvergetelijke reis vol gedenkwaardige ontmoetingen!

Programma

Dag 1 – woensdag 9 mei

Amsterdam – Cluj Napoca

Vliegreis van Amsterdam met overstap naar Cluj Napoca. Na aankomst ontmoet u uw Nederlandssprekende gids en volgt de transfer naar uw hotel. Diner in een lokaal restaurant en overnachting in Cluj Napoca.

 

Dag 2 – donderdag 10 mei

Cluj Napoca

’s Ochtends een stadsverkenningstour langs de voornaamste bezienswaardigheden van de middeleeuwse stad Cluj Napoca. De stad werd in de 12e eeuw gesticht door Duitse kolonisten en heette toen Klausenburg. De gebouwen in het centrum, opgetrokken in neobarok, gotiek, neoclassicisme en jugendstil, ademen de sfeer van het Duitse, maar ook Oostenrijks-Hongaarse  verleden. De stad wordt als ‘hoofdstad’ van Transsylvanië beschouwd. 

In de loop van de middag verzorgt uw gids een korte presentatie over alles wat u de komende dagen te wachten staat.

 

Dag 3 – vrijdag 11 mei             

Bontida – Manastirea – Targu Mures

Vertrek in de ochtend naar Bontida voor een bezoek aan het Banffy Paleis, bekend als het ‘Versailles van Transsylvanië’ en eigendom van de familie Banffy. Dit kasteel werd langzaam vanaf eind vorige eeuw gerenoveerd. Verder naar Manastirea voor een bezoek aan de ruïnes van het ooit prachtige kasteel van de familie Kornis. Picknick lunch op een van deze locaties. Aansluitend naar Targu Mures, een tocht per bus van ongeveer twee en een half uur.

 

Dag 4 – zaterdag 12 mei              

Sighisoara - Malancrav

’s Ochtends een korte wandeling door het centrum van Targu Mures, de hoofdstad van het Szekler-gebied. Vervolgens vertrek naar Sighisoara, een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Transsylvanië. Sighisoara speelde een essentiële rol in de geschiedenis van de lokale bevolking - die van de Roemenen, Hongaren en Duitsers. Volgens de legende werd Vlad III Dracula Tepes er geboren aan het begin van de 15e eeuw. Hij is als een van de wreedste woiwoden - een oude Slavische adellijke rang - de geschiedenis ingegaan.

In de middag een uitstapje naar Malancrav voor een bezoek aan de bijzondere Evangelische kerk.

’s Avonds dineert u op het landgoed Apafi Manor, dat in bezit is van een van de oudste en machtigste adellijke families van Transsylvanië. Het is volledig gerestaureerd met liefde en aandacht voor de oorspronkelijke details. Na het diner terug naar Sighisoara.

 

Dag 5 – zondag 13 mei                 

Sighisoara

In de ochtend is er gelegenheid om bijvoorbeeld de hoogmis - in het Duits - in de historische kerk van Sighisoara bij te wonen. Aansluitend lunch in het hotel. De middag kunt u vrij besteden in Sighisoara. Facultatief biedt uw gids een wandeling aan door deze stad. Aansluitend bent u welkom voor een bezoek aan Biertan, een oude marktstad op ongeveer een uur rijden van Sighisoara. U maakt hier een wandeling en bezoekt de beroemde ommuurde kerk.

In de avond is het diner (incldrankjes) in een uniek privé restaurant in Sighisoara.

 

Dag 6 – maandag 14 mei                             

Targu Mures – Odorheiu Secuiesc

Vertrek naar Targu Mures voor een bezoek aan Teleki Teka, de door graaf Teleki gestichte bibliotheek, met de grootste antieke boeken collectie van Transsylvanië. Deze telt zo’n 200.000 boeken, waaronder veel unieke uitgaven van Nederlandse drukkers en uitgevers. Hierna volgt een lezing door Attila Kalman over de adellijke familie Teleki en hun bibliotheek. Graaf Teleki nodigt u uit voor een uitgebreide lunch (incl. drankjes) in het kasteel van Gornesti. Dit is een indrukwekkend familieslot omringd door een groot park. Na afloop verder naar Odorheiu Secuiesc, het hart van het Szekler-gebied. ’s Avonds een eenvoudig diner.

 

Dag 7 – dinsdag 15 mei                               

Odorheiu Secuiesc – Miclosoara - Brasov

Uw dag begint met een bezoek aan het plaatsje Odorheiu Secuiesc (Szekelyudvarhely), een belangrijk centrum van de het Szeklerland en -cultuur. De geschiedenis van de stad gaat terug naar 1357 toen hier de eerste bijeenkomst van de Szeklers plaatsvond. In 1615 herbevestigde de toenmalige prins van Transsylvanië, Gabriel Bethlen, de stadsrechten. Sindsdien draagt het de naam Szekelyudvarhely. De reis voert verder naar het landgoed Miclosoara waar een heerlijke lunch geserveerd wordt (incl. drankjes). Het kasteel dateert uit 1500 en was het jachtslot van de familie Kalnoky, een van de historische Transsylvaanse families waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Middeleeuwen. Volgens een legende werd de Hongaarse koning in de 13e eeuw tijdens een jachtpartij door een Kalnoky gered. Hij doodde de beer, die de koning had aangevallen, met een pijl. Als beloning bood de koning hem het landgoed van Miclosoara aan. Tijdens het communisme moest de familie Transsylvanië verlaten. Na bijna vijftig jaar keerde graaf Tibor Kalnoky terug om het landgoed te herstellen.

’s Middags reist u verder naar Brasov voor diner en overnachting.

 

Dag 8 – woensdag 16 mei                          

Zabala

Vandaag maakt u een dagtocht naar het landgoed van de familie Mikes in Zabala, gelegen aan de voet van de Karpaten. Onder het communistische bewind werd het landgoed onteigend. Na de omwenteling keerde de familie, Katalin Roy Chowdhury-Mikes, terug om het in zijn oude glorie te herstellen. U maakt met boerenkarren een tocht over het landgoed met onderweg een picknick lunch.

’s Middags is er ook nog een ontmoeting met gravin Mikes of haar zoon, Alexander. In de avond volgt hier een bijzonder ‘Candle light’ afscheidsdiner (incl. drankjes). Na het diner terug naar Brasov voor de overnachting.

 

Dag 9 – donderdag 17 mei                         

Brasov - Sibiu

’s Morgens maakt u een korte wandeling door Brasov, ook Kroonstad genoemd.

Deze stad is gesticht door de Duitse Orde in 1211 en nog steeds een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

Natuurlijk bezoekt u de Zwarte kerk van Brasov, waar een kort privé orgelconcert bijgewoond wordt. Na de lunch per touringcar naar Sibiu, een tocht van ongeveer 2,5 uur. Na aankomst volgt een bezoek aan het mooie historische centrum. De huizen zijn met dakkapelletjes versierd, die de lokale bevolking de ‘ogen van Sibiu’ noemt. In 2007 was Sibiu een van de culturele hoofdsteden van Europa.

 

Dag 10 – vrijdag 18 mei                               

Sibiu - Amsterdam

In de ochtend transfer naar het vliegveld van Sibiu voor de terugreis naar Amsterdam (met overstap).

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
9-5-2018
 
Niet te boeken
€ 1875
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis per Lufthansa met een tussenstop in Frankfurt/München incl. luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele hotels en eenvoudige, sfeervolle pensions
 • 2-persoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner: enkele diners in een lokaal restaurant of landgoed )
 • 5 Lunches/picknick lunches
 • Privé orgelconcert
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Nederlandssprekend)
 • Twee lezingen ter plaatse
 • Fooien
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 199,-
 • Drankjes (tenzij anders vermeld in het programma)
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

Hotelinformatie (alle hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen):

Pension Deja -Vu

 Cluj Napoca

 

2 nachten

Hotel Concordia

Targu Mures

 

1 nacht

Casa Wagner

Sighisoara

 

2 nachten

Pension Petofi

Odorheiu Secuiesc

 

1 nacht

Casa Wagner

Brasov

 

2 nachten

Hotel Imparatul Romanilor

Sibiu

 

1 nacht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief