Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Suriname - De betovering van het regenwoud

Groepsrondreis, Vliegreis

Suriname, een prachtig land, aan de rand van een onmetelijk groot oerwoud. Deze rondreis door Suriname neemt u mee op een ontdekkingsreis ver weg en toch dichtbij. De typisch Nederlandse bouwstijl en de vertrouwde Nederlandse taal geeft het gevoel op bekend terrein te zijn, terwijl alles toch zo anders is. Het land heeft zo veel te bieden. Maak kennis met een heel bijzonder, sterk, multicultureel land en ervaar de overweldigende natuur, cultuur en spiritualiteit.

                                  

Cultuur

Het koloniale verleden heeft zijn sporen nagelaten. In Paramaribo maar ook zeker buiten de stad, zijn nog veel overblijfselen uit die tijd te vinden. In de hoofdstad Paramaribo staan de wit geschilderde, houten herenhuizen en gebouwen uit die tijd. De stad wordt daarom ook wel  ‘Wooden City of the Caribbean’ genoemd.

In de koloniale tijd zijn er bevolkingsgroepen uit verschillende delen van de wereld naar Suriname gebracht, met elk hun eigen gewoonten en gebruiken. Dit heeft Suriname tot één van de kleurrijkste en meest unieke samenlevingen ter wereld gemaakt. De inwoners van inheemse, Afrikaanse, Europese, Javaanse, Indiase en Chinese afkomst hebben ook voor de heerlijke gevarieerde Surinaamse keuken gezorgd die zeker zal bevallen!

De vijf punten van de gele ster in de vlag van Suriname staan voor de vijf belangrijkste bevolkingsgroepen. De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn de indianen die tegenwoordig vooral in het binnenland wonen. Het binnenland is ook het terrein van de Marrons, afstammelingen van slaven die van de plantages weggelopen zijn en in het regenwoud een nieuw bestaan opgebouwd hebben. Aan de kustlijn van Suriname, waar de meeste mensen wonen, leven de andere groepen door elkaar. Surinamers zijn er trots op om deze unieke mengelmoes in de eigen familie te hebben. De bevolking is zeer vriendelijk en erg gastvrij.

 

Natuur

De natuur van Suriname is overweldigend, u staat versteld van al het groen. Meer dan tachtig procent van het land bestaat uit tropisch regenwoud dat deel uitmaakt van het enorme Amazonegebied; het grootste regenwoud ter wereld. Er zijn exotische planten en dieren, wilde stroomversnellingen, grote rivieren en in de kuststreek (ook wel de savannes genoemd) vormt de groene natuur een contrast met de zandgronden waar donkere kreken doorheen slingeren.

 

Avontuur

Beleef dit avontuur en maak kennis met de betovering van het regenwoud met meters hoge bomen, brede, kronkelende rivieren met indrukwekkende stroomversnellingen. U verblijft ook enkele dagen bij de marrons en maakt tochten met smalle boten door de overweldigende jungle. Een geweldige ervaring!

Van dag tot dag

DAG 1  woensdag

Reisdag

U vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Paramaribo. Transfer naar het Queens hotel in de buurt van gezellige restaurantjes. In het hotel staat een hapje en een drankje klaar. De gids geeft u ook meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor diners in de stad.

 

DAG 2 donderdag

Stadsbezichtiging Paramaribo, Fort Zeelandia en Kotomuseum

 

Fort Zeelandia

In de ochtend wordt Fort Zeelandia bezocht, waar tegenwoordig het Surinaams museum is gehuisvest. Het fort heeft een lange, bewogen geschiedenis, ooit was het een fier militair bolwerk, later werd het een gevangenis en het hoofdkwartier van een militair regime.

Nu is Fort Zeelandia vooral bekend door de gebeurtenissen die er in 1982 plaats vonden. Vijftien tegenstanders van het militaire regime dat de macht in Suriname had overgenomen, werden hier neergeschoten. Deze gebeurtenis staat bekend als de Decembermoorden. De kogelgaten zijn nog steeds zichtbaar in de muren van het fort.

 

Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Republiek Suriname is het fort, op kosten van de Nederlandse overheid, in 1995 gerestaureerd. Na de restauratie is er het Surinaams Museum gehuisvest. De gids zal tijdens de rondleiding in het Fort van alles vertellen over de historische gebeurtenissen.

 

Stadsbezichtiging Paramaribo

Het centrum van Paramaribo staat met haar witte koloniale houten panden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De wandeling door Paramaribo voert u door de Palmentuin met hoge koningspalmen en langs de meest prominente gebouwen met unieke architectuur. De historie van het land zal hier gelijk gaan leven. U loopt langs het Presidentieel Paleis en het Onafhankelijkheidsplein waarna de St. Petrus en Pauluskathedraal wordt bezocht, de grootste houten Kathedraal van Zuid Amerika. Hier ligt Peerke Donders uit Tilburg begraven waar we zaterdag meer over horen. Ook bezoekt u de Waterkant met de schaduwrijke amandelbomen en eetkraampjes en natuurlijk de naast elkaar gelegen moskee en Joodse synagoge. Dit typeert zo mooi de Surinaamse samenleving, waarin respect en acceptatie van elkaars waarden en tradities hoog in het vaandel staan. Interessant detail; in de synagoge is de vloer bedekt met zand en dit is heel uniek, het is een herdenking aan de veertig jaren in de woestijn van het volk Israël. Tijdens een rondleiding in de synagoge en de moskee horen we hier meer over. De gids vertelt onderweg uiteraard ook over de geschiedenis van het land en van de stad.

 

Het Koto Museum

Aan het einde van de middag is er een bezoek aan het Koto Museum. In dit museum komt u meer te weten over de prachtige creoolse klederdracht die na afschaffing van de slavernij in Suriname is ontstaan. Het oudste kostuum dateert uit 1889.

 

Dag 3 vrijdag

Warappakreektour, Alkmaar, Plantage Bakkie

De bus rijdt vandaag naar Alkmaar waar wordt overgestapt op een boot voor een tocht over de Commewijne rivier richting Bakkie (voormalige plantage Reynsdorp). Daar wordt een wandeling gemaakt waarbij uitleg wordt gegeven over de geschiedenis. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan het kleine museum met voorwerpen die op de plantages werden gebruikt, zoals oude pistolen en kaarten. Ook originele betaalbewijzen voor slavenhouders, kopieën van de Akte van Erkenning van Suriname en de Wet op Afschaffing van de slavernij zijn hier te zien.

 

De boottrip gaat hierna verder door de Warappakreek, waar vroeger meer dan 20 plantages aan grensden waaronder plantage Alliance, voorheen een koffie- en suikerplantage en tegenwoordig een plaats waar bananen en citrusvruchten worden verbouwd. Het plantagehuis, de logeergebouwen en een oude stoomketel staan er nog. 

 

De Warappakreek is sinds de afschaffing van de slavernij niet gebruikt, waardoor de natuur ongestoord zijn gang kon gaan en dichtgeslibd is. Maar de kreek is onlangs helemaal uitgegraven en loopt nu door een weelderige natuur. Het eerste stuk van de trip gaat door de smalle, groene kreek. Soms door tunnels van de overhangende bomen met een steeds wisselende vegetatie. Onderweg zijn er nog een paar bezienswaardigheden uit de koloniale tijd te zien, zoals de pas ontdekte stoom suikerfabriek met machines uit 1830. De restanten, waaronder een suikerrietpers, stoommachines en stoomketels, zijn werkelijk uniek. Verder passeert de boot oude sluizen en de overblijfselen van een oude kameelbrug. Diep in de mangroven zijn zelfs de overblijfselen van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

 

Dag 4 zaterdag

Groningen, Bataviatour en nieuw Nickerie

Vandaag  gaat de reis naar het westen, naar Nieuw Nickerie. De eerste stop is in het plaatsje Groningen in het district Saramacca. Deze plaats is zo’n 150 jaar geleden gesticht door Groningse boeren.  De tourngcar rijdt vervolgens naar Boskamp, waar vandaan een boot stroomopwaarts over de Coppenamerivier naar Batavia vaart. Ooit was dit een grote plantage, maar later werd het een melaatsendorp waar Peerke Donders uit Tilburg bijna 30 jaar voor de zieken zorgde. (over hem wordt in de kathedraal van Paramaribo verteld). Na deze uitstap gaat de tocht verder naar het district Coronie. Hier hebben vooral  Engelsen en Schotten plantages aangelegd. Vervolgens voert de rit langs Wageningen in het district Nickerie, het centrum van de Surinaamse rijstteelt. De tocht eindigt in Nieuw Nickerie, de 2e stad van Suriname.

 

DAG 5 zondag

Een dag in Nieuw Nickerie

’s Morgens is er gelegenheid om naar de kerk gaan, naar de Vredeskerk van de EBG bijvoorbeeld. De gids zal zeker willen adviseren over mogelijkheden voor de rest van de dag.

 

De Evangelische Broedergemeente (EBG)

Met de etnische verscheidenheid in Suriname gaat ook een godsdienstige verscheidenheid gepaard. De creolen behoren voornamelijk tot de christelijke kerken. Ruim 40% van hen is rooms-katholiek. Ongeveer een zelfde deel hangt de Evangelische Broedergemeente aan. Deze geloofsgemeenschap is door de Hernhutters begin 1700 naar Suriname gekomen. Vanaf het begin werden de slaven hier gedoopt en geschoold, iets dat in andere kerken niet gebeurde. In Suriname is de evangelische broedergemeente het grootste protestantse kerkgenootschap met zo'n 60.000 leden. In hun spiritualiteit en liturgie is de rol van muziek bijzonder groot. Een kerkdienst bij deze gemeenschap is een bijzondere ervaring.

 

DAG 6 maandag

Het Bigi Pan natuurgebied en kaaimannen spotten

Na een bezoek aan de markt van Nieuw Nickerie gaat de reis verder naar het Bigi Pan natuurgebied. Dit is een typisch ‘wetland’-landschap met kreken, mangroves, natte en droge moerasgebieden. Hier komen meer dan 120 vogelsoorten voor, waaronder de rode ibis, flamingo’s, de visarend en de stern. U brengt er ook de nacht door in een lodge op het water met eenvoudige kamers met toilet en een gemeenschappelijke douche. Een heerlijke plek om te relaxen. ’s Avonds is het tijd om kaaimannen te spotten.

 

Dag 7 dinsdag

Terug naar Paramaribo

Na een prachtige zonsopkomst is er nog tijd om te vissen, te kajakken of om nog van de natuur te genieten. Na de lunch reist u terug naar Paramaribo.

 

DAG 8 woensdag

Commewijne tour met Frederiksdorp, Rust en Werk, Margaretha en dolfijnen spotten

Met de boot wordt vandaag een bezoek gebracht aan het district Commewijne, één van de oudste plantagegebieden van Suriname. Al in de tweede helft van de 17e eeuw werden aan de Boven Commewijne en de Cottica‐rivier plantages aangelegd, waar vooral suikerriet, koffie en cacao werden verbouwd.  De tour start ‘s morgens met een oversteek naar Nieuw- Amsterdam waar het historisch openluchtmuseum fort Nieuw-Amsterdam wordt bezocht.  Om de plantages te beschermen tegen buitenlandse invallen werd dit fort gebouwd bij de samenvloeiing van de Commewijne‐ en Suriname‐rivier.

 

De tour leidt vervolgens naar  de voormalige plantage Rust en Werk en naar de prachtig gerestaureerde plantage Frederiksdorp. Op deze voormalige koffieplantage krijgt u een indruk van het plantageleven in de koloniale tijd. Op de terugweg  passeert de boot nog plantage Johan-Margaretha. Op deze plantage worden tegenwoordig diverse gewassen geteeld zoals cassave, bananen en pepers. In de namiddag laten de dolfijnen zich hoogstwaarschijnlijk wel zien.

 

Dag 9 donderdag

Jodensavanne, Redi Doti en Blaka Watra 

Ongeveer 50 km ten zuiden van Paramaribo, aan de rechteroever van de Suriname rivier, ligt de voormalige Joodse nederzetting Jodensavanne. Onderweg er naartoe wordt een Indiaanse pottenbakkerij aangedaan.

 

Jodensavanne

De Jodensavanne is genoemd naar de Joden die de inquisitie in Europa rond 1650 ontvluchtten en zich via Brazilië, in dit gebied vestigden. Ze stichtten plantages waarop voornamelijk rietsuiker werd verbouwd. In 1665 kreeg de joodse gemeenschap vrijheid van godsdienst en daarbij ook het recht om een synagoge te stichten. Het is één van de belangrijkste en oudste Joodse vestigingen op het westelijk halfrond. Jodensavanne was de enige plaats waar 17e eeuwse Joden een zelfstandige nederzetting hebben gehad, waarin zij vrijheid van godsdienst en rechtspraak hadden. De ruïne van synagoge Beraha VeSalom (Zegen en Vrede) en drie begraafplaatsen zijn de belangrijkste overblijfselen. De komst van de suikerbiet in de 18e eeuw veroorzaakte achteruitgang van de Jodensavanne. Mede door een brand in 1832 die de Jodensavanne grotendeels verwoestte, trokken de plantage eigenaren naar de stad.

 

Redi Doti en Blaka Watra 

Vlakbij het dorp Indiaanse dorp Redi Doti ligt Blaka Watra, een klein recreatieoord. In het water is een kleine stroomversnelling waar het heerlijk relaxen is, maar er is ook een dieper gedeelte dat geschikt is om te zwemmen. Het water in de kreek is verkwikkend, vol mineralen en heeft een donkere cola-achtige kleur. ’s Avonds bent u weer in Paramaribo

 

Dag 10  vrijdag

Door de jungle naar Anaula in het binnenland

Na het ontbijt gaat de reis vanuit Paramaribo in zuidelijke richting. Onderweg worden indrukwekkende woudreuzen en verschillende dorpjes gepasseerd. De bustocht eindigt in Atjoni, de  verste plaats in Suriname die over de weg te bereiken is. Hier is de aanmeerplaats voor kleine bootjes die naar de verschillende dorpen in het binnenland gaan. U stapt in een korjaal (een boot gemaakt van een uitgeholde boomstam) met een buitenboordmotor. Het is ongeveer één uur varen naar Anaula. Onderweg zijn er verscholen achter de bomen, verschillende dorpjes te zien met houten hutjes met pinadaken (dak van palmtakken). De bewoners zijn de Marrons. Zij zijn de nakomelingen van de weggelopen slaven die zich in het oerwoud hebben gevestigd.

 

Eindpunt van deze avontuurlijke boottocht door het tropisch woud is Anaula, een eiland in de Boven Surinamerivier aan de voet van de Ferulasivallen. Op dit eiland ligt het comfortabele Anaula Nature Resort. Het grootste gedeelte van het eiland bestaat uit puur tropisch regenwoud. Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Na het inchecken hebt u gelegenheid om het eiland te verkennen.

 

Dag 11 zaterdag

Gajuba, Laduwani, jungletocht en Culturele avond

Ontwaken in het Amazone oerwoud is een ervaring op zich! Het gebied van de Boven Surinamerivier staat niet alleen bekend om het Amazone regenwoud maar ook om de unieke Marroncultuur. De Marrons hebben een geheel eigen cultuur ontwikkeld met sterke Afrikaanse invloeden. In de buurt van Anaula liggen verschillende Marrondorpen en per korjaal worden Gajuba en Laduwani bezocht. Hier wordt een dorpswandeling gemaakt en kennis gemaakt met de specifieke marroncultuur, hun tradities, gewoonten en gebruiken.

 

Boswandeling

In de namiddag maakt u een boswandeling, waarbij u van alles te weten komt over de medicinale werking van de verschillende bomen en planten.

 

Dansvoorstelling

‘s Avonds komt een lokale dansgroep op bezoek om een authentieke dansvoorstelling te geven met verschillende traditionele dansen. De gids geeft uitleg over de inhoud en betekenis van deze dansen. Natuurlijk mag u mee dansen.

 

Hierna kunt u op uw balkon of in de sfeervolle lounge genieten van de rust van het tropische regenwoud. De geluiden van de jungle wiegen u in slaap.

 

Dag 12 zondag

Kerkdienst in het marrondorp Nieuw Aurora

Vandaag is er gelegenheid om een kerkdienst in het dorp Nieuw Aurora mee te maken. U wordt daar met een korjaal naar toe gebracht. Een bijzondere ervaring omdat  u getuige bent van een typische Saramaccaanse dienst. De middag is vrij. Neem een verkoelende duik in het zwembad of in de rivier of geniet in een hangmat van de prachtige natuur en tropische geluiden.

 

DAG 13 maandag

Naar Bergendal

Na de lunch is het tijd om weer afscheid te nemen van Anaula en vaart u terug naar Atjoni. De bus brengt u verder naar het Bergendal River Resort aan de Surinamerivier. In dit resort kunt u genieten van een unieke combinatie van avontuur, natuur, cultuur, geschiedenis, educatie en vermaak. Het resort bevindt zich in de natuurlijke omgeving van het tropisch regenwoud en biedt een prachtig rivieruitzicht waardoor u volop kunt genieten van de rust en de vreedzame sfeer. Lokale gemeenschappen met hun unieke culturele erfgoed, trotse tradities en intrigerende volkslegendes, zijn actief betrokken bij elk aspect van dit resort en dragen bij aan de charme en de gastvrijheid van Bergendal. In de avond wordt vaak door lokale gemeenschappen informatie gegeven over hun unieke culturele erfgoed en tradities.

 

DAG 14 dinsdag

Vrije invulling

U kunt er voor kiezen of lekker van de rust te genieten of één van de activiteiten te ondernemen. Zo zijn er diverse wandelroutes vanuit het resort. Er zijn wandelingen om de vele vogels in de omgeving te spotten of kanotours. U heeft de mogelijkheid om aan een kabelbaan tussen de boomtoppen door te zoeven of maak een mooie avondboottocht om kaaimannen te spotten. Alle activiteiten zijn optioneel en ter plaatse te boeken.

 

DAG 15: woensdag

Vrije ochtend en terug naar Nederland

Na het ontbijt is er tijd voor een laatste duik in het zwembad. Na de lunch vertrekt u naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland, waar u de volgende dag aankomt.


DAG16: donderdag:

In de ochtend arriveert u op Schiphol.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Suriname - 16 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Paramaribo retour
 • Bagage 25 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per lokale minibus / korjaal tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamers of Lodge op dag 1 t/m 5 en 7 t/m 12
 • Overnachtingen in een lodge met gezamenlijke douche en toilet op dag 6
 • Overnachtingen in tweepersoonskamer met 1 Queen size bed en een uitklapbare slaapbank op dag 13 en 14
 • Logies en ontbijt
 • Lunch op dag 2,3,4,6,7,8,9,10, 11,13 en 14
 • Diner op 4, 6, 10, 11
 • Volpension op zondag (dag 5 en 12)
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende gids tijdens excursies
 • DrieTour reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 265,-
 • Toeslag tweepersoonskamer met gescheiden bedden Bergendal Resort 49,-
 • Optionele excursies en entreegelden
 • Fooien
 • Toeristenkaart 35,-

Overige informatie

Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn

 

Wanneer u naar Suriname reist is het aan te raden om na te denken over belangrijke vaccinaties. Denk hierbij aan gele koorts vaccinaties. Voor uitgebreide en bindende adviezen, neem contact op met de GGD.

 

Toeristenkaart

Op Schiphol te verkrijgen bij de speciaal daarvoor bestemde balies (nummersRC167/RC168).

De Toeristenkaart balies zijn te bereiken via Vertrekhal 3, ingang B of C. De balies zijn in principe bij SLM en de KLM vluchten naar Suriname geopend voor dienstverlening gedurende tenminste 2 (twee) uren van de resp. inchecktijden.

 

Hotelinformatie

Gedurende deze reis verblijft u in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Queens Hotel Paramaribo 

Residence Inn Nickerie 

Stephanie Lodge Nickerie 

Anaula Nature Resort aan de Boven Surinamerivier 

Bergendal Resort bij Bergendal 

 

Vluchtschema bij vertrek op 19-09-2018 onder voorbehoud van wijzigingen

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

19 september 2018

Amsterdam

Paramaribo

OR 9301

10.20 uur

14.50 uur

3 oktober 2018

Paramaribo

Amsterdam

OR 9302

17.20 uur

07.20 uur*

* Aankomst volgende dag

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief