Maatwerkreis Spanje o.l.v. Dhr. B. Wagemakers

Ooit kwamen de Moren via het zuiden Spanje binnen en stichtten het emiraat “Al Andaloes”. Het Moorse Spanje was een plek waar de drie wereldreligies: Jodendom, Islam en Christendom grotendeels in harmonie met elkaar woonden en werkten. Sporen uit deze tijd zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar. Zeker in de magnifieke steden uit de bloeitijd van het Moorse Spanje als Granada, Cordoba en Sevilla; de zogenaamde “Gouden Driehoek”. Granada met het imposante Alhambra, Cordoba met de unieke Mezquita k...

Over deze reis

Ooit kwamen de Moren via het zuiden Spanje binnen en stichtten het emiraat “Al Andaloes”. Het Moorse Spanje was een plek waar de drie wereldreligies: Jodendom, Islam en Christendom grotendeels in harmonie met elkaar woonden en werkten. Sporen uit deze tijd zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar. Zeker in de magnifieke steden uit de bloeitijd van het Moorse Spanje als Granada, Cordoba en Sevilla; de zogenaamde “Gouden Driehoek”. Granada met het imposante Alhambra, Cordoba met de unieke Mezquita kathedraal en Sevilla, met zijn pracht en praal aan de Guadalquivir.

Vanuit Marbella en via het schilderachtige Ronda bezoeken jullie de Gouden Driehoek! Een prachtig gebied om te verkennen.

Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Heenreis

Vliegreis van Rotterdam naar Malaga en transfer naar de accommodatie in Marbella.

dag
2

ZO: Marbella-Ronda-Sevilla

Vertrek vanuit Marbella naar Ronda en vervolgens tijd om op eigen gelegenheid in deze boeiende stad rond te kijken en te lunchen. Tenslotte per touringcar richting Sevilla en inchecken in de accommodatie.

dag
3

MA: Programma in Sevilla

Dag in Sevilla, programma verzorgd door Hogeschool Utrecht

dag
4

DI: Sevilla-Cordoba

Vertrek naar Cordoba. Na aankomst inchecken in accommodatie en de rest van de middag vrij te besteden.

dag
5

WO: Programma in Cordoba

Hele dag in Cordoba, programma verzorgd door Hogeschool Utrecht.

dag
6

DO: Cordoba

Tweede dag in Cordoba, programma wordt door Hogeschool Utrecht verzorgd.

dag
7

VR: Cordoba-Granada

Je vertrekt naar je laatste verblijfplaats in de Gouden Driehoek: Granada. Je bezoekt als eerste het indrukwekkende Alhambra incl. het Generalife, dus eerst het paleis en daarna de tuinen.
Na de lunch kun jeGranada op eigen gelegenheid gaan verkennen.

dag
8

ZA: Terugreis

Transfer van Granada naar Malaga en terugvlucht naar Rotterdam.

Accommodaties

Albergue Inturjoven Marbella**

Marbella, Spanje
Albergue Interjoven Marbella ligt te midden van tuinen en in het centrum van Marbella. Het strand ligt slechts op een kilometer van het hostel. Het hostel is een typisch Andalusisch gebouw en beschikt over een zwembad. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en een badkamer met douche.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer

Albergue Intur Joven Sevilla**

Sevilla, Spanje
Albergue Interjoven Sevilla ligt op 10 minuten loopafstand van het Parque María Luisa. Het hostel beschikt over een centrale patio. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en een badkamer met douche.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer

Albergue Intur Joven Cordoba

Cordoba, Spanje
Albergue Intur Joven Cordoba is gevestigd in een verbouwd klooster en ligt op slechts 300 meter afstand van de Romeinse brug en Mezquita van Córdoba. De jeugdherberg beschikt over een restaurant met terras. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en een eigen badkamer met douche.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer

Albergue Intur Joven Granada**

Granada, Spanje
Albergue Intur Joven Granada ligt aan de boulevard Camino de Ronda. Het hostel beschikt over een restaurant. WiFi is beschikbaar in de openbare ruimtes. Alle kamers beschikken over airconditioning en een badkamer met douche.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Rotterdam
07:30
Malaga
10:20
Uw terugreis
Vlucht
Malaga
11:10
Rotterdam
14:05

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia vanaf Rotterdam
 • Luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in hostels o.b.v. 2-persoonskamer of 3-persoonskamer met ontbijt
 • Entreegeld Alhambra, Generalife en gids in Granada

Niet inbegrepen

 • Reisverzekering € 15,36
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches, diners, lokale gidsen en overige entreegelden
 • Ruimbagage

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Voor deze reis moet je volledig gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Korter voor vertrek wordt aangegeven wat er precies nodig is om naar Spanje te kunnen reizen. Bepalingen kunnen namelijk nog wijzigen.

Reisleiding