Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Suriname

Groepsrondreis, Vliegreis

De betovering van het regenwoud

Suriname, een smalle strook land aan de rand van een onmetelijk groot oerwoud. Een veelheid aan culturen, samengekomen op een stukje van de aarde dat gezegend is met een prachtige natuur. Deze rondreis door Suriname neemt je mee op een ontdekkingsreis ver weg en toch dichtbij. De bevolking is vriendelijk en erg gastvrij. De koloniale architectuur in Paramaribo geeft je al snel een Nederlands gevoel dat nog wordt versterkt door de vertrouwde Nederlandse taal. Maar het land heeft meer te bieden. Ervaar de spiritualiteit, maak kennis met een sterk, multicultureel land en zie hoe de tijd heeft ingegrepen in levens van mensen.

 

Cultuur

Suriname is een unieke mengelmoes van culturen De vijf punten van de gele ster in de vlag van Suriname staan voor de vijf belangrijkste bevolkingsgroepen. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de indianen. De meeste indianen in Suriname leven tegenwoordig in het binnenland.Het binnenland is ook het terrein van de Marrons, afstammelingen van slaven die van de plantages weggelopen waren om in het regenwoud een nieuw bestaan op te bouwen. Aan de kustlijn van Suriname, waar de meeste mensen wonen, leven Creolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen vredig naast elkaar.

 

Avontuur

Beleef het avontuur en maak kennis met de betovering van het regenwoud! Meters hoge bomen, brede, kronkelende rivieren met indrukwekkende stroomversnellingen. Je verblijft ook enkele dagen bij de marrons en maakt tochten met smalle boten door de overweldigende jungle.Een geweldige ervaring!

Programma

DAG 1

Reisdag

Je vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Paramaribo.Transfer naar het hotel in het centrum.

 

DAG 2

Paramaribo stadsbezichtiging

Het centrum van Paramaribo met haar vele koloniale houten gebouwen staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Door deze typische architectuur heeft Paramaribo als bijnaam “Wooden City of the Caribbean”. Een wandeling langs de meest prominente gebouwen doet de historie weer herleven. Je krijgt een rondleiding, per bus en te voet, langs de meest prominente historische gebouwen van Paramaribo met hun unieke architectuur. De gids vertelt wetenswaardigheden over ondermeer de St Petrus en Pauluskathedraal, één van de grootste houten gebouwen van Zuid Amerika, het Presidentieel Paleis en het Onafhankelijkheidsplein. Ook bezoek je de Waterkant met haar schaduwrijke amandelbomen en eetkraampjes evenals de naast elkaar gelegen moskee en Joodse synagoge.

 

De geheimen van de Surinaamse keuken

Na de stadsbezichtiging volgt een culinaire tour waar de geheimen van de Surinaamse keuken worden ontsluierd. Suriname is een smeltkroes van culturen en dat komt duidelijk naar voren in de keuken. Bij aankomst ontvang je een welkomst drankje. Daarna volgt uitleg over het gerecht en een klein stukje over de Javaans- Surinaamse geschiedenis. Of de basisprincipes van de Vedische keuken. Na de inleiding begin je met de bereiding van de gerechten. ‘s Middags kun je aan tafel om te smullen van de Javaanse of Hindoestaanse maaltijd. Voor vertrek krijg je natuurlijk een beschrijving van de recepten mee.

 

Dag 3

De Broedergemeente, Fort Zeelandia, en het Koto museum

Aan de kust wonen voornamelijk Stadscreolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen. De bevolkingsdichtheid is het grootst rond de kuststreek. Daar woont ongeveer de helft van de bevolking in een straal van 35 km rondom Paramaribo. De overige bevolking woont in kleine nederzettingen langs de kust en langs de rivieren.

 

De Broedergemeente

Met deze etnische verscheidenheid gaat ook een godsdienstige verscheidenheid gepaard. De creolen behoren voornamelijk tot de christelijke kerken. Ruim 40% van hen is rooms-katholiek. Ongeveer een zelfde deel hangt de Evangelische Broedergemeente aan. Deze geloofsgemeenschap is door de Hernhutters begin 1700 naar Suriname gekomen. Vanaf het begin werden de slaven hier gedoopt (in andere kerken gebeurde dat niet). In Suriname is de evangelische broedergemeente het grootste protestantse kerkgenootschap met zo'n 60.000 leden. In hun spiritualiteit en liturgie is de rol van muziek bijzonder groot. We zullen dan ook een kerkdienst van deze gemeenschap in de Grote Stadskerk bijwonen.

 

Fort Zeelandia

Na de kerkdienst ga je naar Fort Zeelandia waar tegenwoordig het Surinaams Museum is gehuisvest. Het fort heeft een lange, bewogen geschiedenis, ooit was het een fier militair bolwerk, een gevangenis en het hoofdkwartier van een militair regime. In Nederland is Fort Zeelandia vooral bekend door de gebeurtenissen die er in 1982 plaats hadden. Vijftien tegenstanders van het militaire regime dat de macht in Suriname had overgenomen werden hier neergeschoten. Tegenwoordig staat deze gebeurtenis bekend als de Decembermoorden. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar in de muren van het fort.

 

Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Republiek Suriname werd het fort in 1995 opnieuw gerestaureerd op kosten van de Nederlandse overheid. Na de restauratie heeft het Surinaams Museum opnieuw zijn intrede in het fort genomen. Je krijgt een rondleiding in het Fort en de gids vertelt over de historische gebeurtenissen.

 

Het Koto Museum

Het laatste onderdeel van het programma van vandaag is een bezoek aan het Koto Museum. Je komt hier meer te weten over de creoolse klederdracht die in Suriname is ontstaan. Het oudste kostuum dateert van 1889.

 

Dag 4

Plantagetour

Via de brug over de Surinamerivier rijd je het district Commewijne in. Het district Commewijne is één van de oudste plantage‐gebieden van Suriname en ligt aan de rechteroever van de Suriname‐rivier, tegenover Paramaribo. Al in de tweede helft van de 17e eeuw werden aan de Boven Commewijne en de Cottica‐rivier plantages aangelegd, waar vooral suikerriet, koffie en cacao werden verbouwd. Tijdens een bezoek aan een van de plantages krijg je een goed beeld van de plantages zoals die floreerden in de koloniale tijd. Om de plantages te beschermen tegen buitenlandse invallen werd het Fort Nieuw Amsterdam gebouwd bij de samenvloeiing van de Commewijne‐ en Suriname‐rivier. Na dit bezoek vaar je per boot naar de authentiek gerestaureerde plantage Frederiksdorp voor de lunch. ’s Avonds dineer je in een Javaans restaurant.

 

DAG 5

De Jodensavanne en Overbridge

Na het ontbijt vertrek je naar de Jodensavanne. Ongeveer 50 km. ten zuiden van Paramaribo, aan de rechteroever van de Suriname rivier, ligt de voormalige Joodse nederzetting Jodensavanne. Onderweg bezoek je een Indiaanse pottenbakkerij en een Marron houtsnijwerkplaats waar je een demonstratie krijgt van traditioneel houtsnijwerk.

 

Jodensavanne

De Jodensavanne is genoemd naar de Joden die de inquisitie in Europa rond 1650 ontvluchtten en zich in dit savanne gebied vestigden. Ze stichtten er plantages waarop voornamelijk rietsuiker werd verbouwd. In 1665 kreeg de joodse gemeenschap vrijheid van godsdienst en daarbij ook het recht om een synagoge te stichten. De komst van de suikerbiet in de 18e eeuw betekende de achteruitgang van de Jodensavanne. Mede door een brand in 1832 die de Jodensavanne grotendeels verwoestte, trokken de plantage-eigenaren naar de stad. De ruïnes van de oudste Joodse synagoge op het Amerikaans continent, zijn nog steeds zichtbaar net als de begraafplaats.

 

Overbridge

Na het bezoek aan de Jodensavanne rijd je naar “Overbridge”, een savanne resort aan de Suriname rivier waar je kunt genieten van de prachtige natuur en het strand. Je kunt lekker zwemmen in de verkoelende rivier. De lunch bestaat uit een picknick nabij het strand met uitzicht op de rivier. Laat in de middag ben je terug in Paramaribo.

 

DAG 6

Naar Galibi

Je rijdt vanuit Paramaribo, over de Oost - West verbinding richting Albina. De rit via Stolkertsijver duurt ongeveer 2½ uur. Onderweg kom je van alles te weten over de geschiedenis van de streek en de diverse bezienswaardigheden langs de route.. In Albina ligt een korjaal klaar. (Een boot gemaakt van een uitgeholde boomstam). Door de brede monding van de Marowijnerivier vaar je naar het indianendorp Christiaankondre in Galibi. Afhankelijk van het getij duurt de boottocht 1½ tot 2 uur. Na aankomst is het tid voor de lunch en kun je even rondkijken op het strand.

 

Dorpswandeling in het indianendorp Christiaankondre

‘s Middags maak je een dorpswandeling waarbij je kennis maakt met de inheemse bevolking en hun leefgewoonten. Zo krijg je een goede indruk van het leven in zo’n dorp. Aan het hoofd van het dorp staat een ‘kapitein’. De meeste inwoners zijn vissers en landbouwers. De landbouwers zijn vooral de vrouwen, die op de kostgrondjes in het nabijgelegen oerwoud met name cassave verbouwen. In het dorp zie je het gemeenschapshuis en het schooltje waar kinderen les krijgen.

 

Cuturele show

Na het diner wordt er in het dorp een culturele show georganiseerd. Indianen zingen, dansen en musiceren in traditionele kledij. Ondertussen legt de gids uit wat er wordt uitgebeeld in de dansen en waar de teksten over gaan.

 

De Myrysji Lodge

Je verblijft in de Myrysji Lodge aan het strand van de Marowijne rivier. Het is de enige accomodatie in deze omgeving. Houd er rekening mee dat de kamers zeer eenvoudig zijn. De kamers beschikken wel over klamboes. Douche en toilet zijn op de gang te vinden. Je verblijft hier slechts 1 nacht en de gastvrijheid van de Indianen compenseert het eenvoudige verblijf ruimschoots.

 

Dag 7

Terug naar Paramaribo

Vandaag reis je per boot en bus terug naar Paramaribo.

 

Frans Guyana en Papillon

Onderweg maak je een stop aan de Franse kant van de rivier, dit is Frans Guyana. Je maakt een wandeling door het plaatsje St. Laurent dat vooral bekend geworden is door de verfilming van het boek Papillon. In St. Laurent was de voormalige gevangenis “Camp de la Transportation”. Hier hebben vele gevangenen een groot aantal dagen van hun leven versleten voordat ze verspreid werden over de Franse kolonie. Ook Henri Charriere, beter bekend als Papillon heeft in deze gevangenis gezeten. Over zijn verhaal en zijn vluchtpogingen gaat de film “Papillon” uit 1973 met Steve McQueen en Dustin Hoffman in de hoofdrol.

 

Dag 8

Kennismaking met gezondheidszorg en onderwijs

De dag begint met een kort bezoekje aan het Diakonessen Ziekenhuis dat in 1962 werd geopend. De bouw is mede gefinancierd door een inzamelingsactie van Johan van Bodegraven – de ouderen zullen zich dat absoluut kunnen herinneren). Voor de NCRV was Bodegraven hét gezicht van de geldinzamelingsacties voor goede doelen.

 

Het Rumhuis

‘s Middags bezoek je het Rumhuis. Het rum museum brengt je terug in de geschiedenis van het vloeibaar goud van Suriname. Na een korte wandeling over het kronkelende pad door de grote voortuin van het Rumhuis, stap je een bijzonder museum binnen. Dat het museum uniek in Suriname is, merk je meteen. Tijdens een rondleiding hoor je hoe men op de suikerrietplantage Mariënburg in het district Commewijne begon met het produceren van rum. Mariënburg was de laatste en grootste suikerrietplantage in Suriname. Op de plantage was tevens een suikerfabriek gevestigd waar vanaf 1882 rietsuiker (en later ook kristalsuiker) en … ook rum werd geproduceerd. Zo geniet Suriname al langer dan 130 jaar van de bekende rums. Niet voor niets word de Surinaamse rum “het vloeibaar goud” genoemd.

 

Vanavond eet je in een Chinees Restaurant.

 

Dag 9

Door het regenwoud naar Anaula in het binnenland

Na het ontbijt vertrek je uit Paramaribo in zuidelijke richting.Onderweg passeer je  indrukwekkende woudreuzen en verschilende dorpjes. De bustocht eindigt in Atjoni, de aanmeerplaats voor kleine bootjes die naar de verschillende dorpen in het binnenland gaan. Je stapt in een gemotoriseerde korjaal die je in ongeveer 1 uur naar Anaula brengt. Een avontuurlijke boottocht langs stroomversnellingen door het tropisch regenwoud. Eindunt van de boottocht is het comfortabele Anaula Nature Resort, aan de voet van de Felullasivallen.

Na een lichte lunch in buffetvorm heb je even de gelegenheid om het resort te verkennen.

In de voormiddag vaar je per korjaal naar een nabij gelegen zwemgelegenheid, in de Ferullasi stroomversnelling , waar je lekker kunt relaxen en zwemmen.

 

Op zoek naar kaaimannen

Na het diner neemt de bootsman je mee de rivier op.Je kunt genieten van een prachtige sterrenhemel, terwijl je op zoek gaat naar kaaimannen. Een onvergetelijk avontuur!

 

Dag 10

Vrije zondag met Saramaccanse kerkdienst

Zondag: er is gelegenheid om een kerkdienst in het dorp mee te maken. Een bijzondere ervaring omdat  je getuige zult zijn van een typische Saramaccaanse dienst.

De middag is vrij. Neem een verkoelende duik in de rivier of geniet in je hangmat van de prachtige natuur.

 

Dansvoorstelling

In de avond komt de lokale dansgroep op bezoek om een authentieke dansvoorstelling te geven. Je krijgt verschilende traditionele dansen te zien zoals de Seketi, Awasa en Bandamba. Je gids zal uitleg geven over de inhoud en betekenis van deze dansen.

 

Dag 11

Dorpswandeling

Na het ontbijt vaar je per korjaal naar het dorp Nieuw Aurora voor een dorpswandeling. Tijdens de rondleiding door het dorp maak je kennis met de lokale bevolking en met hun unieke manier van leven en hun traditionele gewoontes en gebruiken. In dit gebied leven de Saramaccaners, die hun eigen traditionele geloof, kunstuitingen, bouwstijl en rituelen hebben Je brengt een bezoek aan de missiepost met o.m. een kerk, een lagere school en een medische post. Na de wandeling terug naar het resort voor de lunch en tijd om te relaxen.

 

Boswandeling

Omstreeks 16.30 uur volgt een boswandeling. Je komt van alles te weten over de medicinale werking van de verschillende bomen en planten. Na het diner, dat bestaat uit een combinatie van lokale gerechten met westerse invloeden kun je op je balkon of in de sfeervolle bar/lounge genieten van de rust van het tropische regenwoud. De geluiden van de jungle wiegen je ’s avonds in slaap.

 

DAG 12

Naar Bergendal

Na het ontbijt is het tijd om weer afscheid te nemen van Anaula en haar medewerkers. Je vaart terug naar Atjoni. Vervolgens per bus verder naar het Bergendal River Resort aan de Surinamerivier. In dit resort kun je genieten van de unieke combinatie van avontuur, natuur, cultuur, geschiedenis, educatie en vermaak. Het resort bevindt zich in de natuurlijke omgeving van het tropisch regenwoud en biedt een prachtig rivieruitzicht waardoor je volop kunt genieten van de rust en de vreedzame sfeer. Lokale gemeenschappen met hun unieke culturele erfgoed, trotse tradities en intrigerende volkslegendes, zijn actief betrokken bij elk aspect van dit resort en dragen bij aan de charme en de gastvrijheid van Bergendal.

 

Activiteiten

Je kunt ervoor kiezen om lekker van de rust te genieten of één van de activiteiten te ondernemen. Zo zijn er diverse wandelroutes vanuit het resort, wandelingen om de vele vogels in de omgeving te spotten, kanotours en is er een mogelijkheid om  aan een kabelbaan tussen de boomtoppen door te zoeven. Alle activiteiten zijn optioneel en ter plaatse te boeken.

 

DAG 13

Terug naar Nederland

Na het ontbijt kun je nog een laatste duik nemen in het zwembad. In de middag rijd je naar het vliegveld Zanderij voor de terugvlucht naar Nederland, waar je de volgende dag aankomt.

 

DAG 14

Aankomst in Amsterdam

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in een 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden m.u.v. lunch op dag 3 en dag 8
 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Nederlandssprekende gids
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • Reisleiding DrieTour

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 295
 • Lunches op dag 3 en dag 8
 • Toeristenkaart (op Schiphol te koop)
 • Reis- en/of Annuleringsverzekering
 • Poliskosten

Overige informatie

 • Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn

 

 • Toeristenkaart

€ 30

Op Schiphol te verkrijgen bij de speciaal daarvoor bestemde balies (nummersRC167/RC168).

De Toeristenkaart balies zijn te bereiken via Vertrekhal 3, ingang B of C. De balies zijn in principe bij SLM en de KLM vluchten naar Suriname geopend voor dienstverlening gedurende tenminste 2 (twee) uren van de resp. inchecktijden.

 

Benodigdheden:

 • Een geldig origineel paspoort tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst
 • Een printje van je retour ticket, geen digitale versie

 

Belangrijk: 

Wanneer je naar Suriname reist is het aan te raden om na te denken over belangrijke vaccinaties. Denk hierbij aan gele koorts vaccinaties. Voor uitgebreide en bindende adviezen, neem contact op met de GGD.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief