Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Transsylvanië

Groepsrondreis, Vliegreis

Op bezoek bij de Transsylvaanse adel

Een reis door Transsylvanië biedt de mogelijkheid om deze landstreek in hartje Roemenië in al haar facetten te leren kennen. Een ontdekkingstocht door een wereld waarin diverse bevolkingsgroepen leven. Denk hierbij aan Roemenen, Hongaren, Saksen, Szeklers, Joden, Zwaben en Zigeuners. Ze leven hier al eeuwenlang samen op een manier, waarbij het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De belangrijkste verandering betreft de rol van de

Transsylvaanse adel. In de periode na de Tweede Wereldoorlog nam hun invloed en macht sterk af door een aangenomen Roemeense wet. Veel van het adellijk bezit van Hongaarse aristocraten ging verloren. Vandaag de dag wordt er alles aan gedaan om dit eeuwenoude erfgoed weer terug te krijgen en onder de aandacht te brengen. Tijdens uw reis ontmoet u enkele aristocraten, bekend uit het boek Kameraad Baron van Jaap Scholten. U bent welkom in hun paleizen en landhuizen en hoort hun persoonlijke levensverhalen. Zo maakt u kennis met de glorie en de tragiek van deze bijzondere Oost-Europese geschiedenis. Ook bezoekt u ruïnes van ooit prachtige kastelen die om diverse redenen niet meer hersteld konden worden.

 

Met eigen ogen ziet u het grote contrast tussen de middeleeuwse monumenten en de uit de communistische tijd overgebleven ‘betonnen monsters’ van flatgebouwen. Tijdens de reis geniet u van de grillige landschappen en natuur van de Karpaten, een decor dat past bij de bewogen historie van dit gebied. Het verblijf is zowel in comfortabele hotels als in eenvoudige, sfeervolle pensions in historische steden. Voor lunch en diner wordt u uitgenodigd op landgoederen van voorname families van Transsylvanië of culinair verwend in bijzondere restaurants.

 

Kortom, een onvergetelijke reis vol gedenkwaardige ontmoetingen!

Van dag tot dag

Dag 1, maandag 1 oktober: Amsterdam – Cluj Napoca

Vliegreis van Amsterdam met overstap naar Cluj Napoca. Na aankomst (17.20 uur) ontmoet u uw Nederlandssprekende gids en volgt de transfer naar uw hotel. Diner in een lokaal restaurant en overnachting in Cluj Napoca.

 

Dag 2, dinsdag 2 oktober: Cluj Napoca – Bontida – Targu Mures

’s Ochtends een stadsverkenningstour langs de voornaamste bezienswaardigheden van de middeleeuwse stad Cluj Napoca. De stad werd in de 12e eeuw gesticht door Duitse kolonisten en heette toen Klausenburg. De gebouwen in het centrum, opgetrokken in neobarok, gotiek, neoclassicisme en jugendstil, ademen de sfeer van het Duitse, maar ook Oostenrijks-Hongaarse verleden. De stad wordt als ‘hoofdstad’ van Transsylvanië beschouwd. 

 

In de middag vertrek naar Bontida voor een bezoek aan het Banffy Paleis, bekend als het ‘Versailles van Transsylvanië’ en eigendom van de familie Banffy. Dit kasteel werd langzaam vanaf eind vorige eeuw gerenoveerd. Picknick lunch onderweg. Aansluitend naar Targu Mures, een tocht per bus van ongeveer twee uur. Na aankomst een korte wandeling door het centrum van Targu Mures, de hoofdstad van het Szekler-gebied.

 

Dag 3, woensdag 3 oktober: Targu Mures – Gornesti – Sighisoara

In de ochtend naar Teleki Teka, de door graaf Teleki gestichte bibliotheek, met de grootste antieke boeken collectie van Transsylvanië. Deze telt zo’n 200.000 boeken, waaronder veel unieke uitgaven van Nederlandse drukkers en uitgevers. Hierna volgt een lezing door Attila Kalman over de adellijke familie Teleki en hun bibliotheek. Graaf Teleki nodigt u uit voor een uitgebreide lunch (incl. drankjes) in het kasteel van Gornesti. Dit is een indrukwekkend familieslot omringd door een groot park. Vervolgens vertrek naar Sighisoara, een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Transsylvanië. Sighisoara speelde een essentiële rol in de geschiedenis van de lokale bevolking - die van de Roemenen, Hongaren en Duitsers. Volgens de legende werd Vlad III Dracula Tepes er geboren aan het begin van de 15e eeuw. Hij is als een van de wreedste woiwoden - een oude Slavische adellijke rang - de geschiedenis ingegaan.

Na het diner terug naar Sighisoara.

 

Dag 4, donderdag 4 oktober: Sighisoara – Malancrav – Biertan

In de ochtend maakt u samen met uw gids een wandeling door Sighisoara. U gaat naar de twee stadsdelen: het stadsdeel met de middeleeuwse burcht, gebouwd op de top van een heuvel, en het lagere stadsdeel in de vallei van de Tarnava Mare rivier. U ziet onder andere een klokkentoren, het geboortehuis van Dracula en de kloosterkerk Biserica din Deal.  Voor de lunch wordt u uitgenodigd op het landgoed Apafi Manor, dat in bezit is van een van de oudste en machtigste adellijke families van Transsylvanië. Het is volledig gerestaureerd met liefde en aandacht voor de oorspronkelijke details. Aansluitend naar Malancrav voor een bezoek aan de bijzondere Evangelische kerk. Het laatste bezoek vandaag naar Biertan, een oude marktstad op ongeveer een uur rijden van Sighisoara. U maakt hier een wandeling en bezoekt de beroemde ommuurde kerk. In de avond is het diner (incldrankjes) in een uniek privé restaurant in Sighisoara.

 

Dag 5, vrijdag 5 oktober: Targu Mures – Zabala – Brasov

Vandaag maakt u een dagtocht naar het landgoed van de familie Mikes in Zabala, gelegen aan de voet van de Karpaten. Onder het communistische bewind werd het landgoed onteigend. Na de omwenteling keerde de familie, Katalin Roy Chowdhury-Mikes, terug om het in zijn oude glorie te herstellen. U maakt met boerenkarren een tocht over het landgoed met onderweg een picknick lunch.

’s Middags is er ook nog een ontmoeting met gravin Mikes of haar zoon, Alexander. Na afloop verder naar Brasov voor de overnachting. ’s Avonds een eenvoudig diner.

 

Dag 6, zaterdag 6 oktober: Brasov – Sibiu

’s Morgens maakt u een korte wandeling door het centrum van Brasov, ook Kroonstad genoemd. Deze stad is gesticht door de Duitse Orde in 1211 en nog steeds een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Natuurlijk bezoekt u de Zwarte kerk van Brasov, waar een kort privé orgelconcert bijgewoond wordt. Na de lunch naar Sibiu, een tocht van ongeveer 2,5 uur. De huizen van Sibiu zijn met dakkapelletjes versierd, die de lokale bevolking de ‘ogen van Sibiu’ noemt. In 2007 was Sibiu een van de culturele hoofdsteden van Europa. Diner en overnachting in Sibiu.

 

Dag 7, zondag 7 oktober: Sibiu

In de ochtend is er gelegenheid om de hoogmis bij te wonen in een van de vele kerken van deze voormalige Hermannstadt. Na de lunch in het hotel kunt u aansluiten bij de wandeling die de gids zal maken door het centrum van deze historische stad. De rest van de middag is vrij. Afscheidsdiner in een sfeervol lokaal restaurant.

 

Dag 8, maandag 8 oktober: Sibiu – Amsterdam

In de loop van de ochtend transfer naar het vliegveld van Sibiu voor de terugreis naar Amsterdam rond het middaguur.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis per Lufthansa met een tussenstop in Frankfurt/München inclusief luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele hotels en eenvoudige, sfeervolle pensions
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner; enkele diners in een lokaal restaurant of landgoed )
 • 5 Lunches/picknick lunches
 • Privé orgelconcert
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Nederlandssprekend)
 • Een lezing ter plaatse
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 159,-
 • Drankjes (tenzij anders vermeld in het programma)
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

Hotelinformatie (alle hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen):

 

Pension Deja -Vu

 Cluj Napoca

 

1 nacht

Hotel Concordia

Targu Mures

 

1 nacht

Casa Wagner

Sighisoara

 

2 nachten

Casa Wagner

Brasov

 

1 nacht

Hotel Imparatul Romanilor

Sibiu

 

2 nachten

 

 

 

7 nachten

 

Vluchtinformatie (onder voorbehoud van tijdswijzigingen):

Datum

Van

Naar

Vertrek

Aankomst

Vluchtnummer

01-10-2018

Amsterdam

München

11:00

12:20

LH 2303

01-10-2018

München

Cluj-Napoca

14:40

17:20

LH 1670

 

 

 

 

 

 

08-10-2018

Sibiu

München

12:00

12:40

LH 1651

08-10-2018

München

Amsterdam

13:45

15:20

LH 2304

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief