Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Meer van Atitlan
Grandioos
Guatemala

Guatemala

18 dagen

Groepsrondreis, Vliegreis

Een reis door Guatemala is een fantastische ontdekkingstocht voor mensen die van natuur houden, meer willen weten over de lokale bevolking en willen genieten van de altijd aangename temperaturen. De zeer oude Mayacultuur, schilderachtige koloniale stadjes en de schitterende natuur maken het land tot een fascinerende en afwisselende bestemming.

 

Guatemala biedt een uniek ecosysteem en enorme biodiversiteit. De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen aan de prachtigste berglandschappen, een geweldige kustlijn met fijne stranden en de contrasten tussen de vochtige tropische jungle en de koudere hoger gelegen gebieden. Guatemala herbergt ook nog 37 vulkanen, waarvan vulkaan Tajumulco met een hoogte van 4220 meter de hoogste is in heel Centraal-Amerika.

 

Mayacultuur

De mysterieuze ruïnes van Mayatempels en piramides zijn een hoogtepunt tijdens deze reis! Guatemala kent vele plekken waar de overblijfselen van deze oude beschaving zijn te bewonderen. De indrukwekkendste zijn de prachtig geconserveerd gebleven tempels en piramides in Tikal, diep in de jungle. Het is een mysterieuze plek waar de oude Mayacultuur nog tastbaar is. Ga op onderzoek in één van de vele tempels of beklim een piramide en geniet van het adembenemende uitzicht over het uitgestrekte regenwoud. Vergeet vooral uw verrekijker niet, want in Tikal leven zo'n 300 verschillende vogelsoorten!

Programma

Dag 1 – maandag 5 november

Vertrek

Vlucht met KLM vanuit Amsterdam met overstap in Panama naar Guatemala stad. Aansluitend transfer naar Antigua.

 

Dag 2 – dinsdag 6 november

Bijkomen of een sportieve vulkaan hike

Ontbijt in het hotel en een vrije ochtend. Struin door het prachtige Antigua, ga in het centrale park zitten of pak een terrasje.

 

Parque Central

Antigua is zeer overzichtelijk. De stad is met haar 30.000 inwoners niet groot. Parque Central is het centrale punt. De fontein in het midden is de belangrijkste ontmoetingsplek van de lokale bevolking. Het oudste bouwwerk aan het plein is de kathedraal aan de oostzijde, de Catedral de Santiago. Aardbevingen verwoestten echter grote delen van de kerk. Het barokke interieur heeft daardoor behoorlijk aan grandeur ingeleverd. En zo is het met veel gebouwen aan het plein. Van het Palacio de los Capitones, tot het jaar 1776 het Spaanse regeringscentrum voor Midden-Amerika, is alleen de façade nog origineel. Het achterliggende gebouw aan de zuidzijde van het Parque Central is meerdere malen herbouwd.

 

s ‘Middags kan een 2/3-uur durende hike naar de Pacaya vulkaan gemaakt worden (optioneel bij te boeken).

 

Pacaya vulkaan

Vandaag kunt u sportief beginnen en de omliggende omgeving verkennen! Al snel bent u uit de drukte van het levendige Antigua en in het glooiende landschap dat gedomineerd wordt door prachtige vergezichten. De bus brengt u in circa 1,5 uur naar de voet van de Pacaya vulkaan. De tour naar de top begint met een uitleg in het informatiecentrum. Daarna begint de klim, die begint door een dichtbegroeid bos en u daarna meeneemt over het donkere vulkanische zand. Het lijkt wel een maanlandschap!

Nog altijd is de grond boven de actieve vulkaan erg warm en loopt u over gestold lava dat soms zo heet is dat schoenzolen smelten en er marshmallows geroosterd kunnen worden. In gemiddeld 2,5 uur kunt u naar boven lopen.

Boven ziet u de toppen van de omringende vulkanen, waaronder de 3760 meter hoge vulkaan Agua. Een reis naar Guatemala, het land van de vulkanen, is eigenlijk niet compleet zonder er een te beklimmen!

 

Pacaya National Park

De Pacaya vulkaan in het gelijknamige nationale park is populair vanwege de vulkanische activiteit. Sinds de 16e eeuw telt de vulkaan 23 grote uitbarstingen en vooral na 1961 is er veel vulkanische activiteit waargenomen. Regelmatig stoot de Pacaya indrukwekkende aswolken en lavastromen uit. De laatste grote uitbarstingen vonden plaats in 2010 en 2014.

 

 • De tocht is goed te doen, maar reken op een stevige klim. Beneden kunt u een wandelstok lenen om te gebruiken. Tevens staan er onderweg locals met paarden klaar om u tegen betaling het grootste stuk omhoog te paard te voeren (naar beneden te voet). 
 • Vergeet geen snacks en drinken voor onderweg mee te nemen!

 

Eind van de middag keert u terug in Antigua.

 

Diner in een lokaal restaurant en overnachting in Antigua.

 

Dag 3 – woensdag 7 november

Kleurrijk Antigua

Na het ontbijt ontdekt u, onder leiding van een Engelssprekende gids, het prachtige Antigua. Het was ooit de hoofdstad van de Spaanse koloniën in Midden-Amerika. U herkent dit nog in de imposante koloniale panden, waarvan er talrijke deels verwoest zijn door aardbevingen. Op de achtergrond zijn nog net de kegelvormige contouren van de Agua vulkaan zichtbaar.

 

Tevens bezoekt u het nabijgelegen San Antonio Aguas Calientes en Ciudad Vieja. San Antonio staat bekend om haar gemeenschap van traditionele wevers. Maya vrouwen uit de omgeving komen hier hun zelf gemaakte producten verkopen en laten ook zien hoe ze  deze traditionele patronen maken middels een weefgetouw.

 

Vervolgens gaat u naar Ciudad Vieja, de eerste hoofdstad van Guatemala. De Spanjaarden vestigden zich hier in de vroege 16e eeuw. Toen heette de stad, Santiago de los Cabballeros. Zo’n 14 jaar later werd de stad getroffen door een aardbeving, die een modderstrom veroorzaakte,  die de hele stad bedolf. De hoofdstad werd verplaatst naar het hedendaagse Antigua. Ook hier was men niet veilig, want de locatie tussen de vulkanen bleek gevaarlijk terrein. Lavastromen, overstromingen en aardebevingen troffen de stad met enige regelmaat.

In 1776 verhuisde de Spaanse overheid haar bestuurscentra naar de nabijgelegen, maar veel veiliger Shrine vallei. Guatemala Stad, de nieuwe hoofdstad, was geboren. Santiago werd omgedoopt tot La Antigua.

Niet iedereen verliet Antigua. De achterblijvers herbouwden het langzaam op met behoud van het oude stadskarakter. Sommige ruïnes bleven staan. Zij vonden hun natuurlijke plek tussen de nieuwe, robuuste koloniale panden. Ze vonden een nieuwe bestemming als monument als herinnering aan de verwoestende kracht van de natuur. Sinds 1979 staat Antigua op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Ook van het originele Ciudad Vieja is niet veel meer te zien. De stad is weliswaar herbouwd en er staat een prachtige kerk uit de 18e eeuw die zeker een bezoek waard is!

 

Diner in een lokaal restaurant en overnachting in Antigua.

 

Dag 4 – donderdag 8 november

Via de mooiste markt van Midden Amerika naar het meer van Atitlan

Na het ontbijt vertrek uit Antigua. Na een tocht van ongeveer 2,5 uur door de prachtige omgeving arriveert u in Chichicastenango. U vindt hier één van de sfeervolste en mooiste markten in heel Centraal-Amerika. Het is een fascinerende ervaring en u zal hier vrijwel zeker beeldschoon handwerk of andere souvenirs vinden. Onder begeleiding van een gids loopt u over de markt.

Er is tevens tijd om zelf over de markt te struinen en ergens iets te lunchen.

Tip: probeer een heerlijk gerecht dat ter plekke vers voor u wordt klaargemaakt op de markt!

 

In de loop van de middag vervolgt u uw weg naar Panajachel, het grootste dorp gelegen aan het meer van Atitlan. Dit gigantische meer wordt door velen gezien als één van de mooiste ter wereld. Het wordt omringd door een aantal grote vulkanen die zorgen voor schitterende uitzichten en geweldige zonsondergangen. Rond het meer van Atitlan liggen 12 dorpjes die allemaal op hun eigen manier uniek zijn. Verken bij aankomst alvast Panajachel.

Diner in lokaal restaurant en overnachting in het hotel.

 

Dag 5 – vrijdag 9 november

Over het water langs drie dorpjes aan het meer   

Vandaag gaat u, onder begeleiding van een Engelssprekende gids, per boot langs drie verschillende dorpen aan het meer. U bezoekt Santiago, Santa Catarina en San Juan La Laguna. Aan het einde van de ochtend terug naar Panajachel en hier bent u vrij om te lunchen. De middag is ter vrije besteding.

 

Santiago

Santiago is de grootste plaats rond het meer en bekend om zijn kerk en de traditionele markt. Ook is dit de plaats waar Maximon, een Maya heilige met sigaret en drank, tot vandaag de dag vereerd wordt. Dit in tegenstelling tot de meeste andere plaatsen waar Maximon het middelpunt van spot en afschuw is.

 

Santa Catarina Palopó

Santa Catarina Palopó ligt op een bijna 1600 meter hoge heuvel op ongeveer 4 km van Panajachel. Palopó betekent ‘te midden van de wilde vijgenbomen’. Vroeger leefden de inwoners voornamelijk van de visvangst. Tegenwoordig wordt er nog wel wat vis gevangen maar de belangrijkste inkomstenbron wordt gevormd door het verbouwen van groenten, het vlechten van rieten matten (petates) en weefwerk. De bevolking is bijzonder vriendelijk en het is leuk om enige woorden met hen te wisselen.

 

De vrouwen dragen een corte (rok) van acryl met glansgaren en een brede liston (haarband) van hetzelfde materiaal. De huipil (een soort poncho) en de faja (ceintuur) hebben prachtig ingeweven geometrische patronen en zijn overwegend turkoois (groenblauw) van kleur. Oorspronkelijk droegen de vrouwen rode huipiles met kleine geborduurde figuurtjes. Na de aardbeving van 1976 veranderde de dracht vrij snel en verschenen de geometrische motieven in banen tegen een rode achtergrond. Uiteindelijk werden de banen breder zodat ze de hele huipil bedekten. Sommige oudere vrouwen dragen nog de klederdracht van vóór 1976. Sommige mannen dragen nog de traditionele kuitlange broek met versierde randen, maar veel mannen dragen westerse kleding. Op het dorpspleintje staat een houten winkeltje met geweven producten, Het loont de moeite om in het dorp rond te lopen. Verschillende vrouwen hebben hun eigen winkeltje waar ze vaak op de grond zitten te weven. Vooral de fajas (ceintuurs) en huipiles zijn prachtig en fraai van kleur.

 

San Juan La Laguna

San Juan La Laguna staat bekend om haar muurschilderingen, schilders, wevers en vriendelijke bevolking. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen en u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het meer.

 

Dag 6 – zaterdag 10 november

Een eerste ontmoeting met Maya ruines

De reis wordt vervolgd naar Guatemala-stad. Onderweg brengt u een bezoek aan de archeologische ruines van Iximche. De meeste toeristen gaan vooral naar Tikal. Deze grote Maya stad is misschien wel het hoogtepunt van uw reis, maar deze kleinere en minder bekende locatie is een zeker een bezoekt waard! Een deskundige gids toont u waarom.

 

Iximche

Deze nederzetting ligt op 2260 m hoogte en werd in 1470 gesticht als hoofdstad van het Cakchiquel-volk. De stad was ommuurd en omgeven door diepe ravijnen. De ceremoniële centra en adellijke woonhuizen waren door een gracht gescheiden van het woongebied voor het gewone volk. Iximché was de eerste vestingstad die de Spanjaarden in 1524 bereikten en waar ze vriendelijk door de Cakchiquels ontvangen werden.

 

Na afloop van het bezoek brengt de bus u naar de eindbestemming van vandaag: Guatemala-stad. In overleg met de chauffeur kan er op locatie, onderweg of in Guatemala-stad geluncht worden. Aangekomen in het hotel bent u vrij om deze hoofdstad te verkennen. Diner in lokaal restaurant.

 

Dag 7 – zondag 11 november

Vrije zondag

Vrije dag,  Gelegenheid om een plaatselijke viering bij te wonen. In de omgeving van het hotel zijn mogelijkheden te voet tot het bezoeken van een kerkdienst. Deze is wel in het Spaans.

De rest van de dag is vrij te besteden. U kunt bijvoorbeeld naar Plaza Mayor of een bezoek brengen aan het Museo Ixchel del Traje Indígena. Hier leert u alles over de tradities van de Maya’s en over de opvallende kleding van de oorspronkelijke bewoners. Wilt u meer weten over de geschiedenis van Guatemala? Ga dan naar het Palacio Nacional, waar tegenwoordig het museum huist voor de Guatemalteekse geschiedenis

 

Plaza Mayor

Het belangrijkste plein van de stad is het Plaza Mayor omzoomd door de kathedraal, regeringsgebouwen en het belangrijkste winkelcentrum. Als u echt iets van Guatemala-Stad wilt zien, moet u hier naar toe. De leukste dag om dit te doen is zondag, wanneer ook de stadsbewoners er rondslenteren, roddelen, kinderen in de fonteinen spelen en er salsamuziek uit de meegebrachte stereo's schalt.

De weg vinden in de stad  is gemakkelijk. Alle wegen zijn recht. Avenidas, ofwel de avenues, lopen van noord naar zuid. De calles, oftewel straten, van oost naar west. De straten dragen een nummer. Hoe hoger het nummer van avenida, hoe oostelijker de ligging. De hoogst genummerde calles vindt u in het zuiden van de stad.

 

’s Avonds diner in een lokaal restaurant.

           

Dag 8 – maandag 12 november

Reisdag naar het Caribische gebied

Vandaag vroeg op voor een lange reisdag! De bus brengt u, onder begeleiding van een gids, naar de Caribische kust, naar het plaatsje Puerto Barrios. Een reis van zo’n 6 uur. 

Bij aankomst  checkt u in bij het hotel en bent u vrij om bij te komen van de lange reis, de omgeving te ontdekken, een terrasje te pakken of een gesprek aan te gaan met de lokale bevolking. Diner in het hotel.

 

Dag 9 – dinsdag 13 november

Boottocht naar Livingston en door de jungle

Vandaag neemt u alweer afscheid van Puerto Barrios en vervolgt de reis naar Flores. Begonnen wordt echter met een prachtige boottocht over de rivier naar Livingston en Rio Dulce. In Livingston gaat u van boort voor een tour door het stadje.

 

Livingston

Guatemala heeft maar een heel klein stukje Caribische kust. Het bekendste plaatsje is Livingston en is alleen per boot over de Rio Dulce bereikbaar. Het lijkt in niets op wat u zich voorstelt bij Guatemala!

De Rio Dulce (zoete rivier) slingert door prachtige kloven en valleien naar de Caribische kust bij Livingston. Op sommige stukken steken de wanden van de kloof aan beide zijden ruim 90 meter boven het water uit en zijn prachtig bedekt met wilde bloemen. Er zijn aapjes, toekans en talrijke kleine watervalletjes. De rivier mondt ten slotte uit in de Golf van Honduras bij Livingston.
Livingston staat bekend om de bijzondere mix van Garífuna, Afro-Caraïben, Maya en Ladino mensen en cultuur. Omdat het alleen bereikbaar is over het water door de ligging aan de monding van de rivier wordt Livingston ook wel Buga genoemd, mond in het Garífuna. De eigen cultuur, keuken en muziek maken het tot een bijzonder stadje!

 

U vaart verder door het nationaal park Rio Dulce, dat een bijzonder rijke flora en fauna  heeft.

Onderweg maakt de boot in overleg met de groep een stop van een uur bij de hotsprings. Hier kunt u op eigen gelegenheid en kosten een bad nemen in het altijd warme natuurlijke water of een korte wandeling maken over een jungle trail. Een alternatief is om te gewoonweg genieten van het uitzicht onder het genot van een kopje koffie of bij een lokaal winkeltje wat snacks en sap kopen. U vervolgt de tocht per schip en vaart over El Golfete. Hier is de rivier wel 5 km breed en met een beetje geluk ziet u zeekoeien in hun natuurlijke omgeving! Ook wordt nog een fotostop gemaakt en bestaat de mogelijkheid om souvenirs te kopen van de plaatselijke bevolking. De boottocht met stops duurt ongeveer 3 tot 5 uur.

 

Als u weer aan land bent, vervolgt u per bus de route naar Flores.  Het eind van de middag komt u aan in Flores. Diner in een lokaal restaurant.

 

 • Neem vandaag zwemkleding mee en een handdoek als u een bad wenst te nemen. Goede schoenen zijn sowieso aan te raden. Tip: neem eventueel een verrekijker mee om op zoek te gaan naar mooie vogels of andere fauna.

 

Dag 10 – woensdag 14 november

Flores: het kleurrijke paradijs

Vandaag heeft u een vrije dag in Flores. U kunt bijkomen van alle indrukken van de afgelopen dagen en nagenieten van de prachtige tocht over de Rio Dulce.

Flores is een eiland en uiterst sfeervol door de gekleurde huizen en smalle straatjes. Proef de lokale sfeer, beleef de zonsondergang en de vele leuke restaurants en barretjes. Middels een brug is Flores met het vasteland verbonden.

 

U kunt ter plekke de volgende optionele excursies boeken (min. 2 personen):

 1. Hangbruggen in Ixpanpajul $+/- 18,-

Gelegen op 15 minuten van Flores. U betaalt alleen bij de toegang entree en u kunt dan op eigen gelegenheid de bruggen bewandelen. Het vervoer wordt verzorgd door onze lokale vertegenwoordiger. Gemiddeld bent u in 2 uur uit en thuis, maar u kunt de bruggen op eigen tempo doen.

 1. Boottocht over het meer van Peten Itza $+/-100,-

U bezoekt de koloniale stad Flores, het museum en de dierentuin. Deze excursie is een halve dag.

De prijs is inclusief: transfer, boot, gids en een flesje water

 

Het diner vind plaats in een lokaal restaurant.

 

Dag 11 – donderdag 15 november

Magisch Tikal

Rond 08.00 uur vertrekt u naar Tikal. De bus brengt u steeds verder de jungle in en na een rit van ongeveer een uur bent u in het nationale park. Onder leiding van een gids verkent u lopend het immens grote park. U bekijkt de verschillende tempels en bezoekt het Gran Plaza, het midden van het park. Op eigen gelegenheid kunt u in het park lunchen (houd er rekening mee dat het niet uitgebreid is) en de rest van de middag is ter vrije besteding. Wandel op eigen tempo door het park of bezoek het museum (niet inbegrepen, kosten ongeveer Q30 / $4). Halverwege de middag per bus terug naar het hotel.. Een inspannende dag, maar onvergetelijke dag!

 

Tikal

Tikal is ongeveer16 km2 groot en door de jaren heen is nog maar een klein deel opgegraven. In het gebied bevinden zich meer dan 3000 bouwwerken, zoals pleinen, tempels, paleizen, terrassen, balspelplaatsen, straten, ceremoniële platforms, woningen. Veel bouwwerken zijn overdekt door de jungle en zien eruit als heuvels, anderen gaan schuil onder de grond. Zij bevinden zich daar al meer dan duizend jaar.

 

De Gran Plaza

De Gran Plaza is een 9300 m2 groot ceremonieel plein, dat in het oosten door tempel I, in het westen door tempel II, in het noorden door de noordelijke Akropolis en in het zuiden door de centrale Akropolis begrensd wordt. Vooral tempel I en II die tegenover elkaar liggen, trekken de aandacht. De huidige grasvlakte was vroeger een pleistervloer en de plaza bestaat dan ook uit vier boven op elkaar liggende vloeren van pleistersteen die om de zoveel eeuwen vernieuwd werden.

 

 • Houd rekening met oneven wandelpaden in het park. Tevens beklimt u, als u dat wilt, een aantal tempels. Dit is niet altijd middels een houten trap met leuning, maar soms ook steen voor steen en dit kunnen grote stappen zijn. Ook is het park vaak drukkend warm. Zorg dus voor voldoende water!
 • In Tikal zijn vrijwel geen mogelijkheden om eten of drinken kopen. Neem voldoende water mee en tevens een paar snacks voor tussendoor. Het is wel mogelijk om in het park te lunchen. De meeste tijd loopt u in de schaduw maar het kan toch handig zijn om zonnebrand mee te nemen.

 

Dag 12 – vrijdag 16 november

Vervolg de reis naar Cobán

Vandaag verlaat u Flores en gaat het met de bus, onder begeleding van een gids, op weg naar Cobán, in het midden van Guatemala. De reis is zo’n 5 uur lang en onderweg worden regelmatig stops gemaakt. De busrit is zeer er afwisselend, want het u rijdt door het prachtige landschap van Guatemala!

 

Cobán

De stad Cobán zelf is heel bijzonder, maar de omgeving is prachtig! Cobán ligt op 1320 meter hoogte in Verapaces, het overgangsgebied tussen de hooglanden en de Caribische stranden. U vindt er jungle, nevelwouden en veel verschillende flora en fauna. De nationale vogel en bloem komen hier vandaan: de Quetzal en de Monja Blanca. Verapaces is erg vruchtbaar. Er worden veel producten verbouwd, zoals suiker, piment en kardemom. In Cobán werd begin 19e eeuw de koffieproductie opgestart door Duitse immigranten.

 

Dag 13 – zaterdag 17 november

De watervallen van Semuc Champey

Een dagtocht naar Semuc Champey. De plaats Semuc Champey met haar grotten en watervallen wordt door velen als mooiste plek in Guatemala beschouwd.

 

Semuc Champey

Wandelend door het park, ziet u tussen de bomen door het blauwe en groene water in de verte. En als u goed luistert, hoort u het zachte geruis van kleine watervalletjes.

En dan opeens staat u midden in een natuurlijk zwemparadijs. Het licht wordt weerkaatst door het heldere water van de waterpoelen. Gekleurde vlinders fladderen door de licht. Semuc Champey is een natuurwonder! Reizigers die er geweest zijn noemen deze waterpoelen het mooiste plekje van Guatemala. En terecht!

Semuc Champey is echter geen wonder, maar bestaat echt. Het natuurpark is beroemd vanwege de 300 meter lange kalkstenen brug. Over deze brug stroomt het water trapsgewijs van de ene waterpoel in de andere waterpoel, tot het via een grote waterval eindigt in de rivier die onder de brug doorstroomt.

 

Hier bieden we de mogelijkheid om te zwemmen. Nadat de zwemmers zijn opgedroogd door de zon vervolgen u uw weg via één van de groene bergwanden omhoog. Na een klein half uurtje wandelen bereikt u El Mirador, het uitkijkpunt, waar  u de waterpoelen van bovenaf ziet.

 

 • Houd rekening met oneven wandelpaden in het park. Tevens zult u, als u dat wilt, het pad richting El Mirador beklimmen. Ook kan het in het park warm zijn. Zorg voor voldoende water! Indien u niet het pad naar El Mirador beklimt, bent u vrij om beneden te blijven bij de poeltjes.
 • Neem vandaag zwemkleding mee en een handdoek als u wilt gaan zwemmen. Goede schoenen zijn sowieso aan te raden. Voor een bezoek aan de grotten zijn waterschoenen een aanrader!

 

Aansluitend kan in overleg met de gids en uw reisleider een kijkje in de grotten van Lanquín genomen worden. Deze grotten zijn enkele kilometers lang en niet verlicht. U staat in het donker, maar wordt niet nat. Wel krijgt u een zaklamp. Een zeer bijzondere ervaring!

 

Dag 14 – zondag 18 november

Vrije zondag in Coban

Vandaag is het zondag en bent u in de gelegenheid om een lokale kerkdienst bij te wonen. U bent de rest van de dag vrij en kunt Coban en haar omgeving verkennen of relaxen bij het hotel.

Diner ’s avonds in een lokaal restaurant.

 

Dag 15 – maandag 19 november

De laatste etappe naar Guatemala City

Vandaag de laatste reisdag door dit adembenemende land! De bus vertrekt richting Guatemala-stad. Onderweg maakt u een stop bij het Quetzal Biotope.

Onder begeleiding van een gids wandelt u over een van de verschillende paden. Genieten, midden in de natuur! Deze excursie duurt 1-2 uur

 

Biotope del Quetzal

Het Biotopo Mario Dary Rivera natuurreservaat, ook wel bekend als Biotope del Quetzal, is een verblijfplaats voor de nationale vogel van Guatemala: de Quetzal. Het reservaat is ongeveer 1.000 hectare groot en bestaat uit bergen tot wel 2300 meter hoog, verscheidene watervallen en beekjes met helder water. Het regenwoud maakt het klam en vochtig. Hier vindt u 50 soorten bomen, verschillende mossen, paddenstoelen, orchideeën en andere flora aan. Ook de vogelgenieter kan zijn of haar hart ophalen: in het park leven wel 150 soorten vogels!

 

Aansluitend vervolgt u uw weg naar de hoofdstad. Onderweg zal verschillende keren gestopt worden. Tegen het einde van de middag komt u aan in uw hotel. Diner in een lokaal restaurant.

 

Dag 16 – dinsdag 20 november

Tour door de hoofdstad

Vanochtend gaat u met een lokale gids op pad door de hoofdstad. U bezoekt onder andere het historische centrum inclusief het centrale park, het nationale paleis van cultuur en de belangrijkste straten van de stad.

Rond 13.00 uur wordt gezamenlijk geluncht in een lokaal restaurant. De middag is vrij te besteden, zodat u uw laatste souvenirs kan kopen.

Diner wederom in een lokaal restaurant.

 

Dag 17 – woensdag 21 november

Ontbijt in het hotel. De ochtend is vrij te besteden en u kunt op eigen gelegenheid nog ergens een snack nuttigen voordat u vertrekt. Rond 10.30 transfer en terugvlucht naar Amsterdam (overstap in Panama).

 

Dag 18 – donderdag 22 november

Aankomst Amsterdam

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
5-11-2018
Gerard Nooter
Op aanvraag
2.990,-
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vlucht met KLM middels een overstap in Panama City (Vluchtschema onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)
 • 1 stuks ruimbagage
 • Hotel op basis van 2 personen
 • Ontbijt
 • Diner met 1 (non-alcoholisch) drankje (met uitzondering dag 1 wegens aankomst in de avond)
 • Lunch op dag 16
 • Vervoer ter plaatse
 • Engelssprekende gids tijdens excursies op dag: 3, 4, 5, 6, 9, 11, 13, 15 & 16
 • Genoemde entrees
 • Fooien
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer 490,-
 • Lunches (behalve dag 16)
 • Diner dag 1 / aankomst in de (late) avond
 • Persoonlijke uitgaven
 • Overige drankjes tijdens diner
 • Pacaya vulkaan excursie (prijs afhankelijk van de groepsgrootte)
 • Hot springs of wandelen over de trails tijdens boottocht Rio Dulce (+/- $3,-)
 • Bezoek aan de Lanquin grotten (niet verplicht, min. de helft van de groep om door te gaan) (+/- $5,-)
 • Toeristenbelasting / vertrekbelasting op luchthaven Guatemala
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten

Reiskenmerken

 • Hotelverplaatsingen ***
 • Mobiliteit ****
 • Excursieprogramma ****

 

Er wordt in meerder hotels overnacht. U dient in goede gezondheid en conditie te zijn. Tevens wordt het aangeraden om goede wandelschoenen mee te nemen. Er wordt tijdens de reis op verschillende dagen veel gelopen.

De hoofdwegen zijn redelijk goed tot goed, maar u rijdt ook deels over onverharde wegen.

 

Vluchtschema onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

Datum

Vlucht

Van

Naar

Vertrek

Aankomst

Klasse

05 nov

KL 757

Amsterdam
Schiphol

Panama City
Tocumen Intl

11:25

16:30

Economy

Duur: 11:05 | Toestel: Boeing 777-200/200er 

05 nov

KL 3023

Panama City
Tocumen Intl

Guatemala City
La Aurora

18:35

20:04

Economy

Duur: 02:29 | Toestel: Boeing 737-700 

Deze vlucht wordt uitgevoerd door Copa Airlines.

21 nov

KL 3018

Guatemala City
La Aurora

Panama City
Tocumen Intl

14:03

17:27

Economy

Duur: 02:24 | Toestel: Boeing 737-800 

Deze vlucht wordt uitgevoerd door Copa Airlines.

21 nov

KL 758

Panama City
Tocumen Intl

Amsterdam
Schiphol

18:45

10:55 22 nov

Economy

Duur: 10:10 | Toestel: Boeing 777-300er 

 

Hotelschema onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

Antigua - La Posadita

Panajachel - Regis

Guatemala city - PanAmerican

Puerto Barrios - Amatique Bay

Flores - Hotel Ramada 

Coban  - Hotel Gaia

Guatemala city - PanAmerican

 

 • Uw paspoort moet na vertrek uit Guatemala nog minimaal 6 maanden geldig zijn
 • Neemt u voor informatie over vaccinaties contact op met uw huisarts of plaatselijke GGD

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 6 oktober.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

 

De reis wordt gegarandeerd bij 11 personen.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief