Maatwerkreis Parels in het hart van Spanje o.l.v. Hermine Tien

Een afwisselende reis naar Madrid én vier steden die op de Unesco - werelderfgoedlijst staan: Ávila, Salamanca, Segovia, Toledo. Met kerken, kloosters, middeleeuwse vestingen, eeuwenoude dorpjes, wijngaarden en bergen, o.a. in het overweldigende National Park Sierra de Gredos. De reis begint in de hoofdstad Madrid: met o.a. het Palacio Real, het koninklijk paleis met 2800 kamers, de Plaza Mayor, hét plein van de stad en optioneel naar museum El Prado. Een bezoek aan El Escorial, het immense g...

Over deze reis

Parels in het hart van Spanje

Een afwisselende reis naar Madrid én vier steden die op de Unesco - werelderfgoedlijst staan: Ávila, Salamanca, Segovia, Toledo. Met kerken, kloosters, middeleeuwse vestingen, eeuwenoude dorpjes, wijngaarden en bergen, o.a. in het overweldigende National Park Sierra de Gredos. De reis begint in de hoofdstad Madrid: met o.a. het Palacio Real, het koninklijk paleis met 2800 kamers, de Plaza Mayor, hét plein van de stad en optioneel naar museum El Prado. Een bezoek aan El Escorial, het immense gebouwencomplex - klooster, paleis en mausoleum in één, gebouwd in opdracht van koning Filips II, bedoeld als laatste rustplaats voor zijn vader, de latere keizer Karel V. Dan een dagtocht naar Segovia met z’n oude historische centrum, de hooggelegen burcht Alcazar en z’n oude Romeinse viaduct. Via de middeleeuwse, ommuurde koningsstad Ávila - o.a. bekend door de mystica Teresa van Ávila naar de universiteitsstad Salamanca met z’n grandeur, z’n levendige Plaza Mayor - plein in het oude centrum, waar studenten vaak op straat muziek maken en zingen. We reizen door de Sierra de Gredos, een grote bergketen met z’n imposante natuur en spectaculaire uitzichten en stille, schilderachtige bergdorpjes, waar we ook overnachten. En natuurlijk staat ook Toledo op het programma: stad in het land van Don Quichotte, op een heuvel aan de rivier de Taag, stad van de beroemde schilder El Greco! Maar ook stad van drie culturen, waar Christenen, Arabieren en Joden eeuwenlang vreedzaam samenleefden. De kathedraal van Toledo is een van de meest indrukwekkende van Spanje. En bij dit alles natuurlijk de Spaanse sfeer, de Spaanse keuken en wijnen, onder de Spaanse zon. Een reis vol verhalen, verschillende bouwstijlen, een reis vol verwondering en schoonheid!

Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

DO: Amsterdam-Madrid

Vlucht Amsterdam - Madrid. Transfer naar ons hotel voor diner en overnachting.

dag
2

VR: Madrid

Na het ontbijt maken we een panorama - rondrit door Madrid en zien o.a. Castellana’s Avenue, het park El Retiro, Plaza Colon, Gran Vía, Plaza España, Calle Mayor en Puerta del Sol. Natuurlijk zijn er onderweg stops, zoals bij de arena Las Ventas, die gebouwd is in Moorse stijl en plaats biedt aan 25.000 bezoekers, centrum van stierengevechten in Spanje. Er is een stop bij het Santiago Bernabeu Stadion, het voetbalstadion van Madrid. En ook bij het Koninklijk Paleis aan het Plaza de Oriente: indrukwekkend paleis met 2800 kamers, maar iets kleiner dan het Paleis in Versailles. De koninklijke familie woont er inmiddels niet meer, maar het is nog altijd in gebruik voor officiële gelegenheden. Na de lunch is er vrije tijd om zelf de stad verder te verkennen. Dan terug naar het hotel voor het diner.

dag
3

ZA: Segovia

Segovia staat vandaag op het programma, ongeveer 95 kilometer boven Madrid. Ook deze stad met z’n oude binnenstad en beroemde aquaduct staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
We starten weer met een rit door de stad, langs de belangrijkste monumenten en eindigen bij de burcht Alcazar, hoog bovenop de heuvel. Deze domineert de stad en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Daarna te voet door het oude historische centrum en bezoek aan de kathedraal, Plaza Mayor en het prachtige aquaduct, dat wel gezien wordt als het belangrijkst Romeinse bouwwerk in
Spanje. Het is een belangrijk symbool van de stad, zoals ook blijkt uit het stadswapen. Als lunch staan vandaag tapa’s - de typisch Spaanse hapjes - op het menu. Daarna is er nog wat vrije tijd voor we weer richting Madrid gaan, voor diner en overnachting.

dag
4

ZO: El Escorial

Gelegenheid om een lokale kerkdienst te bezoeken en ’s middags een bezoek aan El Escorial, een imposant kloostercomplex, mausoleum en paleis.

dag
5

MA: Via Avila naar Salamanca

Vandaag vertrek uit Madrid en naar de middeleeuwse stad Ávila, zo’n 100 km ten N W van Madrid en ook vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Romeinen drukten hun stempel op deze stad: Zo zijn er het ommuurde deel om de oude binnenstad, de Grote Markt en fraaie mozaïeken, maar
ook de stadspoorten. Vanaf de Muren is het uitzicht over de stad schitterend! We bezoeken de Cathedral el Salvador, de eerste Gotische kathedraal van Spanje en ook de 17e eeuwse kerk Santa Maria, die gebouwd is in Barokstijl en op het vermeende huis van St. Teresa de Jesús staat. Zij was belangrijk voor het spirituele leven in de Katholieke Kerk. Na de lunch is er vrije tijd om zelf de stad in
te gaan. Daarna gaat onze reis verder richting Salamanca. Diner en overnachting in Salamanca.

dag
6

DI: Salamanca

Vandaag de hele dag in de stad Salamanca, ooit uitgeroepen tot Europese Culturele hoofdstad. We horen de geschiedenis van de stad en zien de highlights, zoals Plaza Mayor, de oude Universiteit, de Kathedraal en het beroemde Schelpenhuis. Maar er is nog zoveel meer te bewonderen, je komt ogen tekort! Natuurlijk is er tijd om zelf wat rond te kijken in deze
monumentale binnenstad. Diner en over-nachting in Salamanca.

dag
7

WO: Salamanca-Gredos National Park

De ochtend is nog vrij te besteden in Salamanca. Daarna vertrek naar Gredos National Park en overnachting in de omgeving (Puerta de Gredos). De natuur is hier indrukwekkend en af en toe zijn er fotostops onderweg. Diner en overnachting in het hotel.

dag
8

DO: Gredos National Park

Deze dag brengen we door in het Gredos National Park en genieten van hoge bergen, diepe dalen en verstilde oude dorpjes. Een (stevige) wandeling hoort er vandaag ook bij (voor wie wil en kan), dus wandelschoenen zijn geen overbodige luxe!

dag
9

VR: Naar Toledo

Vertrek per bus naar Toledo en bezoek aan deze prachtige stad, de vroegere hoofdstad van Spanje, gelegen op een heuvel aan de Taag. Het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en lijkt net één groot museum. Doordat eeuwenlang de joodse, islamitische en christelijke
culturen gebroederlijk naast elkaar leefden, noemt men Toledo ook wel eens ‘De stad van de drie culturen’. Met de bus toeren we langs het kasteel (Alcazar), het Monasterio San Juan de los Reyes, de Kathedraal en de Mirador del Valle. Wie wil, kan in de namiddag zelf eventueel nog naar het Museo del Greco.

dag
10

ZA: Terugreis

Nog een vrije ochtend in Toledo. Dan transfer naar de luchthaven van Madrid en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Sercotel Esentia Togumar***

Madrid, Spanje
Het hotel heeft een goede uitvalsbasis voor excursies en ligt op loopafstand van de metro. Het hotel beschikt over een lift, een terras en een ontbijtruimte. Diner vindt plaats in een ander restaurant. Overal is gratis wifi. De kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben een eigen badkamer en kleine kitchenette.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Fitness
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Regio Santa Marta de Tormes****

Salamanca, Spanje
Dit prachtige complex ligt even buiten de stad Salamanca en beschikt over prachtige tuinen, zwembad, tennisbaan en gym. Er is een restaurant aanwezig. De kamers zijn voorzien van airco, badkamer, kluisje en minibar. Gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Garabatos**

Navarredonda de Gredos, Spanje
Dit eenvoudige hotel is fraai gelegen vlakbij het Gredos Nationaal Park. Het beschikt over een tuin en terras, internet, een jacuzzi, televisiekamer en lift. De kamers zijn voorzien van eigen badkamer en er is wifi aanwezig.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Carlos V***

Toledo, Spanje
Dit historische hotel is prachtig gelegen in de stad, naast het fort Alcazar. Het hotel beschikt over een mooi dakterras, wifi, een restaurant en bar. De kamers zijn van alle gemakken voorzien: telefoon, televisie, minibar, airco en kluisje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
12:10
Madrid
14:50
Uw terugreis
Vlucht
Madrid
15:50
Amsterdam
18:30

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam - Madrid - Amsterdam incl. heffingen (wijzigingen voorbehouden)
 • Ruimbagage 20kg
 • 9 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension
 • Drie lunches
 • Lokale Nederlandsprekende gids of Duitssprekende gids
 • Vervoer volgens programma
 • Excursies volgens programma
 • Fooien
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • DrieTour Reisleider
 • Verhoging Schipholbelasting

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 400,-
 • Overige lunches
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 16 personen voor deze prijs.

U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Voor deze reis is het handig als u aardig goed ter been bent.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen Spanje op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Reisleiding

Hermine Tien

Reisleider DrieTour sinds 1993

In welke landen heb je gereisd?

Oezbekistan-Kirgizië, Namibië, Argentinië-Chili, Vietnam, Laos-Cambodja, Sumatra-Bali, Finland-Rusland, Canada en Armenië-Georgië

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

"Ervaren dat onze wereld in veel opzichten zoveel grootser en rijker is dan Nederland, en daar wijzer van worden!"

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

De reizen zijn kwalitatief goed en ook heel persoonlijk: een bijzondere combinatie!