Maatwerkreis Spanje van Stichting Oecumenische Ontmoetingen Rotterdam

Toledo, met de wereldberoemde kathedraal (waar ook de Mozarabische Liturgie nog wordt gevierd). Avila, de stad van de Heilige Theresa en een middeleeuws centrum, Salamanca met o.m. de ‘tweeling kathedraal’. Segovia met het paleis en het grote Romeinse aquaduct, het kloosterpaleis El Escorial van koning Filips II. Madrid met het paleis, de musea (o.m. het Prado en Guernica Picasso), Plaza Mayor, de metro…… Hotels in Toledo, Salamanca en Madrid. Vervoer per Bus. Plaatselijke gidsen.

Over deze reis

Toledo, met de wereldberoemde kathedraal (waar ook de Mozarabische Liturgie nog wordt gevierd). Avila, de stad van de Heilige Theresa en een middeleeuws centrum, Salamanca met o.m. de ‘tweeling kathedraal’. Segovia met het paleis en het grote Romeinse aquaduct, het kloosterpaleis El Escorial van koning Filips II. Madrid met het paleis, de musea (o.m. het Prado en Guernica Picasso), Plaza Mayor, de metro…… Hotels in Toledo, Salamanca en Madrid. Vervoer per Bus. Plaatselijke gidsen.

Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Heenreis

Vlucht naar Madrid. Na aankomst transfer (zo mogelijk via en met een stop in Aranjuez) naar hotel in centrum van Toledo. Diner en overnachting.

dag
2

ZO: Toledo

Voor de liefhebbers de ‘Mozarabische Liturgie’ om 09.45 uur in de kathedraal. Daarna stadwandeling met gids (3 uur max.) Toledo was de vroegere hoofdstad van Spanje, gelegen op een heuvel aan de Taag. Het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en lijkt net één groot museum. Doordat eeuwenlang de joodse, islamitische en christelijke culturen gebroederlijk naast elkaar leefden, noemt men Toledo ook wel eens ‘De stad van de drie culturen’. De rest van de middag is vrij. Diner en overnachting.

dag
3

MA: Ávila en Salamanca

Met de bus naar Avila en rondleiding in het middeleeuwse Avila, vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Romeinen drukten hun stempel op deze stad. Zo zijn er het ommuurde deel om de oude binnenstad, de Grote Markt en fraaie mozaïeken, maar ook de stadspoorten. Vanaf de Muren is het uitzicht over de stad schitterend! We bezoeken de Cathedral el Salvador, de eerste Gotische kathedraal van Spanje en ook de 17e eeuwse kerk Santa Maria, die gebouwd is in Barokstijl en op het vermeende huis van St. Teresa de Jesús staat. Zij was belangrijk voor het spirituele leven in de Katholieke Kerk. Vervolgens per bus naar Salamanca en transfer naar het hotel. Diner en overnachting.

dag
4

DI: Salamanca

In de ochtend rondleiding met gids door Salamanca, ooit uitgeroepen tot Europese Culturele hoofdstad. We horen de geschiedenis van de stad en zien de highlights, zoals Plaza Mayor, de oude Universiteit, de Kathedraal en het beroemde Schelpenhuis. Maar er is nog zoveel meer te bewonderen, je komt ogen tekort! De middag is vrij te besteden. Diner en overnachting in hotel.

dag
5

WO: Via Segovia en El Escorial naar Madrid

Van Salamanca per bus naar Segovia. U heeft hier vrije tijd. Deze stad met
z’n oude binnenstad en beroemde aquaduct staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
We starten weer met een rit door de stad, langs de belangrijkste monumenten en eindigen bij de
burcht Alcazar, hoog bovenop de heuvel. Deze domineert de stad en biedt een prachtig uitzicht op de
omgeving. Daarna te voet door het oude historische centrum en bezoek aan de kathedraal, Plaza
Mayor en het prachtige aquaduct, dat wel gezien wordt als het belangrijkst Romeinse bouwwerk in Spanje. Het is een belangrijk symbool van de stad, zoals ook blijkt uit het stadswapen. Vervolgens gaat u naar El Escorial, waar u zelf kunt rondkijken bij dit imposante kloostercomplex, mausoleum en paleis. Tenslotte door naar uw hotel in Madrid. Diner en overnachting.

dag
6

DO: Bezoek Madrid

Bus-tour in Madrid met een gids. We zien o.a. Castellana’s Avenue, het
park El Retiro, Plaza Colon, Gran Vía, Plaza España, Calle Mayor en Puerta del Sol. Natuurlijk zijn er
onderweg stops, zoals bij de arena Las Ventas, die gebouwd is in Moorse stijl en plaats biedt aan
25.000 bezoekers, centrum van stierengevechten in Spanje. Er is een stop bij het Santiago Bernabeu
Stadion, het voetbalstadion van Madrid. En ook bij het Koninklijk Paleis aan het Plaza de Oriente: indrukwekkend paleis met 2800 kamers, maar iets kleiner van het Paleis in Versailles. De koninklijke familie woont er inmiddels niet meer, maar het is nog altijd in gebruik voor officiële gelegenheden. Bezoek aan het paleis en kathedraal. De middag is verder vrij. Diner op eigen gelegenheid.

dag
7

VR: Vrije dag

De dag is ter vrije invulling. U kunt met de reisleider een wandeling in de stad maken met o.m. bezoek Prado, Picasso, Plaza Mayor etc.) Met eigen vervoer naar stadscentrum. Diner op eigen gelegenheid.

dag
8

ZA: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Casona de la Reyna***

Toledo, Spanje
Hotel Casona de la Reyna ligt midden in het centrum van de fraaie stad Toledo, op loopafstand van veel bezienswaardigheden. Alle kamers zijn voorzien van televisie, gratis wifi, airconditioning, minibar en kluisje en een eigen badkamer. Het hotel beschikt over een restaurant en lounge.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Sercotel Las Torres***

Salamanca, Spanje
Sercotel las Torres ligt midden in het historisch centrum van Salamanca, op het Plaza Mayor. Het hotel beschikt over een restaurant en er is gratis wifi beschikbaar. Alle kamers zijn onlangs gerenoveerd en van alle gemakken voorzien. Naast een eigen badkamer is er een televisie, telefoon, minibar, haardroger en airco.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Senator Castellana***

Madrid, Spanje
Het moderne Senator Castellana ligt in het commerciële hart van Madrid en biedt ruime, goed uitgeruste accommodaties op een gunstige locatie. De accommodatie ligt dicht bij het bekende Plaza de Cuzco en Paseo de la Castellana. Er is een metrostation in de buurt, met goede verbindingen naar alle delen van de Spaanse hoofdstad. Het hotel heeft een seizoensgebonden buitenzwembad en er is gratis WiFi beschikbaar. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, verwarming, een flatscreen-tv, een waterkoker en een kluisje. Er staat ook een gratis fles mineraalwater voor u klaar. In de privébadkamer vindt u een föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Openbaar vervoer
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
12:05
Madrid
14:45
Uw terugreis
Vlucht
Madrid
15:45
Amsterdam
18:25

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Iberia
 • Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen ( onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse volgens schema
 • Verblijf in 3- sterren accommodaties o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en (meestal) diner
 • Excursie- en entreegelden volgens programma
 • Lokale gidsen volgens schema
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag één-persoonskamer 420,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Alle lunches
 • Overige excursies
 • Overige gidsen
 • 2 Diners in Madrid

Overige informatie

Minimale groepsgrootte voor deze reissom is 21 personen.

U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen Spanje op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Co Elshout