Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Cuba 16 dagen

Groepsrondreis, Vliegreis

SALSA, OLDTIMERS EN SIGAREN

Sigaren, Amerikaanse oldtimers, rum, overweldigende stranden en muziek. Dat is Cuba, een veelzijdige bestemming waar de romantiek van de jaren ’50 nog steeds voelbaar in de lucht hangt. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. De weelderige natuur, de sfeervolle steden met deftige koloniale gebouwen zoals Trinidad en Havana, de antieke auto’s, de muziek uit gezellige barretjes en de vriendelijke bevolking doen je het jachtige leven van alledag snel vergeten en laten een onuitwisbare indruk achter! Wie het authentieke Cuba wil ervaren, moet niet te lang wachten!

 

SALSA

Vanaf 1511 werd Cuba een Spaanse kolonie. In die tijd werden er veel slaven uit Afrika naar het eiland gebracht, om het zware werk in de mijnen en op de plantage uit te voeren Uit deze smeltkroes ontstond de bekende populaire Cubaanse muzieksoort son. Centraal in de muziek van de uit Afrika afkomstige slaven, stond de trom en het ritme. De Spanjaarden brachten hun Europese instrumenten mee, zoals de gitaar, de piano en diverse blaasinstrumenten. Uit deze vermenging van Afrikaanse ritmes en Europese melodieën is de veelheid aan Cubaanse muziek ontstaan. De Cubaanse Son geldt als een van de belangrijkste voorlopers van de huidige salsa muziek.

Op het eiland hoor je dan ook overal muziek en spelen er gezellige bandjes.

 

SIGAREN

Al ver voordat Columbus Cuba ontdekte werd er tabak verbouwd. Vanwege het vruchtbare land, het uitstekende klimaat en de expertise van Cubaanse sigarenmakers worden volgens de kenners hier de beste en lekkerste sigaren van de wereld gemaakt. De meeste tabaksplantages vind je in de provincie Pinar del Río. De plantages worden hier nog steeds volledig handmatig onderhouden. Van januari tot maart worden de bladeren van de tabaksplant geplukt en gebundeld en gedurende 60 dagen in de zon gelegd. In deze periode verliezen de bladeren tot 85% van hun vocht en hun groene kleur. De bladeren worden opeengestapeld waar ze door de toenemende temperatuur fermenteren (gisten) en zo hun geur en aroma ontwikkelen. De gedroogde bladeren zijn dan gereed voor verdere verwerking in de sigarenfabriek. Hier worden de bladeren vochtig gemaakt zodat ze weer buigzaam worden en gerold kunnen worden tot de typische sigarenvorm. Een ervaren sigarenroller maakt gemiddeld 120 sigaren per dag. De bekendste Cubaanse sigaren zijn de Cohiba en de Montecristo.

In Havana bezoek je een sigarenfabriek waar je kunt zien hoe de tabaqueros aan het werk zijn. Ook mag je proberen om zelf een Cubaanse sigaar te rollen!

 

OLDTIMERS

Oldtimers en Cuba lijken welhaast een synoniem. Er zijn Amerikaanse oldtimers van verschillende merken, in veel kleuren, vormen en in verschillende staat. In Cuba zijn zoveel oldtimers omdat het voor Cubanen tot 2013 per wet alleen toegestaan was om auto’s te kopen en verkopen die voor de revolutie van 1959 op het eiland waren. Jarenlang leek het of de tijd stilstond in Cuba. Maar sinds Raul Castro, de broer van de overleden Fidel Castro, het land leidt komt er lang maar zeker verandering in deze stilstand. Sinds begin 2014 is de invoer van nieuwe auto’s via een door de overheid gecontroleerde handelaar toegestaan, wat inhoudt dat Cubanen nu éindelijk hun stokoude oldtimers kunnen gaan inruilen voor een nieuwer exemplaar

Ervaar Havana by night tijdens een rit met een authentieke oldtimer! Nu kan het nog!

 

CASA PARTICULAR

Een Casa Particular is een huis waarvan één of meerdere kamers worden verhuurd. Sinds de Cubaanse overheid wat meer kapitalisme toelaat, zijn Cubaanse gezinnen namelijk begonnen kamers in hun huis te verhuren aan toeristen. Ze moeten daarvoor per maand een vaste vergoeding betalen aan de overheid. Door te overnachten bij de Cubanen thuis heb je de gelegenheid om de Cubaanse sfeer echt te leren kennen. Cubanen zijn hele hartelijke mensen en zelfs als het taalprobleem echte gesprekken onmogelijk maakt kunt u zich met handen en voeten heel aardig verstaanbaar maken. Bij elke casa heb je een kamer met privé-badkamer en toilet en het ontbijt is bij de overnachting inbegrepen. Ook zul je de gastvrjiheid van de Cubanen ervaren tijdens een overnachting in zo´n Casa Particular

Programma

DAG 1

Reisdag

Je vliegt met Air Europa van Amsterdam via Madrid naar Havana. Aansluitend transfer naar het hotel.

 

DAG 2

Rondleiding door Havana

Vanochtend krijg je een rondleiding in het oude gedeelte van Havana. De oude binnenstad is prachtig en staat om die reden onder bescherming van Unesco, veel van de koloniale gebouwen zijn inmiddels fraai gerestaureerd. Je loopt door de sfeervolle straten en pleintjes en bezoekt o.a. het plein van de kathedraal en het Fort. Opvallend in het straatbeeld zijn de Amerikaanse jaren 50 auto’s.

‘s Middags ga je naar het hoog boven de stad gelegen Christusbeeld vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

 

DAG 3

Vrije dag

Zondag, bezoek aan een lokale kerk. De dag is verder vrij om Havana op eigen gelegenheid te verkennen,

 

DAG 4

Havana

Vandaag staat het modernere deel van de stad op het programma. Ook bezoek je een sigarenfabriek waar je kunt zien hoe de beroemde sigaren met de hand gedraaid worden. In de middag breng je een bezoek aan het Museum of Fine Arts waar je de uitgebreide Cubaanse en buitenlandse collectie schilderijen kunt bewonderen.

 

Een rit met een oldtimer en overnachting in een Casa Partcicular

’s Avonds ga je naar het La Cabana fort aan de haven waar elke avond een kanon wordt afgeschoten zoals in de Spaans koloniale tijd. Na afloop maak je in een authentieke oldtimer een tour door Havana by night. Vanavond overnacht je in een traditionele Casa Particular!

 

DAG 5

De Vinalesvallei

Ten westen van Havana ligt de mooie Vinalesvallei waar dichtbegroeide kalkstenen formaties uit het vlakke land oprijzen. Je bezoekt hier een tabaksplantage, en je maakt een boottocht in de “Indian Cave”. Na een typisch Cubaanse lunch in een lokale boerderij kun je deelnemen aan een Salsa les. Cubaanse dansers leren je de verschillende danspassen. Daarnaast zul je hier onderricht krijgen in het rollen van sigaren! Een interessante ervaring!

 

DAG 6

Vlucht naar Santiago de Cuba

Je rijdt terug naar Havana. ’s Middags vlieg je naar Santiago de Cuba. Santiago is de meest Caraibische en bruisende stad van het eiland en wordt vanuit historisch oogpunt “de wieg van de revolutie” genoemd.

 

DAG 7

Rondleiding door Santiago de Cuba

Uitgebreid bezoek aan Santiago. Hier bezoek je o.a.de begraafplaats Santa Ifigenia, waar legendarische personen uit de Cubaanse geschiedenis hun laatste rustplaats hebben. Op 4 dec. 2016 is hier ook de urn met de as van Fidel Castro bijgezet. Verder bezoek je het rum-museum en het plein van de revolutie. De dag eindigt met een bezoek aan het El Morro fort dat de toegang tot de baai van Santiago beheerst.

 

DAG 8

Naar een voormalige koffieplantage in de bergen

Vandaag ga je de bergen in waar de ruines van een verlaten Frans-Haitiaanse koffieplantage staan. De voormalige plantage La Isabelica was een van de eerste koffieplantages uit de streek en is door UNESCO toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. In het gerestaureerde koloniale landhuis van de vroegere eigenaar dat nu als museum dient wordt een beeld gegeven van het leven op de plantage en van de koffieproductie. Tot 150 jaar geleden werd in deze regio nog koffie verbouwd.

 

De bededevaartskerk La Caridad del Cobre

Na de lunch in een restaurant in de bergen rijd je naar de kerk La Caridad del Cobre, bedevaartplaats voor vele Cubanen en voor mensen die het rooms-katholieke geloof aanhangen van ver buiten Cuba. Hier bevindt zich het beeld(je) van de Maagd der Barmhartigheid, in 1916 door de paus verheven tot de beschermheilige van Cuba. Aan het einde van de middag ben je weer terug in Santiago.

 

DAG 9

Bayamo en Camagey

Vanuit Santiago rijd je door de bergen naar Bayamo, gesticht in 1513. Het is de op één na oudste stad van Cuba en wordt beschouwd als de bakermat van het nationalisme en de geboorteplaats van de politieke revolutie.

Hier bezoek je een aantal historische plaatsen zoals de plek waar het Cubaanse volkslied voor het eerst werd gezongen. Op de achtergrond ligt de Sierra Maestra, waarvan de hoogste top reikt tot 1972 meter. Hierna rijd je door naar Camagey waar je overnacht.

 

DAG 10

Vrije dag

Zondag, bezoek aan een lokale kerk in Camagey.

 

DAG 11

Het labyrint van Camagey en naar het gezellige Trinidad

Stadsbezichting in Camagey, de derde grootste stad van Cuba. De stad heeft verschillende koloniale panden en is als het ware een labyrint met vele smalle straatjes en is met opzet zo gebouwd om aanvallende piraten te misleiden. Na de lunch rijd je door het binnenland met suikerrietplantages en uitgestrekte weides via Sancti Spiritus naar Trinidad. Een schitterend gelegen stad met een zeer fraai koloniaal centrum dat geheel onder monumentenzorg staat.

 

Dag 12

Wandeling door Trinidad en bezoek aan de Suikervallei

Vanochtend maak je een stadswandeling door het oude centrum. Je bezoekt o.a. het centrale plein met de kathedraal en de La Canchanchara bar waar typische Cubaanse muziek ten gehore wordt gebracht. De prachtige klassieke architectuur en grote rijkdom aan gebouwen in bonte pastelkleuren zijn te danken aan de investeringen van de suikerbaronnen. ’s Middags ga je naar de Valle de los Ingenios waar de ruines van tientallen suikerfabrieken het landschap bepalen. Je bezoekt een Hacienda met een wachttoren die diende om de op het land werkende slaven in de gaten te houden. Vervolgens rijd je naar Ciengfuegos

 

Dag 13

Cienfuegos, de Varkensbaai en een krokodillenboerderij

Bezichtiging van Cienfuegos, een overzichtelijke stad die is aangelegd volgens het schaakbordpatroon en een duidelijk Franse sfeer ademt. Hier zie je 2 fraaie neoklassieke gebouwen uit de 19e eeuw, het Terry theater en het Valle Paleis, ook bezoek je de botanische tuin.

 

‘s Middags rijd je naar de historische Varkensbaai bij Playa Giron, bekend van de mislukte Amerikaanse invasie in 1961. Vervolgens naar het Zapata schiereiland waar je een krokodillenboerderij bezoekt. Hierna brengt een rit dwars over het eiland je naar de badplaats Varadero waar je de laatste dagen doorbrengt.

 

DAG 14

Vrije dag in de badplaats Varadero

Vrije dag in Varadero, een waardige plek om deze mooie rondreis af te sluiten. U kunt heerlijk genieten van het hagelwitte strand met palmbomen en de turquoise Caribische zee.

 

DAG 15

Aan het einde van de dag naar de luchthaven van Havana voor de terugvlucht

Geniet nog even van zon, zee en strand. Aan het begin van de avond vlieg je via Madrid terug naar Amsterdam waar je de volgende dag aankomt.

 

DAG 16

Aankomst in Amsterdam

Aankomst in Amsterdam

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Cuba 16 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Binnenlandse vlucht
 • Vervoer ter plaatse
 • 2- persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Engelssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 220
 • Lunches
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Toeristenkaart

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Cuba nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
 • Inentingen zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen. Neem contact op met je huisarts of GGD voor actuele informatie en adviezen

 

 • Visum

Toeristenkaart € 22

Bemiddelingskosten € 27 excl. portokosten

 

Benodigdheden:

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief