Maatwerkreis Spanje o.l.v. Mw. C.M. Herreveld en dhr. R. Braakhuis

Iedere bestemming heeft zijn verhaal. Zo ook Andalusië waar u het verhaal hoort van een Gouden Eeuw die al in de 8e eeuw begint. De Moren kwamen via het zuiden Spanje binnen en stichtten het emiraat “Al Andaloes”. Het Moorse Spanje was een plek waar de drie wereldreligies: Jodendom, Islam en Christendom grotendeels in harmonie met elkaar woonden en werkten. Sporen uit deze tijd zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar. Zeker in de magnifieke steden uit de bloeitijd van het Moorse Spanje als Granad...

Over deze reis

Één verhaal, twee kusten, drie steden…..

Iedere bestemming heeft zijn verhaal. Zo ook Andalusië waar u het verhaal hoort van een Gouden Eeuw die al in de 8e eeuw begint. De Moren kwamen via het zuiden Spanje binnen en stichtten het emiraat “Al Andaloes”. Het Moorse Spanje was een plek waar de drie wereldreligies: Jodendom, Islam en Christendom grotendeels in harmonie met elkaar woonden en werkten. Sporen uit deze tijd zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar. Zeker in de magnifieke steden uit de bloeitijd van het Moorse Spanje als Granada, Cordoba en Sevilla; de zogenaamde “Gouden Driehoek”. Granada met het imposante Alhambra, Cordoba met de unieke Mezquita kathedraal en Sevilla, met zijn pracht en praal aan de Guadalquivir.

Maar Andalusië biedt veel meer. U ontdekt schilderachtige witte dorpjes, die helder oplichtend in het landschap liggen en proeft de smaken van de regio. En natuurlijk de prachtige zandstranden aan de Costa del Sol.

Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

VR: Heenreis

Rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar Malaga en transfer naar uw hotel in Benalmadena, waar u in de avond aankomt.

dag
2

ZA: Granada en Alhambra

Naar Granada, naar men zegt de mooiste stad van Andalusië. Vanzelfsprekend bezoekt u het Moorse sprookjespaleis, Alhambra inclusief het Generalife. Het is een stad in een stad met paleizen, geurende tuinen, forten en baden, geheel omgeven door dikke muren. ’s Middags neemt u met uw reisleider een kijkje in het Albaycín, de oude Arabische wijk. Het is een netwerk van kronkelstraatjes, die u uiteindelijk naar een plek leiden, die prachtig zicht biedt op het Alhambra. Van een afstand is goed te zien hoe imposant dit monument is!

dag
3

ZO: Vrije dag

Zondag. U kunt eventueel een lokale kerkdienst bezoeken. De rest van de dag is ter vrije besteding. Wandel eens door het centrum van Benalmadena of neem een kijkje in de jachthaven.

dag
4

MA: Ronda

Vandaag bezoekt u Ronda, het ultieme ‘Pueblo Blanco’. Het ligt indrukwekkend op de rand van een groot plateau, waarin het water een diepe kloof heeft uitgesneden. U ziet de blikvangers: de kathedraal Santa Maria la Mayor, de imposante 18e-eeuwse boogbrug en de Arena. ’s Middags is er voldoende gelegenheid om zelf op ontdekking te gaan.

dag
5

DI: Cordoba

De tweede stad van de “Gouden Driehoek” staat centraal: Cordoba. Tot ver in de Middeleeuwen was hier het centrum van Moorse en Joodse cultuur in Europa, waar bijvoorbeeld de wetenschap bloeide. De stad vormde een oase van religieuze verdraagzaamheid. Christenen, moslims en joden stonden op goede voet met elkaar. U bezoekt 'La Mezquita', de moskee die herinnert aan de bloeiperiode van Cordoba. Midden in de moskee werd een kathedraal gebouwd. Deze bijzondere combinatie maakt het tot een uniek bouwwerk, dat zijn gelijke niet kent. Trakteer uzelf op een tapas lunch en verken het oude centrum met zijn kronkelende straatjes opgefleurd door bloemrijke patio’s.

dag
6

WO: Paëlla en Mijas

Vrije morgen. 's Middags een paella lunch op een citrusplantage, waar ook een rondleiding op het programma staat. Dan volgt een kennismaking met Mijas, een van de mooiste en bekendste “pueblo blanco” (witte dorpjes). Het is tegen een heuvel gebouwd, zodat er uitzicht is op de Middellandse Zee en de omringende bossen. Dwaal door de smalle straatjes met bloeiende geraniums, gezellige terrassen en geniet van de bijzondere sfeer in dit plaatsje.

dag
7

DO: Sevilla

De hele dag wordt besteed in de grootste stad van Andalusië: Sevilla. Uw Nederlandse gids leidt u rond in de parel aan de Guadalquivir, de rivier die door de stad stroomt. Sevilla is de stad van flamenco, sinaasappelbomen en tapas. Hoogtepunt is een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal met de klokkentoren Giralda, die door UNESCO op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Ook wandelt u door de sfeervolle straatjes van de binnenstad, bezoekt de joodse wijk en neemt een kijkje op de Plaza España, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Kortom, een gevarieerde dag in deze boeiende en levendige stad.

dag
8

VR: Terugreis

De ochtend is nog vrij te besteden. In de namiddag vertrekt u per bus naar de luchthaven Malaga. Rechtstreekse terugvlucht van Malaga naar Rotterdam.

Accommodaties

Hotel Best Benalmadena****

Benalmadena, Spanje
Dit mooie 4-sterren hotel ligt bij de zee en beschikt over een terras met zwembad, een fitness, spa en restaurant met bar. De kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben een eigen badkamer, televisie, minibar, kluisje en balkon. Er is gratis wifi beschikbaar op kamers en in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Supermarkt

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Rotterdam
16:00
Malaga
18:50
Uw terugreis
Vlucht
Malaga
19:40
Rotterdam
22:30

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia vanaf Rotterdam
 • Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 4 sterren Hotel Best Benalmadena o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 tot en met 7
 • Excursie- en entreegelden
 • Gids ter plekke
 • Fooienbedrag
 • Nederlandstalige reisbegeleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 140,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Ruimbagage 52,- (koffer van 20 kg)

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 22 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Voor deze reis moet je volledig gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test kunnen laten zien of een herstelbewijs. Daarnaast moet je online een gezondheidsformulier invullen op de website van de Spaanse overheid. Korter voor vertrek wordt aangegeven wat er verder precies nodig is om naar Spanje te kunnen reizen. Bepalingen kunnen namelijk nog wijzigen.

Kijk voor de laatste informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

Reisleiding