Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Cuba o.l.v. Dhr. Hans Romeijnsen

Groepsrondreis, Vliegreis

SALSA, OLDTIMERS, SIGAREN ÉN EEN AANGENAAM KLIMAAT

Sigaren, Amerikaanse oldtimers, rum, overweldigende stranden en muziek. Dat is Cuba, een veelzijdige bestemming waar de romantiek van de jaren ’50 nog steeds voelbaar in de lucht hangt. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. De weelderige natuur, de sfeervolle steden met deftige koloniale gebouwen zoals Trinidad en Havana, de antieke auto’s, de muziek uit gezellige barretjes en de vriendelijke bevolking doen het jachtige leven van alledag snel vergeten en laten een onuitwisbare indruk achter! Wie het authentieke Cuba wil ervaren, moet echt niet te lang meer wachten!

 

SALSA

Vanaf 1511 werd Cuba een Spaanse kolonie. In die tijd werden er veel slaven uit Afrika naar het eiland gebracht, om het zware werk in de mijnen en op de plantage uit te voeren Uit deze smeltkroes ontstond de bekende populaire Cubaanse muzieksoort Son. Centraal in de muziek van de uit Afrika afkomstige slaven, stond de trom en het ritme. De Spanjaarden brachten hun Europese instrumenten mee, zoals de gitaar, de piano en diverse blaasinstrumenten. Uit deze vermenging van Afrikaanse ritmes en Europese melodieën is de veelheid aan Cubaanse muziek ontstaan. De Cubaanse Son geldt als een van de belangrijkste voorlopers van de huidige salsa muziek. Op het eiland hoort u dan ook overal muziek en spelen er gezellige bandjes.

 

SIGAREN

Al ver voordat Columbus Cuba ontdekte werd er tabak verbouwd. Vanwege het vruchtbare land, het uitstekende klimaat en de expertise van Cubaanse sigarenmakers worden volgens de kenners hier de beste en lekkerste sigaren van de wereld gemaakt. De meeste tabaksplantages bevinden zich in de provincie Pinar del Río. De plantages worden hier nog steeds volledig handmatig onderhouden. Van januari tot maart worden de bladeren van de tabaksplant geplukt en gebundeld en gedurende 60 dagen in de zon gelegd. In deze periode verliezen de bladeren tot 85% van hun vocht en hun groene kleur. De bladeren worden opeengestapeld waar ze door de toenemende temperatuur fermenteren (gisten) en zo hun geur en aroma ontwikkelen. De gedroogde bladeren zijn dan gereed voor verdere verwerking in de sigarenfabriek. Hier worden de bladeren vochtig gemaakt zodat ze weer buigzaam worden en gerold kunnen worden tot de typische sigarenvorm. Een ervaren sigarenroller maakt gemiddeld 120 sigaren per dag. De bekendste Cubaanse sigaren zijn de Cohiba en de Montecristo.

In Havana bezoekt u een sigarenfabriek waar u kunt zien hoe de tabaqueros aan het werk zijn. Ook mag u in Vinales proberen om zelf een Cubaanse sigaar te rollen!

 

OLDTIMERS

Oldtimers en Cuba lijken welhaast een synoniem. Er zijn Amerikaanse oldtimers  van verschillende merken, in veel kleuren, vormen en in verschillende staat. In Cuba zijn zoveel oldtimers omdat het voor Cubanen tot  2013 per wet alleen toegestaan was om auto’s te kopen en verkopen die voor de revolutie van 1959 op het eiland waren.  Jarenlang leek het of de tijd stilstond in Cuba. Maar sinds Raul Castro, de broer van de overleden Fidel Castro, het land leidt, komt er langzaam maar zeker verandering in deze stilstand.  Sinds begin 2014 is de invoer van nieuwe auto’s via een door de overheid gecontroleerde handelaar toegestaan, wat inhoudt dat Cubanen nu eindelijk hun stokoude oldtimers kunnen gaan inruilen voor een nieuwer exemplaar. Ervaar Havana by night tijdens een rit met een authentieke oldtimer! Nu kan het nog!

 

CASA PARTICULAR

Een Casa Particular is een huis waarvan één of meerdere kamers worden verhuurd. Sinds de Cubaanse overheid wat meer kapitalisme toelaat, zijn Cubaanse gezinnen namelijk begonnen kamers in hun huis te verhuren aan toeristen. Ze moeten daarvoor per maand een vaste vergoeding betalen aan de overheid. Door te overnachten bij de Cubanen thuis bestaat de gelegenheid om de Cubaanse sfeer echt te leren kennen. Cubanen zijn hele hartelijke mensen en zelfs als het taalprobleem echte gesprekken onmogelijk maakt kunt u zich met handen en voeten heel aardig verstaanbaar maken.

Programma

DAG 1: vrijdag 16 november

Reisdag

U vliegt met Iberia middels een overstap in Madrid naar Havana. Aansluitend transfer naar het hotel waar u 3 nachten op basis van all inclusive verblijft.

 

DAG 2: zaterdag 17 november

Rondleiding door Havana

Vanochtend krijgt u, onder leiding van een Cubaanse hoogleraar van Architectuur, een rondleiding door het oude gedeelte van Havana. De oude binnenstad is prachtig en staat om die reden onder bescherming van Unesco, veel van de koloniale gebouwen zijn inmiddels fraai gerestaureerd. U wandelt door de sfeervolle straten en pleintjes en bezoekt o.a. het plein van de kathedraal en het Fort. Opvallend in het straatbeeld zijn de Amerikaanse jaren 50 auto’s.

’s Middags is de lunch inbegrepen. Deze zult u, in overleg met de gids, in een lokaal park nuttigen onder de groene bomen (middels een lunchpakket, voorbereid in de ochtend door het hotel) en aansluitend brengt u een bezoek aan het Morro de la Habana kasteel bij de ingang van de haven. Hier krijgt u een beeld van het verdedigingssysteem en uitleg over zijn rol tijdens en na de Britse invasie van 1762. Vervolgens gaat u naar het hoog boven de stad gelegen Christusbeeld vanwaar u een prachtig uitzicht over de stad heeft. Onder leiding van een lokale gids bezoekt u  tevens het Fine Arts museum.

 

DAG 3: zondag 18 november

Vrije dag

Zondag, bezoek aan een lokale kerk. De dag is verder vrij om Havana op eigen gelegenheid te verkennen. Tevens kunt u heerlijk aan het zwembad vertoeven. Maaltijden zijn inclusief.

 

DAG 4: maandag 19 november

Sigarenfabriek, het plein van de revolutie en Havana by night

Vandaag staat het modernere deel van de stad op het programma. Ook bezoekt u de sigarenfabriek ‘Partagas’ waar de beroemde ‘Habanos’ sigaren met de hand gedraaid worden. Dit proces wordt onder leiding van een lokale gids uitgelegd. In de middag staat een bezoek aan de universiteit van Havana op het programma, een belangrijk gebouw vol geschiedenis, schilderijencollecties en beeldende kunst.

’s Middags is de lunch op eigen gelegenheid en aansluitend brengt u met een lokale gids een bezoek aan de Colón begraafplaats, een plek met prachtige beelden. De middag wordt afgesloten met een bezoek aan het Vedado district. U ziet veel vanuit de bus, maar de mogelijk is er om af en toe uit te stappen en rond te wandelen. De rondrit gaat over de Avenues Paseo en Avenida de los Presidentes (met gebouwen uit 1920 tot 1940). Tevens een korte stop bij het plein van de revolutie. Vervolgens brengt de bus u naar een Casa Particular.

 

Een rit met een oldtimer en overnachting in een Casa Partcicular

Vanavond overnacht u in een traditionele Casa Particular! Hier vindt tevens het diner plaats. Om het leven van de Cubanen te ervaren, bent u van harte uitgenodigd om tijdens het kookproces aanwezig te zijn. Probeer een praatje te maken of help mee met het bereiden van een lokaal lekkernij.

’s Avonds gaat u naar het La Cabana fort aan de haven waar elke avond om 21.00 precies, een kanon wordt afgeschoten zoals in de Spaans koloniale tijd. Na afloop maakt u in een authentieke oldtimer een tour door Havana by night.

 

DAG 5: dinsdag 20 november

De Vinalesvallei

Vandaag verlaten we Havana. Ten westen van Havana ligt de mooie Vinalesvallei waar dichtbegroeide kalkstenen formaties uit het vlakke land oprijzen. Bij aankomst kunt u, onder het genot van een typisch Cubaans welkomstdrankje, genieten van het prachtige uitzicht over de vallei.

We dalen af de vallei in. U brengt, met lokale gids, hier een bezoek aan een tabaksplantage en een boederij (The Veguero House) en maakt tevens een boottocht in de “Indian Cave” (optioneel kunt u ook een tochtje te paard maken, ter plaatse te betalen, ongeveer € 2,-).

Na een typisch Cubaanse lunch in de lokale boerderij kunt u deelnemen aan een salsa les. Cubaanse dansers leren u de verschillende danspassen. Daarnaast kunt u hier uitleg krijgen in het rollen van sigaren! Een interessante ervaring!

 

DAG 6: woensdag 21 november

Cienfuegos

Vandaag vroeg op, want de bus vertrekt richting Cienfuegos. Onderweg brengt u een bezoek aan een krokodillenboerderij, waar  u kunt aanschouwen hoe de dieren te eten krijgen en verzorgd worden. Deze plek is een onderzoekscentrum en de dieren worden hier op de meest natuurlijke wijze ondergebracht.

Aansluitend een bezoek aan een nagebouwd indiaans dorp. Hier kan op eigen gelegenheid geluncht worden. ‘s Middags rijden we door naar de historische Varkensbaai bij Playa Giron, bekend van de mislukte Amerikaanse invasie in 1961. Hier brengt u, onder leiding van een lokale gids, een bezoek aan het museum.  Aan het begin van de avond aankomst in Cienfuegos. Het verblijf is hier all inclusive.

 

DAG 7: donderdag 22 november

Cienfuegos en Trinidad

Bezichtiging van Cienfuegos, een overzichtelijke stad die is aangelegd volgens het schaakbordpatroon en een duidelijk Franse sfeer ademt. Hier ziet u 2 fraaie neoklassieke gebouwen uit de 19e eeuw:  het Terry theater en het Valle Paleis. Tevens bezoekt u, na de lunch op eigen gelegenheid, de botanische tuin.

De bus brengt ons, via een mooie route door de Sierra del Escambray, naar Trinidad. Een schitterend gelegen stad met een zeer fraai koloniaal centrum dat geheel onder monumentenzorg staat. Na aankomst maakt u een stadswandeling door het oude centrum. U bezoekt o.a. het centrale plein met de kathedraal en de La Canchanchara bar waar typische Cubaanse muziek ten gehore wordt gebracht.

 

DAG 8: vrijdag 23 november

Vallei van de suikermolens en Camagey

Vervolg van de rondleiding door het centrum. De prachtige klassieke architectuur en grote rijkdom aan gebouwen in bonte pastelkleuren zijn te danken aan de investeringen van de suikerbaronnen. U bezoekt het architectuur museum, samen met een lokale gids. ‘s Middags gaat u naar de Valle de los Ingenios waar de ruines van tientallen suikerfabrieken het landschap bepalen. U bezoekt een Hacienda met een wachttoren die diende om de op het land werkende slaven in de gaten te houden. In een oud plantage huis, nu omgebouwd tot restaurant, kunt u op eigen gelegenheid lunchen. Vervolgens rijdt u door suikerrietplantages en uitgestrekte weides naar Camaguey

 

DAG 9: zaterdag 24 november

Vroeg op vandaag! Na het ontbijt vertrekt u naar Santiago de Cuba. Een rit van ongeveer 5 uur, door het prachtige binnenland. Rond het middaguur komt u aan in de meest Caribische stad van het eiland. Hier bent u vrij ergens wat te lunchen in een lokaal restaurant. Aansluitend een stadstour. U bezoekt o.a. de  begraafplaats Santa Ifigenia, waar legendarische personen uit de Cubaanse geschiedenis hun laatste rustplaats hebben. Op 4 dec. 2016 is hier ook de urn met de as van Fidel Castro bijgezet. Verder bezoekt u, met lokale gids, het voormalige huis van Diego Velasquez, woning van de Spaanse gouverneur.

 

De dag eindigt met een bezoek aan het El Morro fort dat de toegang tot de baai van Santiago beheerst.

De dag eindigt met een bezoek aan het San Pedro de la Roca del Morro kasteel dat de toegang tot de baai van Santiago beheerst. U bent hier rond zonsondergang en bied schitterende uitzichten!

Hier vond ook de strijd plaats tussen Spaanse en Amerikaanse vloot tijdens de Spaanse-Cubaanse-Amerikaanse oorlog in 1898.

Aansluitend vervoer naar het hotel, gelegen op de heuvel met uitzicht op de stad en de baai.

 

DAG 10: zondag 25 november

Vrije dag

Zondag, bezoek aan een lokale kerk in Santiago de Cuba. Aanrader is de dienst in de kerk La Caridad del Cobre, bedevaartplaats voor vele Cubanen en voor mensen die het rooms-katholieke geloof aanhangen van ver buiten Cuba. Hier bevindt zich het beeld(je) van de Maagd der Barmhartigheid, in 1916 door de paus verheven tot de beschermheilige van Cuba.

De middag is ter vrije besteding en u bent vrij om op eigen gelegenheid ergens wat te lunchen. Het diner is in het hotel.

 

DAG 11: maandag 26 novmeber

Sierra Maestra

Vanuit Santiago rijden we door de bergen van de Sierra Maestra omhoog naar een uitkijkpunt.  Hier kunt u genieten van het prachtige uitzicht.

De weg vervolgd zich naar de ruines van een verlaten Frans - Haitiaanse koffieplantage. De voormalige plantage La Isabelica was een van de eerste koffieplantages uit de streek en is door UNESCO toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. In het  gerestaureerde koloniale landhuis van de vroegere eigenaar dat nu als museum dient wordt een beeld gegeven van het leven op de plantage en van de koffieproductie. Tot 150 jaar geleden werd in deze regio nog koffie verbouwd. U bezoekt onder andere de boerderij en de omliggende omgeving. Uiteraard bent u in de gelegenheid om een kop koffie te drinken! (niet inbegrepen, ongeveer € 0,90,-).

Lunch in een lokaal restaurant: La Gran Piedra, gelegen in de bergen.

 

We vervolgen de weg naar Camaguey, de derde grootste stad van Cuba. Een reis van ongeveer 5 uur door het binnenland van Cuba. Bij aankomst check u in bij het hotel en aansluitend diner. Na het diner een avond citytour. De stad heeft verschillende koloniale panden en is als het ware een labyrint met vele smalle straatjes en was met opzet zo gebouwd om aanvallende piraten te misleiden. U bezoekt het historische centrum, het San Juan de Dios plein en de Parroquial kerk.

 

Dag 12: dinsdag 27 november

Met diverse stops naar Varadero

Vanmorgen brengen we nogmaals een bezoek aan Camaguey. We bezoeken in het historische centrum nog een kerk en plein met prachtige koloniale gebouwen.

Aansluitend rijden we, via binnenlandse wegen, naar het oosten van het eiland. Onderweg maken we een stop bij Ciego de Avila en Sancti Spíritus. Hier volgt een korte rondleiding en een lunch. Tegen het einde van de dag komt u aan in het hotel in Varadero. Hier verblijft u all inclusieve in een resort aan zee. Geniet van alle faciliteiten, snacks, maaltijden en drankjes!

 

Dag 13: woensdag 28 november

Vrije dag in de badplaats Varadero

Vrije dag in Varadero, een waardige plek om deze mooie rondreis af te sluiten. U kunt heerlijk genieten van het hagelwitte strand met palmbomen en de turkoois blauwe Caribische zee. Geniet van de faciliteiten die inclusief zijn.

 

DAG 14: donderdag 29 november

Terug naar huis

Vandaag heeft u de ochtend en een deel van de middag nog vrij. U heeft een late check-out bij het hotel. U luncht nog in het hotel waarna de transfer u vanuit Varadero naar de luchthaven van Havana brengt. Nabij het vliegveld maakt de bus nog een stop voor een eenvoudig dinner als afsluiting van de reis en tevens zodat u niet met lege maag het vliegtuig opstapt. Het is helaas tijd om afscheid te nemen van dit geweldige land!

Vlucht middels overstap in Madrid terug naar Amsterdam.

 

DAG 15: vrijdag 30 november

Aankomst, via Madrid, op Schiphol.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vlucht met Iberia van Amsterdam naar Havana, middels overstap in Madrid
 • Luchthavenbelasting
 • Ruimbagage
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • 7 nachten halfpension in Vinales, Trinidad, Camaguey en Santiago de Cuba
 • 6 nachten All inclusive in Havana, Cienfuegos en Varadero
 • Unieke overnachting in een Casa Particular met eigen badkamer
 • Verblijf op basis van 2 personen
 • 1 non-alcoholisch drankje bij het diner (halfpension)
 • Vervoer ter plaatse in comfortabele touringcar
 • Engelssprekende gids gedurende de hele reis
 • Lokale gidsen bij excursies (zoals genoemd in programma)
 • Entrees en excursies zoals genoemd in programma
 • Fooien
 • Lunch op dag 2, 3, 5, 11, 12, 13 en 14
 • Diner dag 14 in de buurt van de luchthaven voor vertrek naar huis

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 230,-
 • Lunch op dag 4, 6, 7, 8, 9, en 10
 • Overige uitgaven
 • Toeristenvisum
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

Reiskenmerken

- Hotelverplaatsingen ***

- Mobiliteit ****

- Excursieprogramma ****

 

Er wordt in meerdere hotels overnacht. Men dient in goede gezondheid en conditie te zijn.

 

Vluchtschema bij onder voorbehoud van wijzigingen

Datum

Vlucht

Van

Naar

Vertrek

Aankomst

Klasse

16 nov

IB 3723

Amsterdam
Schiphol

Madrid
Barajas

12:15

14:50
Terminal 4 -

Economy

Duur: 02:35 | Toestel: Airbus industrie a320 sharklets

Deze vlucht wordt uitgevoerd door Iberia Express.

16 nov

IB 6621

Madrid
Barajas

Havana
Jose Marti Intl

16:20
Terminal 4s -

20:40
Terminal 3

Economy

Duur: 10:20 | Toestel: Airbus industrie a330-200

29 nov

IB 6620

Havana
Jose Marti Intl

Madrid
Barajas

23:25
Terminal 3

14:15 30 nov
Terminal 4s -

Economy

Duur: 08:50 | Toestel: Airbus industrie a330-200

30 nov

IB 3720

Madrid
Barajas

Amsterdam
Schiphol

19:50
Terminal 4 -

22:25

Economy

Duur: 02:35 | Toestel: Airbus industrie a320 sharklets

Deze vlucht wordt uitgevoerd door Iberia Express.

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 3 november.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief