Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Cuenca & Castilla la Mancha i.s.m. Davidsfonds cultuurreizen

Groepsrondreis, Vliegreis

De muzikale Semana Santa in Cuenca en Castilla La Mancha

 

Semana Santa

De Semana Santa oftewel de Goede Week is in Spanje een begrip. In vele steden bereidt men zich voor om deel te nemen aan een indrukwekkende reeks processies. Deze processies worden georganiseerd door broederschappen (cofradías). De zogenaamde “boetedoeners” (nazarenos) gaan gekleed in lange gewaden en een puntmuts (capuz) die hun hele gezicht met uitzondering van de ogen bedekt.

 

Een kleine groep cofradías draagt een grote houten constructie waarop een beeld van een personage uit het lijdensverhaal van Christus staat. Bijzonder is het typische geluid tijdens de processie; het geluid van een houten stok waarmee de cofradías ritmisch lopen. Daarnaast kun je luisteren naar de muziek van de fanfares die ook meelopen in de processie. Een bijzondere ervaring.

 

De unieke Semana Santa van Cuenca

Voor de Spanjaarden is Cuenca tijdens de Semana Santa the place to be: de processies, die het midden houden tussen devote religie, folklore en excessen, zijn een begrip. Uniek is de turba-processie die op Goede Vrijdag om vijf uur ’s morgens vanuit de El Salvadorkerk vertrekt. Die verloopt niet in stilte – zoals de andere processies – maar er wordt geroepen en geschreeuwd naar de ‘paso’ waarop Christus zijn kruis sleept naar de Calvarieberg.

 

Als voorbereiding op die tocht verzamelt een grote groep gelovigen op de avond van Witte Donderdag in de benedenstad van Cuenca: ze blijven de hele nacht op en gaan massaal naar El Salvador. Op Pasen is de boetedoening van de nazarenos voorbij: de capuz wordt afgedaan en de laatste processies geven uiting aan de verrijzenis van Christus.

 

Het muziekfestival van Cuenca

Naast de fascinerende processies vindt er in Cuenca tijdens de Goede Week bovendien een muziekfestival plaats. Dat is goed voor zo’n twintig concerten met vooral religieuze muziek. Van madrigalen uit de 14de eeuw, via de Vlaamse Polyfonisten uit de renaissance, over de barok met Bach en het classicisme met Mozart tot Messaien in de 20ste eeuw; de toeschouwer wordt verwend met zes eeuwen muziekgeschiedenis! Met als hoogtepunt een gloednieuw werk dat elk jaar speciaal voor de Semana Santa gecreëerd wordt. En dat op een voortreffelijke locatie: alle concerten vinden plaats in kerken of het fraai ontworpen auditorio.

 

Cuenca als historische stad

En dan hebben we het nog niet gehad over de prachtige stad die Cuenca is! Door de eeuwen heen hebben de rivieren de Huécar en Júcar zich in het landschap ingesneden. Op het punt waar ze samenkomen, bevindt zich een rotsformatie waar de stad Cuenca op werd gebouwd. Een wirwar van straatjes en steegjes nodigt de bezoeker uit tot een ontdekkingstocht van kerkjes, bruggen, doorgangen, toegangspoorten en ‘wolkenkrabbers’. De pracht is zo onweerstaanbaar dat deze stad op de werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst.

Programma

Dag 1

Op verkenning door Toledo

Met Brussels Airlines vlieg je van Zaventem via Madrid naar Toledo, de voormalige hoofdstad van Spanje. Omgeven door de Taag is het een van de meest indrukwekkende Spaanse steden. De horizon wordt getekend door de kathedraal en het Alcázar en tal van torens van kloosters en kerken.

 

Mezquita de las Tornernías en synagoog del Tránsito

Op elke hoek van de straat vind je sporen terug van het rijke verleden van de stad, van de Romeinse periode over de Visigothen en Arabieren tot aan de reconquista door de katholieken in 1085. Ook bleef Toledo tot aan het einde van de 15de eeuw opvallend tolerant voor andere religies: moslims en Joden konden hun economische en religieuze activiteiten ongehinderd blijven uitvoeren. Daardoor kan je vandaag nog altijd de mezquita de las Tornernías en de synagoog del Tránsito bewonderen.

 

Dag 2

Stadsbezoek

Vandaag bezoek je Toledo nog wat uitgebreider. Een stad waar ook lange tijd niemand minder dan Domenikos Theotokopoulos woonde, beter bekend als ‘El Greco’. De Griekse schilder kwam er in de loop van de 16de eeuw terecht en woonde er – deels uit noodzaak – een groot deel van zijn leven.

 

In het spoor van El Greco

De plannen van El Greco om hogerop te komen aan het hof draaiden op niets uit. Maar ondertussen verrijkte hij de stad wel met een ongekende schat aan meesterwerken. Niet alleen in het Museo del Greco, maar ook in de kathedraal, het museum-hospitaal van Santa Cruz en de Iglesia de Santo Tomé (de begrafenis van de heer/graaf van Orgaz) leer je zijn verrassende en voor die tijd zeer ongewone levensstijl kennen.

 

Don Quichots molens en Almagro

Na de lunch ga je naar de molens in Consuegra waar je met wat verbeelding Don Quichote ziet aanstormen. Aan het einde van de middag bezoek je het kleinschalige, pittoreske Almagro. Dat heeft een bijzonder mooi centraal plein, een huis dat aan de Fuggerfamilie behoorde en een aantal paleizen, kerken en kloosters. Maar de bezienswaardigheid die je nergens anders in Europa aantreft, is de ‘Corral de Comedias’. Dat is een openluchttheater, enig in zijn soort, en in een uitstekende toestand bewaard.

 

Dag 3

Belmonte en Casasimaro

Je bezoekt het volledig gerestaureerde kasteel van Belmonte, dat als het ware een dubbel gezicht heeft. Het dateert uit de 15de eeuw en werd gebouwd voor Juan de Pacheco. Maar in de 19de eeuw kwam het in handen van Eugenia de Montijo, de vrouw van Napoleon III. Zij liet het kasteel aanpassen aan de noden en smaak van haar eigen tijd. Niet alleen wat comfort betreft, maar ook qua architectuur.

 

Daardoor krijg je al bij het aankomen op het binnenplein de indruk dat je een totaal ander gebouw betreedt. Het interieur van de ruime kamers biedt een gevarieerde inkijk in het leven van de adel. Je zal met open mond kijken naar het plafond met trompe-l’oeil, een bizar ingericht slaapvertrek en een rijkelijk versierde kapel.

 

In Casasimaro bezoek je gitaarbouwer Tomàs Leal.

 

Gitaardorp Alarcón

Daarna reis je door naar Alarcón. Dat relatief onooglijk plaatsje is van groot belang voor de Spaanse muziek. Er zijn heel wat gitaarbouwers aan de slag. Zij hebben zich – naast de conventionele klassieke gitaar – gespecialiseerd in het bouwen van flamencogitaren. Instrumenten worden er op bestelling en zelfs op maat gemaakt, volledig met de hand. Tijdens een bezoek ontdek je hoe het bouwproces van een gitaar verloopt.

 

Dag 4

Het klooster van Uclés

Vandaag bezoek je het klooster van Uclés. Dat is verbonden met de geschiedenis van de ridders van de Orde van Santiago, de reconquista en de machtsstrijd met de Katholieke koningen. Het huidige, schitterend gelegen klooster dateert van het begin van de 16de eeuw. Het is uitzonderlijk goed bewaard en heeft een fraai gevormde façade en zijmuur, en een opmerkelijk plafond in de eetzaal.

 

Romeinse stad Segóbriga

Ook Segóbriga komt vandaag aan bod. Die goed bewaarde site is een staalkaart van hoe een stad onder de Romeinen werd geconcipieerd. Het stratenplan werd georganiseerd op basis van twee hoofdassen. En de belangrijkste openbare gebouwen werden met veel gevoel voor ruimtelijke ordening ingepland. In het midden de agora, met daar omheen de belangrijkste administratieve en commerciële activiteiten, een theater, een amfitheater en zelfs een hippodroom. Ook de nutsvoorzieningen zoals de wateraanvoer kan je nog duidelijk zien.

 

Na Uclés en Segóbriga ga je naar de wijnbodega Pago Calzadilla in Huete waar je na een rondleiding een glaasje wijn kunt proeven. Tot slot reis je verder naar Cuenca.

 

Dag 5

Eerste verkenning van Cuenca

Een eerste verkenning van de bijzondere stad Cuenca. Je bezoekt de kathedraal en het Museum voor Abstracte Kunst. De komende dagen kun je de concerten van de Semana de Música Religiosa de Cuenca bijwonen (optioneel).

 

Dag 6

Cuenca met de turba-processie

Ben je een vroege vogel? Dan kan je je laten meeslepen in de turba-processie. ‘s Middags kun je een wandeling maken naar de Pantocrator, met zijn mooie vergezichten. ’s Avonds kan je naar het Semana de Música Religosa festival.

 

Dag 7

Verkenning rond Cuenca

Tijdens een excursie rond Cuenca ontdek je de natuurpracht van de streek met de Ventano de Diablokloof en de rotsformaties van de betoverde stad. ’s Avonds staat er weer een concert van het muziekfestival op het programma (optioneel).

 

Dag 8

Paasmis en Diocesaan Museum

’s Morgens kun je de Paasmis bijwonen. Daarna bezoek je het Diocesaan Museum, dat ook een indrukwekkende collectie tapijten heeft. ’s Avonds kun je wederom een concert bijwonen.

 

Dag 9

Chinchón

Vandaag bezoek je het pittoreske Chinchón en dan Alcalá de Henares, de charmante universiteitsstad bij Madrid. Chinchón is één van de meest pittoreske en best bewaard gebleven oude stadjes.  De typische huisjes, gegroepeerd tegen de zacht oplopende heuvels, omringen een unieke ovaalvormige Plaza Mayor die behalve als marktplein ook als stierenarena dienst doet.

 

Alcalá de Henares

Alcalá de Henares had vroeger een bisschopszetel en een van de belangrijkste universiteiten van Spanje. Naar alle waarschijnlijkheid is het de geboorteplaats van Cervantes, auteur van El Ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha, en van Catharina van Aragón, de eerste echtgenote van de Engelse koning Hendrik VIII. Het oude stadscentrum staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Na het bezoek aan Alcalá de Henares vlieg je met een late vlucht terug naar Zaventem.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Spanje 9 dagen

Inclusief

 • Alle entrees
 • Reisleiding en lokale gidsen
 • Gebruik van de audiofoon
 • Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 • Overnachtingen in kamer met ontbijt in goede drie- en viersterrenhotels, waaronder de parador in Almagro
 • 3 lunches en 3 diners in het hotel of lokale restaurants
 • Vluchten Brussel (Zaventem) - Madrid v.v. met Brussels Airlines
 • Transfers en vervoer ter plaatse in comfortabele touringcar

Exclusief

 • (mogelijkheid tot facultatief bijboeken)

  Op dit moment is het festivalprogramma nog niet bekend. Als je je inschrijft word je persoonlijk op de hoogte gebracht van het programma, en uiteraard komt alle informatie over het geplande concertpakket zo snel mogelijk op de website.

  Ter indicatie: de voorbije jaren bedroeg de prijs voor zes concerten ca. € 225. De concerten kunnen op elk moment van de dag plaatsvinden. Als dat nodig is, wordt het programma aangepast met behoud van alle vermelde bezoeken.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief