Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Zuid-Zweden en Oslo

Groepsrondreis, Noord-Europa, Vliegreis

Het  echte Zweden en Oslo: van natuur tot cultuur, van modern naar traditioneel !

 Wie denkt dat Zweden alleen maar een land is van bossen, rendieren, bevroren zee en middernachtzon, heeft het mis. Tijdens deze reis ontdekt u het echte Zweden.

 

Zweden is het land van de levendige, op eilandjes gebouwde hoofdstad Stockholm. Een stad met een middeleeuws centrum, kronkelige straatjes en musea. En dat alles tegen een prachtig decor van Jugendstil-panden aan de vaste wal.

 

Zweden staat bekend als land van koper en ijzer. Vandaar een bezoek aan Falun, een oude kopermijn, die tot het werelderfgoed van Unesco wordt gerekend.  Ook is het het land van ‘modern design’ waarvan u een glimp ziet in Huskvarna. Maar eveneens het land van de houten huisjes en de van binnen prachtig beschilderde houten kerkjes.  Zweden is een land met uitgestrekte landbouwgebieden rond de grote meren en van de westelijke scherenkust, een nalatenschap uit de ijstijd. Tevens het land van Ingrid Bergman én de Vikingen. Die Vikingen die tussen 800 en 1100 de wereld veroverden, Bagdad en zelfs Amerika aandeden, waren veel meer dan plunderaars. Ze waren ook boeren, kooplui, zeelui, scheepbouwers en ambachtslieden, die verfijnde kunst voortbrachten. Dat het avonturieren Scandinaviërs in het bloed zit, is te zien in het Noorse Oslo. Daar bezoekt u onder meer het Fram-museum, waar de geschiedenis van de poolexpedities wordt verteld.

 

Al met al biedt deze reis een afwisselend programma van natuur en cultuur, van oud en modern. Uiteraard is er voldoende tijd voor ontspanning en zelf op ontdekking te gaan.

Van dag tot dag

Dag 1, maandag 30 juli: Amsterdam - Stockholm

Vliegreis Amsterdam - Stockholm. Na aankomst transfer naar uw hotel.

 

Dag 2, dinsdag 31 juli: Stockholm

Vandaag staat het centrum van Stockholm op het programma. Per openbaar vervoer reist u naar de stad. Begonnen wordt met een bezoek aan het Historiska museum. Het museum geeft op een toegankelijke manier inzicht in de Zweedse geschiedenis. Zoals over de Vikingen met als hoogtepunt de schatkamer met hun goud. Of over de opkomst van het koningshuis Wasa en de Zweedse ‘Grootheidstijd’, waarin Zweden een grootmacht was rond de Oostzee (17e eeuw). Na de lunch bezoek aan het Vasamuseet, dat gebouwd is rond het Wasaschip. Dit door Hollanders gebouwde en toen ultramoderne vlaggenschip van de Zweedse marine verging na 1300 meter varen bij kalm weer op 10 augustus 1628 in de haven van Stockholm. Het is geborgen en bewaard. Na dit bezoek is er tijd om op eigen gelegenheid de oude stad (Gamla Stan) te verkennen.

 

Dag 3, woensdag 1 augustus: Stockholm

In de ochtend per openbaar vervoer opnieuw naar het centrum van Stockholm. Allereerst gaat u naar het Stadhuset, het stadhuis, product van de nationaal romantische school uit het begin van 20e eeuw. In de indrukwekkende blauwe zaal vinden jaarlijks de festiviteiten voor de Nobelprijswinnaars plaats. Na de wisseling van de wacht bij het koninklijk paleis en de lunch, een rondleiding door de koninklijke appartementen van het koninklijk paleis. Daarna is er tijd is om zelf de schatkamer,de oude burcht, de kunstverzameling van het Gustav III-antiekmuseum of de Ridderholmenkerk met de koningsgraven te bezoeken.

 

Dag 4, donderdag 2 augustus: Drottningholm - Sigtuna - Skokloster

Deze dag staat de omgeving van Stockholm centraal. U bezoekt Drottningholm, één van de vele paleizen die het landschap rond Stockholm sieren. Het paleis in Barok- en Rococostijl kreeg zijn huidige vorm aan het einde van de 17e eeuw. Vanwege het chinees paviljoen verdiende het een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst. De lunch is in het karakteristieke Zweedse dorpje Sigtuna, gesticht in 980 na Chr. Met de komst van het Christendom werd het al snel een spiritueel centrum met meerdere kerken. De ene kerk staat nog overeind, de ander is vervallen tot ruïne. Tot slot nog naar Skokloster, een barokkasteel, gebouwd door Carl Gustav Wrangel, die in de dertigjarige oorlog (1618-1648) enorme schatten vergaarde. Hij heeft er zelf slechts enkele weken gewoond. Zo lijkt de tijd er te hebben stil gestaan. De eetzaal is bijvoorbeeld nooit afgebouwd. De gereedschappen liggen er nog, alsof ze er gisteren zijn achtergelaten.

 

Dag 5, vrijdag 3 augustus: Stockholm - Falun - Mora

Vandaag gaat u op weg naar Mora. ’s Ochtends bezoek aan het mijnmuseum in Falun, ook werelderfgoed. Na de afdaling in de oude kopermijn krijgt u een indruk van het werk en de omstandigheden, waaronder de mijnbouwers moesten werken. ’s Middags een bezoek aan een fabriek waar de bekende houten Dalarnapaardjes worden gemaakt. Voor velen het symbool van Zweden.

 

Dag 6, zaterdag 4 augustus: Mora - Oslo

Van Mora gaat het vandaag naar Oslo. Een tocht die voert door bossen. Van lieverlee maken de loofbomen plaats voor naaldbomen, worden kleiner en komen verder uit elkaar te staan. Onderweg een stop bij het Vasaloppsmuseet. De ‘Wasaloop’ is een gigantisch ski-evenement, vergelijkbaar met onze Elfstedentocht. Meer dan 15.000 skiërs doen mee met deze wedstrijd op de eerste zondag van maart. De tocht werd in 1922 voor het eerst gehouden en vindt zijn oorsprong in een oude geschiedenis van koning Gustav Wasa. Hij probeerde in de vroege 16e eeuw een opstand tegen de Deense bezetters te ontketenen, die in eerste in instantie mislukte. Gustav Wasa sloeg op de vlucht, maar werd teruggehaald om uiteindelijk de Zweedse troon te bestijgen.

 

Dag 7, zondag 5 augustus: Oslo

Een vrije dag in Oslo. Samen met uw reisleiding kan facultatief de hoofdstad van Noorwegen bezocht worden. ’s Ochtends een stadswandeling door het centrum van Oslo, langs onder meer de kathedraal, de opera en het kasteel Akershus. Na de lunch is er tijd om het ‘Centrum van 22 juli’ te bezoeken. Hier worden op indrukwekkende wijze de aanslagen van Anders Breivik op 22 juli 2011 op Utoya en in Oslo herdacht. De regeringswijk, waar dit centrum ligt, toont nog steeds de sporen van de aanslag. Verder een bezoek aan het Fram-museum. De Fram, waarmee Amundsen naar de Zuidpool voer, is hier te bewonderen. Naast aandacht voor de dramatische race naar de Zuidpool tussen Amundsen en Scott, wordt uitgebreid aandacht besteed aan diverse poolexpedities en het wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering.

 

Dag 8, maandag 6 augustus: Oslo - Fjälbacka - Mollösund - Gotenburg

Deze dag brengt een tocht langs de prachtige scherenkust met kale, grijze rotsen u naar het Zweedse Gotenburg. Onderweg bekijkt u het Vitlycke-museum. Hier zijn duizenden jaren oude rotstekeningen te zien. De lunch is onderweg in Fjälbacka, waar Ingrid Bergman vele zomers doorbracht. Voorts gaat het over de eilanden Orust en Tjörn. Na een theepauze is er tijd voor een wandeling langs de kust bij het vissersplaatsje Mollösund. Vervolgens door naar Gotenburg.

 

Dag 9, dinsdag 7 augustus: Gotenburg - Tjolöholms Slott - Huskvarna-museum - Hjo

De weg voert eerst naar Tjolöholms Slott. U waant zich even in Engeland. Het landhuis is gebouwd in de Engelse Tudor-stijl, maar is pas ruim een eeuw oud. Een rijke Schotse koopman heeft het laten bouwen, prachtig gelegen aan zee. Na de lunch een bezoek aan het Huskvarna-museum. Het museum vormt een feest van herkenning met veel oude huishoudelijke apparaten en bromfietsen. Het toont zo een sterk staaltje van Zweedse nijverheid. Op weg naar de eindbestemming Hjo aan het grote Vättternmeer nog een bezoek aan twee typisch Zweedse houten kerkjes: Habo uit 1723 en Brandstorp uit 1698. De kerkjes zijn van binnen prachtig beschilderd.

 

Dag 10 - woensdag 8 augustus: Hjo - Gotenburg

In de ochtend verlaat u Hjo en rijdt via een mooie route richting de luchthaven van Goteborg voor de terugvlucht via Kopenhagen naar Amsterdam aan het begin van de middag. Onderweg nog een stop voor de lunch of een bezoek.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Zuid-Zweden en oslo - 10 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Scandinavia Airlines inclusief luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus; op dag 2, 3 en 7 per openbaar vervoer
 • Verblijf in comfortabele drie- en viersterrenhotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Lunches (niet op de aankomstdag)
 • Entreegelden volgens programma (behalve zondag)
 • Lokale gids ter plaatse (Engelssprekend)
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 399,-
 • Lunch op de aankomstdag
 • Drankjes
 • Entrees op zondag
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

Hotelovernachtingen (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-5

Stockholm

Quality Hotel Friends

4 nachten

Dag 5-6

Mora

Mora Hotell & Spa

1 nacht

Dag 6-8

Oslo

Scandic Holmenkollen Park

2 nachten

Dag 8-9

Gotenburg

Quality Hotel 11

1 nacht

Dag 9-10

Hjo

First Hotel Billingehus

1 nacht

 

 

Totaal

9 nachten

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief