Maatwerkreis Santiago o.l.v. Mw. P. Verschoof

OP PELGRIMAGE Gaat u mee op pelgrimage naar Santiago de Compostela; een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Europa? Velen gingen u voor. Tijdens deze pelgrimstocht wandelt u dagelijks een deel (zo’n 15 kilometer per dag) van de beroemde Jacobsroute naar Santiago de Compostela, de stad met het graf van de apostel Jacobus. De prachtige wegen, waar u pelgrim met de pelgrims bent, voeren u via El Cebreiro, Sarria, Leboreiro, Pedrouzo en Lavacolla naar Santiago; langs verborgen heiligdommen ...

Over deze reis

OP PELGRIMAGE
Gaat u mee op pelgrimage naar Santiago de Compostela; een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Europa? Velen gingen u voor. Tijdens deze pelgrimstocht wandelt u dagelijks een deel (zo’n 15 kilometer per dag) van de beroemde Jacobsroute naar Santiago de Compostela, de stad met het graf van de apostel Jacobus. De prachtige wegen, waar u pelgrim met de pelgrims bent, voeren u via El Cebreiro, Sarria, Leboreiro, Pedrouzo en Lavacolla naar Santiago; langs verborgen heiligdommen en eeuwenoude kerken. Bezinning en stilte staan centraal. Een unieke en boeiende ervaring! En zoals u wellicht weet, is “onderweg zijn” op deze beroemde Camino, net zo belangrijk als aankomen! De touringcar brengt ons ’s ochtends naar de startplek van de wandeling en blijft in de buurt van onze route.

Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

U vliegt van Amsterdam via Madrid naar Santiago de Compostela. Aansluitend per touringcar naar uw hotel in Lugo, dat de eerste dagen de uitvalsbasis zal zijn.

dag
2

DI: : O’Cebreiro – Biduedo

O’Cebreiro is een gehucht dat pelgrims niet snel zullen vergeten. Gelegen op een hoge bergkam, verwelkomt het onmogelijk schilderachtige hobbit-gehucht O Cebreiro bezoekers in Galicië - een heuvelachtige, vochtige, groene regio in het noordwesten van Spanje die vaag Iers aanvoelt. O Cebreiro is een tijdsverloop naar een ongecompliceerd, bijna prehistorisch verleden, toen mensen heel dicht bij de natuur leefden, in stenen iglo's met rieten daken. Met weidse uitzichten over het groene maar harde Galicische landschap begint onze voettocht in pelgrimssfeer. Alle wegen in het dorp leiden naar de dorpskerk. Santa María la Real (Royal St. Mary's), gesticht in het jaar 836, is vermoedelijk de oudste kerk aan de hele Franse weg van de Camino de Santiago. Een unieke plek om de pelgrimszegen te ontvangen. We wandelen 14 km. Regelmatig is er een stop voor koffie- lunch. De bus wacht ons op in Biduedo. U overnacht in Lugo.

dag
3

WO: Sarria - Ferreiros

Transfer per bus naar Sarria. U vervolgt uw weg van Sarria naar Ferreiros: een wandeling van 14 kilometer. U passeert vele dorpen en gehuchten, vaak uiterst kleine percelen. Door dit landschap lopen ook weer talloze oude wegen; net als vroeger moet u waterloopjes oversteken op doorwaadbare plaatsen en over stapstenen. Overnachting in Lugo. Lugo ligt landinwaarts, mooi gelegen aan de Río Miño, in de regio Galicië. Het wordt omringd door een Romeinse stadsmuur (3e eeuw) die de oude stad omsluit. Het heeft na Ávila, de best bewaarde stadsmuur van Spanje. Uit zijn Romeinse verleden zijn verder Romeinse baden (bij de Spa, naast de rivier) en een Romeinse brug (1e eeuw) overgebleven. Binnen de muren ligt de oude, grotendeels autovrije voetgangerszone rondom een enorme kathedraal. De stad wordt doorkruist door de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

dag
4

DO: Portomarin – Ligonde

Wederom vertrek per touringcar naar het volgende startpunt van deze dag. Het oude Portomarin ligt onder water. De bijzondere St. Nicolaaskerk is hoger op de heuvel weer opgebouwd. U wandelt circa 15 kilometer van Portomarin naar Ligonde: een lichtglooiende wandeling. Het eerste gedeelte voert over een bergrug met granietrotsen en heide, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op het dal van de Miño. Overnachting in Lugo.

dag
5

VR: Vilar de Donas - O'Coto

Het startpunt van vandaag: Vilar de Donas. Hier bevindt zich een prachtige romaanse kerk uit 1184. Binnen staan de graftombes opgesteld van de ridders van de Spaanse Orde van Santiago die sneuvelden in de strijd tegen de ongelovigen. U wandelt vandaag circa 15 kilometer naar O’Coto en overnacht in Lugo.

dag
6

ZA: Melide-Arzua

Vandaag maakt u een wandeling van circa 15 kilometer van Melide naar Arzua en passeert ondermeer het plaatsje Boente, waar u de kerk Santiago de Boente bekijkt. De kerk dateert uit de 12e eeuw, alleen een raam uit die periode is bewaard gebleven. Overnachting in Arzua.

dag
7

ZO: Arzua-Brea

Van Arzua wandelt u 15 kilometer naar Brea. U loopt over een oude middeleeuwse route, waar vele pelgrims u voorgingen. U passeert verschillende dorpen en een prachtig beekdal. U overnacht wederom in Arzua.

dag
9

MA: Lavacolla – Santiago de Compostela

Van Lavacolla wandelt u 12 kilometer naar Santiago. U passeert de plek waar vroeger de pelgrims zich wasten, waarna u kunt beginnen met de eenvoudige beklimming van de Monte del Gozo. Degene die als eerste de top bereikte werd in het verleden tot koning van zijn broederschap uitgeroepen. Pelgrims renden de heuvel af en wie de torenspitsen van de kathedraal zag, riep “montjoie”. Geniet van deze bijzondere ervaring!

dag
9

DI: Santiago de Compostela

U heeft uw pelgrimstocht afgerond. Een fantastische prestatie. Het is nu tijd om te genieten in Santiago de Compostela. Om 12.00 uur kunt u de pelgrimsmis in de kathedraal meevieren. De rest van de middag is ter vrije besteding.

dag
10

WO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Santiago de Compostela, en terugvlucht via Madrid naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Ciudad de Lugo***

Lugo, Spanje
Het hotel ligt vlakbij de Romeinse muur van Lugo, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Elke accommodatie is licht en modern en uitgerust met een plasma-tv met satellietzenders. In het hotel vindt u een receptie, café-snackbar en gratis Wifi.
Alle ruime en licht kamers hebben een kluisje en een badkamer met haardroger en toiletartikelen.
U dineert in een restaurant in de directe omgeving.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Kluisje te huur

Hotel Garcas

Arzua, Spanje
Hotel Garcas ligt in het kleine dorp Lavacolla, 10 kilometer van het stadscentrum van Santiago de Compostela. Het hotel heeft een traditioneel Galicisch restaurant en een overdekt terras.

De kamers van het Garcas Hotel hebben een flatscreen-tv en een eigen badkamer. Ze bieden allemaal uitzicht op de omgeving. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Congreso****

Santiago de Compostela, Spanje
Hotel Spa Congreso ligt op 15 minuten rijden van Santiago de Compostela. Het hotel beschikt over een 24-uursreceptie en restaurant en bar. Er is een zwembad en Spa aanwezig.
Alle kamers van Hotel Congreso zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv en een minibar. Verder beschikken ze over een eigen badkamer met een bad of douche. Er is gratis wifi aanwezig.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
12:10
Madrid
14:50
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Madrid
15:50
Santiago de Compostela
17:05
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Santiago de Compostela
09:15
Madrid
10:30
Tussenstop
5h
Vlucht deel 2
Madrid
15:50
Amsterdam
18:30

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam - Santiago - Amsterdam incl. heffingen (wijzigingen voorbehouden)
 • Ruimbagage 20kg
 • 9 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension
 • Vervoer volgens programma
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 280,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Alle lunches
 • Excursies
 • Gids
 • Verhoging Schipholtax €20,-

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 20 personen voor deze prijs.

U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Voor deze reis moet u goed ter been zijn en over een goede conditie beschikken.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen Spanje op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Reisleiding

Petra Verschoof-Gootjes

Reisleider DrieTour sinds 2006.

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Jordanië, Egypte, Syrië, Libanon, Armenië, Griekenland, Patmos, Turkije, Rome, Cyprus, Malta, Italië, Engeland, Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Portugal.

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Reizen met Drie Tour is inspirerend omdat Drie Tour persoonlijke aandacht heeft voor de reizigers én voor de veelzijdigheid van de bestemmingen: geschiedenis, religie, politiek, natuur en cultuur.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Drie Tour brengt verbinding tussen jou als deelnemer, mij als reisleider en het verhaal achter de plekken die je gaat bezoeken. Die ervaring maakt je reis tot een unieke beleving die weer iets toe mag voegen aan het inspirerende Grote Verhaal tussen mens en God...