Pelgrimsreis Santiago de Compostela

Pelgrimeren naar Santiago de Compostela is dag in - dag uit wandelen, door vaak prachtige afwisselende landschappen. Het ontroert mij te weten dat al eeuwen zoveel mensen me voorgingen over deze vaak oeroude wegen. Stijgen, dalen, afzien als er alweer een stuk ‘ vals plat’ voor je ligt. Door gehuchten, kleine en grotere dorpen. Soms waan ik me in de vijftiger jaren als een boerin met een kudde koeien en helpende handen mijn pad kruisen. Pelgrimeren is gaande de weg stilstaan bij je eigen weg die...

Over deze reis

Pelgrimsreis Santiago de Compostela: Gaande-de-web

Pelgrimeren naar Santiago de Compostela is dag in - dag uit wandelen, door vaak prachtige afwisselende landschappen. Het ontroert mij te weten dat al eeuwen zoveel mensen me voorgingen over deze vaak oeroude wegen. Stijgen, dalen, afzien als er alweer een stuk ‘ vals plat’ voor je ligt. Door gehuchten, kleine en grotere dorpen. Soms waan ik me in de vijftiger jaren als een boerin met een kudde koeien en helpende handen mijn pad kruisen. Pelgrimeren is gaande de weg stilstaan bij je eigen weg die je door het leven gaat. Wij zijn mensen van de weg. Flarden en herinneringen uit je leven komen opnieuw in beeld en onverwacht kun je overvallen worden door gevoelens van verdriet, of teleurstelling, woede. Én je wordt je bewust van wat je dankbaar stemt en blij maakt. De natuur, de stilte, gesprekken met wie je ontmoet gaande de weg, verschuiven je perspectief op wat was en is en werken helend. Dat wil zeggen helpen je te accepteren en dan ontstaat er ruimte: je raakt opnieuw geïnspireerd en vervuld van wat je te boven gaat. Het kan je gebeuren dat je geraakt wordt door de Eeuwige.

- Joke Litjens, reisleider -

Gaat u ook mee met Joke Litjens op pelgrimsreis naar Santiago de Compostela: één van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Europa? Tijdens deze 10-daagse pelgrimstocht wandelt u dagelijks een klein deel van de beroemde Jacobsroute. De prachtige wegen, waar u pelgrim met de pelgrims bent, voeren u langs kloosters, verborgen heiligdommen en eeuwenoude kerken naar Santiago. Bezinning en stilte staan centraal. En zoals u wellicht al weet, is ‘onderweg zijn’ op deze beroemde Camino, net zo belangrijk als aankomen op de plaats van de bestemming!

Bestemming

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

VR: Heenreis

U vliegt van Amsterdam via Frankfurt naar Santiago de Compostela. Aansluitend per touringcar naar uw hotel in Triacastela.

dag
2

ZA: O'Cebreiro-Biduedo

Per touringcar naar O’Cebreiro, een dorpje dat pelgrims niet snel zullen vergeten. Een unieke plek, bekend om het wonder van de Heilige Eucharistie dat rond 1300 plaatsvond. Er wordt begonnen in de kerk met een meditatie en de pelgrimszegen. Dan volgt een wandeling van een kleine 14 km, die vooral omlaag voert. Regelmatig is er een stop voor koffie, lunch en uiteraard om van het uitzicht te genieten. In Biduedo wacht uw touringcar om u naar Triacastela terug te brengen.

dag
3

ZO: Triacastela-Ferreiros

U vervolgt uw weg van Triacastela naar Ferreiros: een wandeling van ook weer zo’n 14 kilometer. Onderweg loopt u door vele dorpen en vaak uiterst kleine gehuchten. Door het landschap leiden ook talloze oude wegen; net als vroeger moet u waterloopjes oversteken op doorwaadbare plaatsen en over stapstenen. Overnachting in Triacastela.

dag
4

MA: Portomarin-Ligonde

U verlaat uw hotel in Triacastela en gaat naar het startpunt van deze dag, Portomarin. Het oude Portomarin ligt onder water. De bijzondere St. Nicolaaskerk is hoger op de heuvel weer opgebouwd. U wandelt circa 15 kilometer van Portomarin naar Ligonde: een lichtglooiende wandeling. Het eerste gedeelte voert over een bergrug met granietrotsen en heide, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op het dal van de Miño. Overnachting in Lugo.

dag
5

DI: Vilar de Donas-O'Coto

Het startpunt van vandaag is Vilar de Donas, waar u een prachtige romaanse kerk uit 1184 kan bewonderen. Binnen staan graftombes van ridders van de Spaanse Orde van Santiago die sneuvelden in de strijd tegen de ongelovigen. De wandeling van vandaag bedraagt zo’n 15 kilometer en voert naar O’Coto. Overnachting wederom in Lugo.

dag
6

WO: Melide-Arzua

Vandaag staat een wandeltocht van circa 15 kilometer op het programma, die leidt van Melide naar Arzua. Onderweg passeert u onder meer het plaatsje Boente, waar u de kerk Santiago de Boente bekijkt. De kerk dateert uit de 12e eeuw, maar slechts één origineel raam uit die periode is bewaard gebleven. U overnacht in Arzua.

dag
7

DO: Arzua-Brea

Van Arzua wandelt u 15 kilometer over een oude middeleeuwse route, waar vele pelgrims u voorgingen naar Brea. U passeert verschillende dorpen, een prachtig beekdal en overnacht weer in Arzua.

dag
8

VR: Lavacolla-Santiago de Compostela

Van Lavacolla wandelt u 12 kilometer naar Santiago. Lavacolla was van ouds de plaats waar de pelgrims zich wasten voor zij Santiago binnen gingen. Vanaf hier kunt u beginnen met de eenvoudige beklimming van de Monte del Gozo. Vanaf de top kijkt u uit over he einddoel van uw tocht: Santiago de Compostela. Degene die als eerste de top bereikte werd in het verleden tot koning van zijn broederschap uitgeroepen. Pelgrims renden de heuvel af en wie de torenspitsen van de kathedraal zag, riep “montjoie”. Geniet van uw ervaring.

dag
9

ZA: Santiago de Compostela

U heeft uw pelgrimstocht afgerond. Een prestatie om trots op te zijn. Nu is het tijd om te genieten in Santiago de Compostela. Om 12.00 uur is er een pelgrimsmis in de kathedraal, waar u van harte welkom bent!

dag
10

ZO: Cabo Finisterre en terugreis

Voor veel pelgrims is het echte eindpunt van hun bedevaart Cabo Finisterre, het westelijkste puntje van Spanje. Bij het bereiken van deze plek verbrandden vele pelgrims hun kleren als teken dat hun tocht voltooid is. Gelegenheid om op eigen gelegenheid rond te kijken of te wandelen. Daarna transfer naar de luchthaven van Santiago de Compostela en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Complexo Xacobeo**

Triacastela, Spanje
Een echte pelgrimsaccommodatie in her dorpje Triacastela,22 km. buiten Sarria. Het hotel biedt een restaurant, bar, tuin, een gemeenschappelijke lounge en gratis Wifi.
Uw kamer is voorzien van een eigen badkamer en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer

Hotel Ciudad de Lugo***

Lugo, Spanje
Het hotel ligt vlakbij de Romeinse muur van Lugo, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Elke accommodatie is licht en modern en uitgerust met een plasma-tv met satellietzenders. In het hotel vindt u een receptie, café-snackbar en gratis Wifi.
Alle ruime en licht kamers hebben een kluisje en een badkamer met haardroger en toiletartikelen.
U dineert in een restaurant in de directe omgeving.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Kluisje te huur

Hotel Suiza**

Arzua, Spanje
Hotel Suiza ligt net buiten Arzúa, aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het hotel beschikt over een traditioneel restaurant, bar en een tuin met terras. Ook hier is gratis Wifi.
De kamers zijn eenvoudig ingericht en hebben een badkamer en flatscreen-tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
In de kamer
TV
Badkamer

Hotel Gelmirez***

Santiago de Compostela, Spanje
Dit moderne hotel ligt op 10 minuten lopen van de kathedraal. In het hotel vindt u een bar, restaurant, fitnessruimte en gratis Wifi.
Uw kamer beschikt over airco, tv en een volledige uitgeruste badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 23 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Fooien
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • DrieTour Reisleider
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Green Seat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 240,-
 • Lunches
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

De informatiebijeenkomst voor deze reis vindt plaats op zaterdag 26 juni 2021.

Reisleiding

Joke Litjens

Reisleider DrieTour sinds 2010.

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Spanje, Italië, Ierland, Frankrijk, Schotland-Iona

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Bij DrieTour voel ik mij thuis. Als vrijzinnige katholiek voel ik mij vrij en welkom en krijg ik alle ruimte om mee te bewegen met u mooie reisgenoten.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Het team van DrieTour staat open voor nieuwe ideeën, goed overleg, steunend op de achtergrond als dat nodig is. En dat is heel prettig.