Andalusië: Één verhaal, twee kusten, drie steden

Iedere bestemming heeft zijn verhaal. Zo ook Andalusië waar u het verhaal hoort van een Gouden Eeuw die al in de 8e eeuw begint. De Moren kwamen via het zuiden Spanje binnen en stichtten het emiraat “Al Andaloes”. Het Moorse Spanje was een plek waar de drie wereldreligies: Jodendom, Islam en Christendom grotendeels in harmonie met elkaar woonden en werkten. Sporen uit deze tijd zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar. Zeker in de magnifieke steden uit de bloeitijd van het Moorse Spanje als Granad...

Over deze reis

Andalusië: Één verhaal, twee kusten, drie steden...

Iedere bestemming heeft zijn verhaal. Zo ook Andalusië waar u het verhaal hoort van een Gouden Eeuw die al in de 8e eeuw begint. De Moren kwamen via het zuiden Spanje binnen en stichtten het emiraat “Al Andaloes”. Het Moorse Spanje was een plek waar de drie wereldreligies: Jodendom, Islam en Christendom grotendeels in harmonie met elkaar woonden en werkten. Sporen uit deze tijd zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar. Zeker in de magnifieke steden uit de bloeitijd van het Moorse Spanje als Granada, Cordoba en Sevilla; de zogenaamde “Gouden Driehoek”. Granada met het imposante Alhambra, Cordoba met de unieke Mezquita kathedraal en Sevilla, met zijn pracht en praal aan de Guadalquivir.

Maar Andalusië biedt veel meer. U ontdekt schilderachtige witte dorpjes, die helder oplichtend in het landschap liggen en proeft de smaken van de regio, zoals sherry, gedroogde ham en sinaasappels. En natuurlijk de prachtige zandstranden aan de Costa del Sol en de Costa de la Luz. Tijdens deze 12-daagse reis verblijft u aan beide kusten. Vanuit Marbella en Rota gaat het op stap langs de kust en in het achterland.

Voldoende verhalen om in één reis met twee kusten, drie steden en al dat andere moois kennis te maken!

Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

MA: Amsterdam - Malaga

Rechtstreekse vlucht naar Malaga en transfer naar uw hotel in Marbella.

dag
2

DI: Malaga

Vaak wordt een bezoek aan Málaga, stad van Picasso, ten onrechte overgeslagen. Want Málaga is een fantastische stad om te vertoeven. De typische Andalusische relaxte sfeer is overal voelbaar. De stad biedt een boeiende geschiedenis, een bijzondere cultuur en vriendelijke inwoners. Samen met een lokale gids maakt u een uitgebreide wandeling door het historische centrum en bezoekt onder meer de Gibralafo, voor een spectaculair uitzicht over de haven, het geboortehuis van Picasso en de imposante kathedraal. ’s Middags kunt u op eigen gelegenheid de stad verder verkennen en genieten van het Andalusische leven op een van de vele terrasjes.

dag
3

WO: Granada & Alhambra

Naar Granada, naar men zegt de mooiste stad van Andalusië. Vanzelfsprekend bezoekt u het Moorse sprookjespaleis, Alhambra inclusief het Generalife. Het is een stad in een stad met paleizen, geurende tuinen, forten en baden, geheel omgeven door dikke muren. ’s Middags neemt u met uw reisleider een kijkje in het Albaycín, de oude Arabische wijk. Het is een netwerk van kronkelstraatjes, die u uiteindelijk naar een plek leiden, die prachtig zicht biedt op het Alhambra. Van een afstand is goed te zien hoe imposant dit monument is!

dag
4

DO: Ronda

Vandaag bezoekt u Ronda, het ultieme ‘Pueblo Blanco’. Het ligt indrukwekkend op de rand van een groot plateau, waarin het water een diepe kloof heeft uitgesneden. U ziet de blikvangers: de kathedraal Santa Maria la Mayor, de imposante 18e-eeuwse boogbrug en de Arena. ’s Middags is er voldoende gelegenheid om zelf op ontdekking te gaan.

dag
5

VR: Cordoba

De tweede stad van de “Gouden Driehoek” staat centraal: Cordoba. Tot ver in de Middeleeuwen was hier het centrum van Moorse en Joodse cultuur in Europa, waar bijvoorbeeld de wetenschap bloeide. De stad vormde een oase van religieuze verdraagzaamheid. Christenen, moslims en joden stonden op goede voet met elkaar. U bezoekt 'La Mezquita', de moskee die herinnert aan de bloeiperiode van Cordoba. Midden in de moskee werd een kathedraal gebouwd. Deze bijzondere combinatie maakt het tot een uniek bouwwerk, dat zijn gelijke niet kent. Trakteer uzelf op een tapas lunch en verken het oude centrum met zijn kronkelende straatjes opgefleurd door bloemrijke patio’s.

dag
6

ZA: Paella en Mijas

Vrije morgen. 's Middags een paella lunch op een citrusplantage, waar ook een rondleiding op het programma staat. Dan volgt een kennismaking met Mijas, een van de mooiste en bekendste “pueblo blanco” (witte dorpjes). Het is tegen een heuvel gebouwd, zodat er uitzicht is op de Middellandse Zee en de omringende bossen. Dwaal door de smalle straatjes met bloeiende geraniums, gezellige terrassen en geniet van de bijzondere sfeer in dit plaatsje.

dag
7

ZO: Vrije dag

Zondag. U kunt eventueel een lokale kerkdienst bezoeken. De rest van de dag is ter vrije besteding. Wandel eens door het centrum van Marbella of neem een kijkje in de luxueuze jachthaven Puerto Banus.

dag
8

MA: Naar Rota via Gibraltar

Vandaag reist u door naar Rota aan de Atlantische Oceaan (Costa de la Luz). Onderweg bezoekt u het laatste stukje Groot- Brittannië op het Europese vasteland: Gibraltar. Dankzij de strategische ligging is deze Engelse kroonkolonie al jaren een twistpunt tussen de Spanjaarden en Britten. U maakt een rondrit per minibus, waarbij u de beroemde rots ziet en de apen, die onlosmakelijk bij deze stad horen. Er is tijd voor eigen ontdekkingen. Verwen u zelf bijvoorbeeld met de typisch Engelse “fish and chips”.

dag
9

DI: Sevilla

De hele dag wordt besteed in de grootste stad van Andalusië: Sevilla. Uw Nederlandse gids leidt u rond in de parel aan de Guadalquivir, de rivier die door de stad stroomt. Sevilla is de stad van flamenco, sinaasappelbomen en tapas. Hoogtepunt is een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal met de klokkentoren Giralda, die door UNESCO op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Ook wandelt u door de sfeervolle straatjes van de binnenstad, bezoekt de joodse wijk en neemt een kijkje op de Plaza España, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Kortom, een gevarieerde dag in deze boeiende en levendige stad.

dag
10

WO: Cadiz

’s Morgens bezoekt u Cádiz. Deze fascinerende havenstad is de oudste bewoonde stad van West-Europa, gesticht in 1100 v.Chr. door de Feniciërs. De hoogtijdagen van Cádiz vielen in de 18e eeuw. Het was toen het centrum van de Spaanse handel met de “Nieuwe Wereld” en groeide uit tot de rijkste en meest kosmopolitische stad van Spanje. Vandaag de dag is deze bloeiperiode nog goed zichtbaar in de oude binnenstad, die bijna volledig omgeven is door water. Wat niet mag ontbreken is een bezoek aan de grote overdekte markt. Elke dag is er volop aanvoer van verse vis, groenten, fruit en een overvloed aan andere verse producten. U kunt hier lunchen, voordat u teruggaat naar het hotel voor een relaxte vrije middag.

dag
11

DO: Jerez

Uw laatste excursiedag voert naar Jerez, bekend als de sherrystad ("Vino fino" of "Vino de Jerez"). Al wandelend door de straten dringt de geur van sherry door de witgekalkte muren van de bodega's heen. Op de muren staan de namen van de grote landeigenaren. Een bezoek aan een bodega met daarbij een proeverij mag niet ontbreken. Jerez is ook het belangrijkste hippische centrum van Spanje dankzij de aanwezigheid van de wereldberoemde "Koninklijke Andalusische School van de Hippische Kunst". Er worden paarden en ruiters getraind en dagelijks vinden shows plaats. ‘s Middags bezoekt u zo'n show en kunt u de fraaie, troste volbloedpaarden bewonderen!

dag
12

VR: Sevilla - Amsterdam

Rechtstreekse terugvlucht van Sevilla naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Marbella PLaya****

Marbella, Spanje
In Marbella verblijft u in het 4-sterren Playa Hotel, dat als een klein dorp is gebouwd op circa 4 kilometer van het centrum van Marbella. Het hotel beschikt over een privé strand en heeft vele faciliteiten: meerdere zwembaden, mooi aangelegde tuinen, receptie, lobby, lounge, restaurants en bars. Uw kamer is van alle gemakken voorzien en heeft een balkon of terras. De goed verzorgde maaltijden zijn in buffetvorm.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Playa Ballena

Rota, Spanje
In Rota verblijft u in het 4-sterren hotel Playaballena. Het strand ligt voor de deur en bij de accommodatie vindt u een mooi aangelegde tuin met zwembad. Zonneterras, ligbedden en parasols inclusief. Lobby met receptie, internethoek (tegen betaling),Wifi bij de lobby (30 minuten per dag inclusief), lounge en bars. Uw kamer is van alle comfort voorzien en heeft een balkon of terras. Ontbijt, lunch en diner zijn uitgebreide buffetten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Malaga
Uw terugreis
Vlucht
Sevilla
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam - Malaga / Sevilla – Amsterdam incl. heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 11 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 6 en 7
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlands- of Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 240,-
 • Overige lunches
 • Optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Ingrid Boer-Wold

Reisleidster DrieTour sinds 1993.

In welke landen heb je gereisd?

Ik heb inmiddels 57 landen mogen bezoeken: van Liechtenstein tot Nieuw Zeeland en van Duitsland tot Zuid-Afrika.

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Het samen op reis zijn leidt tot verbinding, ontmoeting en verrijking. De ontmoeting met mensen, waar dan ook, inspireert mij, Door de wijze waarop we met elkaar onderweg zijn, nieuwsgierig naar andere landen en culturen. Met aandacht en respect voor elkaar en voor de mensen bij wie we te gast zijn!

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

DrieTour is bijzonder voor mij door de uiterst plezierige samenwerking met het team dat het reizen voor ons mogelijk maken. Goed voorbereid op pad gaan telkens met een andere groep mensen, in een fijne sfeer, is altijd weer een bijzondere ervaring. Het is een geweldig leuke uitdaging om een DrieTour reis tot een onvergetelijke ervaring te maken!