Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

shutterstock_287134496
Onderweg naar
Santiago

Onderweg naar Santiago

10 dagen

Groepsrondreis, Vliegreis

Iedere reis vertelt een eigen Verhaal. Tijdens deze reis hoort en beleeft u het bijzondere verhaal over de apostel Jacobus en de pelgrimsweg  naar Santiago de Compostella. Santiago is al sinds de 9e eeuw een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Europa. Velen gingen u dan ook al voor. Tijdens deze reis bieden we u facultatief de mogelijkheid om stukjes te wandelen van de beroemde Jacobsroute (Camino de Santiago). Uw reis begint in Madrid, hoofdstad van Spanje en leidt naar Santiago de Compostella, de stad met het graf van de apostel Jacobus. De prachtige wegen, waar u pelgrim met de pelgrims bent, voeren u door afwisselende steden, langs verborgen heiligdommen, eeuwenoude kerken en kloosters. Een unieke en boeiende ervaring. En “onderweg zijn” op de beroemde Camino is minstens net zo belangrijk als aankomen!

 

Het verhaal van Jacobus

Santiago is Spaans voor Santo Iago, oftewel St. Jacobus (de Meerdere). Deze Jacobus was een van  de 12 discipelen van Jezus. Samen met zijn broer Johannes en Petrus hoorde hij tot Jezus’ belangrijkste volgelingen. Hij was als apostel werkzaam in Palestina en volgens Handelingen 12:2 werd Jacobus in opdracht van koning Herodes Agrippa onthoofd. Na zijn dood zou zijn lichaam in een boot zijn gelegd. Die boot bereikte uit zichzelf de kust van Galicië (Noord Spanje). Het lichaam van Jacobus werd er begraven en over het graf verrees in de loop der jaren een reusachtige basiliek. Het graf van de apostel is tot vandaag de bestemming van talloze pelgrims van over de hele wereld.

 

Jacobsschelp

Als symbool van Jacobus wordt de mantel van de Grote Schelp, of St. Jacobsschelp, gebruikt. De Jacobsroute is goed te volgen, omdat die wordt aangegeven met afbeeldingen van deze schelp. Onderweg ziet u voortdurend dit bijzondere symbool, dat pelgrims de weg wijst. Zo weet u dat u op weg bent naar het einddoel van deze bijzondere reis, Santiago de Compostella.

 

Ga mee op weg naar Santiago en luister naar en ervaar de talrijke verhalen, die het samen onderweg zijn tot zo’n aparte belevenis maken.

Programma

Dag 1, donderdag: Op reis en stadstour Madrid

Directe Iberia ochtendvlucht van Amsterdam naar Madrid. Na aankomst transfer naar uw hotel. Lunch in het hotel en daarna met uw gids een rondrit door Madrid. Zo ziet u onder meer Plaza Colon, de Gran Via, Plaza España en het Palacio Oriente.

 

Dag 2, vrijdag: Madrid nader verkend en doorreis Avila

Na het ontbijt brengt de bus u naar het centrum van Madrid, dat u met uw gids wandelend doorkruist. Op het programma staan bijvoorbeeld het stadhuis, de Almudena kathedraal en de Plaza Mayor. Na deze verkenning is er tijd om zelf de stad te verkennen en te lunchen.

In de loop van de middag doorreis naar Avila, de geboorteplaats van de Heilige Theresia. Diner en overnachting. 

Dag 3, zaterdag: Avila –Santo Domingo de Silos
De dag begint met een gegidste rondleiding te voet door Avila. Zo ziet u de kathedraal, het klooster van St. Theresia en de nog volledige intacte stadsmuur. Doorreis naar het klooster Santo Domingo de Silos. U bezoekt het klooster, waar ook overnacht wordt. Zo kunt u de Vesperviering bijwonen, waaraan het beroemde Gregoriaanse kloosterkoor meewerkt.

Dag 4, zondag: Viering in het klooster en doorreis naar Burgos
’s Ochtends biedt DrieTour u de mogelijkheid de viering mee te beleven in de kloosterkerk van Santo Domingo. Na de viering vertrek naar Burgos, waar bij aankomst in het hotel de lunch wacht. In de loop van de middag leidt een gids u langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Burgos ligt aan de Jacobsroute. De belangrijkste bezienswaardigheid is de imposante Gotische kathedraal, waarvan de bouw in de 13e eeuw begon en ruim 300 jaar duurde. In de kathedraal is de beroemde Spaanse held, El Cid, begraven.

 

Dag 5, maandag: Van Burgos naar Leon

Vandaag reist u verder richting Santiago. Uw route voert over de Camino en onderweg kan een wandeling van zo’n 7 km. worden gemaakt naar Fromista, waar u de 10e-eeuwse kerk bekijkt. De kerk is ook per touringcar bereikbaar. Na de lunch vervolgt u uw pelgrimstocht om Leon te bereiken. Bij aankomst in deze stad een wandeling met gids, waarbij de Romaanse San Isidoro basiliek en de kathedraal bezocht worden. Diner en overnachting in Leon. 

Dag 6, dinsdag: Rabanal del Camino – Foncebadon - Ponferreda
De reis wordt vervolgd  richting Ponferrada, de laatste overnachtingplaats voor Santiago. De dag begint met een bezoek aan Rabanal del Camino, een dorp met zo’n 60 inwoners. Hier bekijkt u de typische Maragatos huizen. De Maragatos vormen een aparte bevolkingsgroep, die vermoedelijk van de Berbers afstamt. Ze bouwden massieve bakstenen huizen om zich tegen de elementen en vijanden te beschermen.

Net buiten Rabanal ligt Foncebadon. Als u wilt kunt u er een korte wandeling van 2,5 km. maken over de Camino naar een IJzeren Kruis. Bij dit kruis leggen vele pelgrims een steen of nemen de tijd voor een moment van stilte en bezinning. Zo is er ook ruimte voor uw persoonlijke verhaal.

Doorreis naar Ponferrada. Na aankomst luncht u in uw hotel en kan het stadje op eigen gelegenheid bekeken worden. U vindt er een Tempeliers fort, een koninklijke gevangenis en een mooi, oud stadhuis. Diner en overnachting in Ponferrada.


Dag 7, woensdag: Aankomst in Santiago de Compostella
Vandaag bereikt u Santiago! Na het ontbijt rijdt u naar Pedrafita do Cebreira, waar u ronde woningen uit de Keltische tijd aantreft. Hier vandaan reist u door naar Lavacolla waar u luncht. Lavacolla is van ouds de plaats waar de pelgrims zich wasten voor zij Santiago binnen gingen. Facultatief kunnen de laatste kilometers van de Pelgrimsroute te voet worden afgelegd, zodat u samen met andere pelgrims wandelend in Santiago aankomt. Een speciale ervaring! U dineert en overnacht in Santiago. 

Dag 8, donderdag: Verkenning van Santiago 
De ochtend wordt besteed aan een verkenning van Santiago met een gids. Daarbij mag een bezoek aan de kathedraal natuurlijk niet ontbreken. Na de lunch is de middag vrij voor eigen ontdekkingen. Een bijzondere ervaring is om een pelgrimsmis in de kathedraal mee te maken!  Diner en overnachting weer in Santiago. 

Dag 9, vrijdag: Naar Cabo Finistere

Voor veel pelgrims is het echte eindpunt van hun bedevaart Cabo Finisterre, het westelijkste puntje van Spanje. Bij het bereiken van deze plek verbrandden zij hun kleren als teken dat hun pelgrimstocht voltooid is. Gelegenheid om op eigen gelegenheid rond te kijken of te wandelen. Na de lunch terug per touringcar naar Santiago. Diner en overnachting in uw hotel.

Dag 10, zaterdag: Terug naar Nederland

Na het ontbijt nog vrije tijd in Santiago, gevolgd door een afscheidslunch in het hotel. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven van Santiago. Terugvlucht naar Amsterdam per Iberia (met overstap in Madrid).

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
19-9-2019
Hessel Hansma
Te boeken
1.498,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

 Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Madrid / Santiago de Compostella – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches (behalve dag 2 en 3)
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlands- of Engelssprekende gidsen (reisleider zorgt voor vertaling)
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 295,-
 • Lunch dag 2 en 3
 • Optionele excursies
 • Reis- en/of annuleringsverzekering

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor de reis is 20 personen.

 

Vluchtinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
16 mei/ 19 sep 2019 Amsterdam Madrid IB 3721 07.55 uur 10.35 uur
           
26 mei/ 28 sep 2019 Santiago de Compostella Madrid IB 3879 17.40 uur 18.50 uur
26 mei/ 28 sep 2019 Madrid Amsterdam IB 3720 19.50 uur 22.25 uur

 

Hotelovernachtingen (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 1-2 Madrid Hotel Senator Barajas 1 nacht
Dag 2-3 Avila Hotel Palacio de Valderrabanos 1 nacht
Dag 3-4 Santo Domingo de Silos Hotel Santo Domingo de Silos 1 nacht
Dag 4-5 Burgos Hotel Ciudad de Burgos 1 nacht
Dag 5-6 Leon Hotel Husa Abad San Antonio 1 nacht
Dag 6-7 Ponferrada Hotel Temple Ponferrada 1 nacht
Dag 7-10 Santiago de Compostella Hotel Ciudad de Compostela 3 nachten
    Totaal 9 nachten

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 16 mei staat gepland voor zaterdag 4 mei

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 19 september staat gepland voor zaterdag 31 augustus

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief