Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Onder leiding van Jorna en Maran Kniese

6 dagen

Groepsreis vanuit één hotel, Noord-Europa, Vliegreis

Het Schotse eiland Iona is veel bezongen en beschreven. Dat is niet voor niets. Het is een magische plek op aarde waar de elementen nog vrij spel hebben. Wij nemen je graag mee om deze plek te ervaren met al je zintuigen.

 

Stel je voor: na een dag reizen door het ruige landschap van Schotland kom je tenslotte met een voetveer aan op Iona. Het water klotst tegen de kade, de wind rukt aan je jas en dan zet je je eerste voet op het eiland. Een kleine wandeling brengt je vervolgens naar het knusse familiehotel Argyll. Bij binnenkomst word je welkom geheten, je trekt je schoenen uit en op kousenvoeten loop je achter de eigenaar aan naar je kamer. Je zet je koffer neer en ademt uit. Je bent er. Een kleine week zul je deze kamer als uitvalsbasis gebruiken om het eiland te verkennen. Je frist je op en wandelt, na een heerlijke (vegetarische) maaltijd, met een kleine lampje in het schemerdonker naar de abdij. Je volgt een kronkelende weg en ziet in de verte de contouren van de abdij opdoemen. Zacht licht valt via de hoge vensters naar buiten. Gezang bereikt je oren.

 

De reis naar Iona is een pelgrimstocht, waarbij loslaten en de tijd nemen centraal staan. 

Je vliegt van Amsterdam naar Glasgow, waar een touringcar op je wacht die je dwars door de Schotse Hooglanden naar Oban voert. Onderweg wordt de eerste meditatie gedaan. De stilte helpt je om tot jezelf te komen en rust te ervaren. Van Oban vaar je over naar Craignure. Vervolgens met de bus naar Fionnphort. Vandaar vaar je in 10 minuten naar Iona. Het Argyll Hotel ligt op enkele minuten lopen van de haven. Een lange en inspirerende reis door een prachtig landschap.

 

De reis naar Iona is een reis die je voor jezelf maakt. Het eiland biedt rust en inspiratie op verschillende manieren en niveaus. De ochtend- en avondvieringen in de abdij bieden een fijne structuur. Bedenk dat deze in het Engels zijn. Daarnaast is er een programma dat verdieping en inhoud brengt, gericht op beweging (wandelen en licht lichaamswerk), verhalen, zingeving en meditatie. De wandelingen zijn verschillend van lengte en moeilijkheidsgraad. Wil je een keer een andere invulling aan je dag geven, dan ben je natuurlijk vrij om dat te doen. Want niets moet en alles mag. Belangrijk is dat je in staat bent de 15 minuten van het hotel naar de abdij te kunnen lopen. Er is altijd ruimte voor individuele gesprekken met zowel Maran als Jorna.

 

Iona is een plek om op verhaal te komen, om bij jezelf te komen, om uit te ademen. Je kunt eindeloos wandelen, stenen zoeken, de mis bijwonen in Iona Abbey, op een bankje of een steen zitten en voor je uit staren, slapen, schrijven, lezen… Dit wordt een week voor jou waarin alles mag en niets hoeft.

 

Programma

Dag 1, maandag 23 augustus 2021: op avontuur

De reis naar Iona. Vanaf Amsterdam met vliegtuig, bus en boot. Tijdens de bustocht vanaf Glasgow Airport beginnen we met een eerste verhaal en reizen in stilte door het prachtige landschap van de Schotse Hooglanden naar Fionnphort op Mull. Vandaar het voetveer naar Iona.

In het hotel hebben we een eerste gezamenlijke bijeenkomst, gevolgd door het diner. Hierna lopen we in stilte naar de abdij voor de avondviering (half uur).

 

Dag 2, dinsdag 24 augustus 2021: kennismaken

Na een goed Engels ontbijt wandelen we naar de abdij voor de ochtendviering (half uur). Bij terugkomst in het hotel maken we kennis met het eiland middels de korte lezing ‘De kaart van Iona’. Vervolgens wandelen we via een makkelijk pad naar de noordkant van het eiland, de North Beach. Dit is een prachtig zandstrand, met woeste rotsen. Blijf hier zolang je wilt, starend over de zee. Lunch is op eigen gelegenheid. ’s Middags kun je bijvoorbeeld de abdij bezoeken, evenals de karakteristieke kloostertuin, het museum, kerkhof en de beroemde Street of the Dead. Er is een audiotour beschikbaar (in het Engels). Aan het einde van de middag komen we samen in het hotel, gevolgd door diner en avondviering.

 

Dag 3, woensdag 25 augustus 2021: Columba

Na het ontbijt wandelen we naar de abdij. Na de ochtendviering komen we bij elkaar voor onder andere een lezing over de Ierse monnik Columba die zo belangrijk is geweest voor Iona. Hierna volgt, voor wie wil, een wandeling in stilte naar Columba’s Bay aan de zuidkant van het eiland. In deze baai kwam Columba in 565 aan land om vervolgens de abdij te stichten. Rotsen, zandstrand, prachtige stenen en een labyrint maken deze plaats heel bijzonder. Echt een plek om een tijdje te mijmeren. De wandeling met daarbij een meditatie duurt een kleine vier uur. Op de terugweg komen we langs de prachtige Bay at the Back of the Ocean. Na terugkomst in het hotel is de verdere middag vrij te besteden. Aan het einde van de dag volgt een samenkomst gevolgd door diner en avondviering.

 

Dag 4, donderdag 26 augustus 2021: naar de top

We beginnen deze dag vroeg om 5.30 met een wandeling naar de top van Dun I, met 101 meter het hoogste punt van Iona. Daar zullen we de zon zien opkomen bij de Well of Eternal Youth, een magische plek waar we een spirituele oefening doen. Daarna wandelen we terug naar het hotel voor het ontbijt en vervolgens de ochtendviering. Lunch en middagprogramma op eigen gelegenheid. In de avond de gezamenlijke bijeenkomst, gevolgd door diner en avondviering.

 

Dag 5, vrijdag 27 augustus 2021: uitdagingen

Ontbijt en ochtendviering. Hierna vertrekken we vanuit het hotel voor een wandeling naar de Hermit’s cell, een verborgen plek waar de monniken van het eiland het gevecht met hun demonen aangingen. Van alle wandelingen is dit de meest uitdagende, op moeilijker begaanbaar terrein, soms zonder duidelijk pad. Aan het einde van de dag komen we weer samen. Voor de laatste keer dineren we gezamenlijk en wonen we de avondviering bij.

 

Dag 6, zaterdag 28 augustus 2021: terugkeer

Na het ontbijt vertrek uit het hotel en terugreis per boot en bus (weer in stilte) en vanaf Glasgow met het vliegtuig naar Amsterdam.

 

NB programmaonderdelen en –volgorde van deze reis zijn onder voorbehoud, voornamelijk in verband met het weer.

 

Optionele excursie: Staffa

Staffa is een onbewoond eiland op drie kwartier varen van Iona. Op Staffa kun je wandelen naar Fingal’s Cave, een prachtige grot die Felix Mendelssohn inspireerde tot een muziekstuk, de bekende ouverture ‘De Hebriden- Fingal’s Cave’. De boot zet je af op Staffa en haalt je een uur later weer op. Kosten GBP 35,-. Bij goed weer kun je deze facultatieve excursie ’s ochtends of ’s middags maken en ter plekke reserveren.

 

Accommodaties

Argyll hotel

Het Argyll hotel is een klein hotel, gelegen in de dorpsstraat, gebouwd in de jaren 1800. Het...

Argyll hotel

Het Argyll hotel is een klein hotel, gelegen in de dorpsstraat, gebouwd in de jaren 1800. Het hoofdgebouw van het hotel heeft verschillende kamers in grootte en faciliteiten, klein maar gezellig en comfortabel ingericht. Een aantal kamers heeft zeezicht (toeslag). De eenpersoonskamers bevinden zich in het bijgebouw van het hotel, gebouwd in de jaren ’70 en onlangs opnieuw ingericht en gerenoveerd. Alle kamers hebben theefaciliteiten, haardroger, eigen badkamer met bad of douche. Elke ochtend is er ontbijtbuffet en in de avond een 2-gangen diner.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
23-8-2021
 
Niet te boeken
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam naar Glasgow - Amsterdam v.v. incl. heffingen
 • Vervoer ter plaatse van/naar luchthaven Glasgow – Fionnphort
 • Ferryovertocht Oban – Craignure en Fionnphort – Iona en retour
 • 5 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Entree Iona (GBP 9,-)
 • Fooien
 • Reisleiders Maran en Jorna Kniese

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 165,-
 • Toeslag tweepersoonskamer met zeezicht 225,- per persoon
 • Ruimbagage KLM ca. 50,- per persoon per retour
 • Lunches
 • Optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie:

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 10 personen. 

 

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

Vluchten (onder voorbehoud van wijzigingen):

Datum Van Naar Vertrek Aankomst
23 augustus 2021 Amsterdam Glasgow 08.00 uur 08.30 uur
28 augustus 2021 Glasgow Amsterdam 16.55 uur 19.30 uur

 

Prijsinformatie*

20 – 24 personen            1305,-

15 – 19 personen            1426,-

10 – 14 personen            1699,-

*De reissom is gebaseerd op basis van minimaal 10 deelnemers. Voor vertrek van de reis zal bekeken worden hoeveel deelnemers geboekt hebben. Mochten er meer deelnemers hebben geboekt, dan krijgt u het verschil met de nieuwe reissom op uw rekening teruggestort. 

Reisleiding

Wij begeleiden deze reis vanuit drie grote liefdes: de liefde voor het welzijn van mensen, voor verhalen in erfgoed en voor ruige natuur. Elke dag zullen wij een wandeling verzorgen waarin je zelf kunt ervaren waarom Iona een helend eiland genoemd wordt. Meditatie- en schrijfoefeningen worden afgewisseld met verhalen over de rijke geschiedenis van het eiland. Al wandelend, ervarend en luisterend voed je je ziel met schoonheid. Tevens zullen we elke dag zowel naar de ochtend- als avondviering gaan in de abdij. Deze vieringen duren ongeveer een half uur en zijn iedere dag verschillend. Een vast onderdeel is het gezamenlijk zingen uit de liedboeken die aanwezig zijn in de abdij.

Wij zijn de zussen Jorna en Maran Kniese. Jorna is erfgoedspecialist en eilandkenner. Met haar (kunst)historische achtergrond zal zij je meenemen in de mooiste verhalen. Maran is psycholoog en geestelijk begeleider. Zij zal de spirituele oefeningen en desgewenst individuele gesprekken verzorgen. Samen nodigen we je uit je onder te dompelen in een pure eilandwereld.

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief