Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Camino Ignaciano

Groepsrondreis, Vliegreis

In de voetstappen van Ignatius: Pelgrimstocht Camí Ignasià

Pelgrimstochten nemen de laatste jaren een steeds grotere vlucht. Niet alleen onder mensen die met een religieus motief de wandelschoenen aantrekken, maar juist ook bij velen die het eenvoudigweg doen voor het wandelplezier en het opdoen van nieuwe ervaringen. Een vrij nieuwe pelgrimsroute in het noorden van Spanje is de Camino Ignaciano, oftewel de Camí Ignasià in het Catalaans.

 

In de voetstappen van een bekeerde edelman

Ignacio de Loyola leefde in de 16e eeuw en was een edelman die vocht in het Spaanse leger. Toen hij gewond raakte tijdens de slag om Pamplona, kwam hij tijdens zijn ziekbed tot inkeer en las veel over religie en geloof. Omdat hij als soldaat niet meer volledige kon functioneren besloot hij vanuit zijn woonplaats Loyola een voettocht te ondernemen richting Barcelona. Vanuit daar wilde hij verder reizen richting Jeruzalem. Daarbij ging hij -geheel volgens de manier waarop hij ook zijn jeugd doorbracht- tegen de stroom in, want in die tijd waren er al vele pelgrims die juist vanuit Barcelona (Montserrat) richting Santiago de Compostella trokken. Ook vandaag zal een pelgrim die de Camí Ignacià loopt veel vaker pelgrims vanuit tegenovergestelde richting tegenkomen dan pelgrims die met hem of haar mee lopen richting Manresa en Montserrat.

 

Ga mee met DrieTour en wandel verschillende delen van deze nog onbekende Camino. U begint in Loyola en ontvangt de originele stempelkaart in het pelgrimskantoor. Wandel langs de rivier Urola naar Aizpuruxto en breng een bezoek aan de oudste kerk van de regio: la Antigua. Maak kennis met de stad van de ooievaars: Alfaro en ontdek het prachtige Zaragoza. U eindigt uw reis in het bruisende Barcelona. Bezoek samen met uw gids de Sagrada Familia en flaneer over de Ramblas!

Programma

Dag 1 – 3 oktober 2018

Vertrek naar Bilbao

Rechtstreekse ochtendvlucht met KLM naar Bilbao. Na aankomst transfer naar Loyola. Hier aangekomen is er tijd om te lunchen. Met uw reisleider gaat u naar het pelgrimsloket en bezoekt het klooster. Diner in het hotel.

 

Credencial (stempelkaart)

Wie de Camino Ignaciano wil lopen als pelgrim doet er goed aan een credenciales aan te vragen. Dit is de officiële stempelkaart, waarop u dagelijks één of meerdere stempels laat zetten tijdens het volgen van de route. De kaart kost slechts 50 cent en kan worden aangevraagd bij aangesloten instanties, waarvan een overzicht is te vinden op de officiële website van de pelgrimsroute. Bij aankomst in Manresa, het eindpunt van de pelgrimstocht, ontvangt u, als pelgrim, een officieel document waarin staat vermeld dat u de Camino Ignaciano (gedeeltelijk) heeft volbracht.

 

Dag 2 – 4 oktober 2018

De eerste etappe richting La Antigua

Na een stevig ontbijt begint u vroeg aan de pelgrimstocht. Deze eerste etappe is ongeveer 11 km en u volgt de Urola rivier en gelijknamige vallei in de Spaanse provincie Guipuzkoa tot Aizpuruxto. De tocht voert door prachtige landschappen.

Aan het einde van de ochtend arriveert u in Zumarraga en brengt met een lokale gids een bezoek aan La Antigua, de oudste kerk van centraal Guipuzkoa. Hier krijgt u een goed beeld van de rijke regionale geschiedenis. Vrije tijd voor de lunch. Hierna brengt uw touringcar u naar Clavijo, met een bezoek aan de ruines van een belangrijke Tempeliersburcht, die een schitterend uitzicht op de omgeving biedt. Hier vond in het jaar 844 de slag van Clavijo tussen de Moren en Spanjaarden plaats.

De dag eindigt met een bezoek aan de wijnkelders van ‘Marques de Arviza’, waar één van de bekendste Rioja wijnen wordt geproduceerd. Hier volgt een proeverij met kleine hapjes.

Na afloop door naar Navarette voor diner en overnachting.

 

Dag 3 – 5 oktober 2018   

Najera en Logrono                   

Na het ontbijt per touringcar naar Najera, de voormalige hoofdstad van Navarra. Hier bezoekt u het klooster Santa Maria la Mayor met graftombes van de koningen van Navarra.

Aansluitend reist u  door naar Logrono, de hoofdstad van Rioja. U gaat hier naar de kathedraal en de Santiago kerk. Lunch op eigen gelegenheid en doorreis naar Arrubal. Dit is het startpunt voor een wandeling naar Alcanadre (ongeveer 12 km). De bus wacht u op en brengt u naar Alfaro voor overnachting en diner.

 

Dag 4 – zaterdag 6 oktober 2018     

Stad van de ooievaars              

‘s Ochtends maakt u kennis met Alfaro, ook wel de stad van de ooievaars genoemd. Samen met een lokale gids bezoekt u deze monumentale stad.

Het volgende bezoek is aan Calahorra, de oudste stad in Navarra. Ook hier volgt een rondleiding met een lokale gids en bekijkt u ondermeer de kathedraal. In Calahorra kunt u lunchen en reist dan met uw bus naar Castejon. Hier vervolgt u uw pelgrimage met een wandeling van ongeveer 14 km., die eindigt in Tudela. Vrije tijd om de kathedraal van Tudela te bezoeken of het stadje te verkennen. De touringcar brengt u naar Zaragoza voor overnachting en diner.

 

Dag 5 – zondag 7 oktober 2018    

Vrije zondag in Zaragoza                 

Na het ontbijt kunt u de viering in de El Pilar basiliek bijwonen. Na afloop bent u vrij om de dag naar inzicht te besteden. Zaragoza biedt veel, zoals bijvoorbeeld het grote plein ‘La Plaza del Pilar’.

Geniet al wandelend van al dit moois al, of verwen uzelf op een terras.

 

El Pilar

El Pilar is de imposante rooms-katholieke basiliek in het oude centrum van Zaragoza, gebouwd in de 17e eeuw. Het is de grootste barokke kerk in Spanje. Kenmerkend zijn de vier klokkentorens op de hoeken en de meerdere koepels in het midden van de kerk. Vanaf de toren van de Basilica del Pilar hebt u een schitterend uitzicht over de stad.

 

Terug in de tijd

De indrukwekkende Basilica del Pilar is volgens de geschiedenis de eerste kerk gewijd aan Maria. Op 2 januari in het 40e jaar na Christus verscheen de Heilige Maagd aan de oevers van de rivier de Ebro. Omringd door engelen van Jeruzalem gaf zij de apostel Jakobus de Meerdere en wat bekeerlingen kracht en geloof. Ze sprak met hen en vroeg een heiligdom te bouwen. Sindsdien is deze locatie een bedevaartsoord. Op de plek van de kerk hebben meerdere kerken gestaan. De huidige kathedraal in Spaanse barokstijl is gebouwd in de periode 1681-1872. Basilica del Pilar lijkt op een magische manier onverwoestbaar. Ze heeft ondertussen meerdere invasies en oorlogen overleefd. Zo zijn er in de Spaanse Burgeroorlog drie bommen op de kerk terechtgekomen en geen van deze is geëxplodeerd!

 

La Plaza del Pilar

Voor de basilisk ligt het grote plein ‘La Plaza del Pilar’. Het staat in het rijtje van de grootste pleinen van Europa (1500 meter lang!). Het autovrije plein wordt ook wel de Plaza de Las Catedrales genoemd. Naast de Basilica del Pilar is hier namelijk nog een kathedraal: Catedral del Salvador (La Seo). Het bruisende plein is omgeven door het stadhuis, gezellige cafés en historische gebouwen. Er worden belangrijke evenementen gehouden, zoals Fiestas del Pilar (het aanbieden van bloemen aan de Maagd Maria), een negendaags feest vanaf 12 oktober. Daarnaast wordt de viering van het nieuwe jaar er gehouden en zijn er tal van concerten, festivals en culturele evenementen.

Diner en overnachting in hotel.

 

Dag 6 – maandag 8 oktober 2018 

Lleida in Catalonië                  

Na het ontbijt vertrekt u naar Lleida in Catatonië. U brengt, onder leiding van een lokale gids, een bezoek aan deze stad en de kathedraal Seu Vella en het Tempelierkasteel van Gardeny.

Vervolgens hebt u vrij om op eigen gelegenheid te lunchen. In de loop van de middag per touringcar naar Bruc Residencial. U maakt er korte wandeling van 9 km. naar het klooster van Montserrat.

Diner en overnachting in uw hotel.

 

Dag 7 – 9 oktober 2018       

Montserrat en Manresa                

In de ochtend bezoekt u het klooster en museum van Montserrat onder leiding van een lokale gids. Aansluitend per bus door naar Manresa. Bij aankomst eerst naar het pelgrimsloket om uw kaart af te laten stempelen. Lunch op eigen gelegenheid en vervolgens met een plaatselijke gids naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Manresa.

Aan het einde van de middag verlaat u Manresa en rijdt richting Barcelona, waar u de laatste twee nachten verblijft. Diner in uw hotel.

 

Dag 8 – 10 oktober 2018       

Wereldstad Barcelona           

Onder leiding van een lokale gids ontdekt u vandaag Barcelona. U bezoekt onder andere de Montjuic berg en de Sagrada Familia, de door Gaudi ontworpen kathedraal waar nog steeds aan gebouw wordt. In de buurt van de Sagrada Familia luncht u in een Arabisch restaurant.

’s Middags bent u vrij om de Barrio Gotico te verkennen of om heerlijk te struinen over de altijd gezellige Ramblas. Begin van de avond keert u terug naar uw hotel waar aansluitend het slotdiner plaatsvindt.

 

Dag 9 – 11 oktober 2018                     

Terugkeer naar Amsterdam

Na het ontbijt checkt u uit en heeft u nog vrije tijd. Transfer naar de luchthaven en rechtstreekse vlucht terug naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Transfer luchthaven - hotel retour
 • Verblijf op basis van een 2-persoonskamer
 • Ontbijt
 • Diner (in hotel) inc. water en glas wijn
 • Lunch op dag 8 met drankje
 • Vervoer met touringcar
 • Wijnproeverij met hapjes
 • Engelssprekende lokale gidsen in Aizpuruxto (La Antigua), Calahorra (kathedraal), Lleida, Montserrat (klooster en museum), Manresa en Barcelona
 • Entrees zoals genoemd in programma
 • Bezoek o.l.v. gids Sagrada familia

Exclusief

 • Overige lunches
 • Toeslag 1-persoonskamer €250,-
 • Overige entrees
 • Ruimbagage a €50,-
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 • Reiskenmerken:

- Hotelverplaatsingen ***

- Mobiliteit ****

- Excursieprogramma ****

 

Er wordt in meerdere hotels overnacht. Men dient in goede gezondheid en conditie te zijn. Tevens wordt het aanbevolen om voor vertrek te oefenen met het lopen van (langere) afstanden.

 • 4 dagen wordt er gewandeld, een totaal van ongeveer 47 km
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief