Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Santiago de Compostella

Groepsrondreis, Vliegreis

Gaande-de -weg: een pelgrimsreis
‘Alleen het gaan zelf is van belang, alleen dat blijft, en niet het doel; dat bestaat slechts in de verbeelding van de reiziger. En er is geen voortgang als je niet aanvaardt wat er nu is’. Antoine de Saint-Exupéry. Pelgrimeren naar Santiago de Compostela is dag in - dag uit wandelen, door vaak prachtige afwisselende landschappen. Het ontroert mij te weten dat al eeuwen zoveel mensen me voorgingen over deze vaak oeroude wegen. Stijgen, dalen, afzien als er alweer een stuk ‘ vals plat’ voor je ligt. Door gehuchten, kleine en grotere dorpen. Soms waan ik me in de vijftiger jaren als een boerin met een kudde koeien en helpende honden mijn pad kruisen. 

Pelgrimeren is gaande de weg stilstaan bij je eigen weg die je door het leven gaat. Wij zijn mensen van de weg. Flarden en herinneringen uit je leven komen opnieuw in beeld en onverwacht kun je overvallen worden door gevoelens van verdriet, of teleurstelling, woede. Én je wordt je bewust van wat je dankbaar stemt en blij maakt. De natuur, de stilte, gesprekken met wie je ontmoet gaande de weg, verschuiven je perspectief op wat was en is en werken helend. Dat wil zeggen helpen je te accepteren en dan ontstaat er ruimte: je raakt opnieuw geïnspireerd en vervuld van wat je te boven gaat. Het kan je gebeuren dat je geraakt wordt door de Eeuwige.
‘Ik heb het gevoel dat het ten diepst weten verdiept is en dat maakt de tocht alleen al de moeite waard’. (Harry 

Pelgrimeren is ruimte maken voor de spirituele richting van je leven. Dagelijks geef ik in een korte meditatie voedsel voor je ziel. Het zijn thema’s die passen bij het gaan over deze oeroude en goed bewijzerde paden en wegen. Over loslaten, leven in het hier en nu, over liefde en vergeven. In de ochtend lopen we in stilte.
‘Het lopen in stilte was heilzaam, dat gaf mij rust om over de meditatie na te denken en wat het betekent in mijn leven’. (Lia) 

Joke Litjens - Werkplaats voor de Ziel


Ga mee op pelgrimage naar Santiago de Compostela: één van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Europa. Tijdens deze 15-daagse pelgrimstocht wandelen we dagelijks een deel (20 kilometer) van de beroemde Jacobsroute naar Santiago de Compostela, de stad met het graf van de apostel Jacobus.
De prachtige wegen, waar je pelgrim met de pelgrims bent, voeren je via Ponferrada, Foncebadon, El Cebreiro, Sarria, Leboreiro, Pedrouzo en Lavacolla naar Santiago. De weg gaat langs kloosters, verborgen heiligdommen en eeuwenoude kerken. 

Bezinning en stilte staan centraal. En zoals je wellicht al weet, is ‘onderweg zijn’ op deze beroemde Camino, net zo belangrijk als aankomen op de plaats van de bestemming!

Programma

Dag 1
We vliegen van Amsterdam, via Madrid naar Santiago de Compostela. Aansluitend per bus, naar het 4-sterren hotel in Luga, bekend vanwege de ijzeren brug die is aangelegd om de oversteek over de rivier voor de pelgrims gemakkelijker te maken.

Dag 2
Na het ontbijt vertrekken we per bus naar Foncebadón. Wandelen we door het dorpje en ervaren de rust. Daarna de wandeling naar Cruz de Ferro (2 km), waar we een steen achterlaten. We vervolgen de weg naar Riego de Ambros, een wandeling van 16 kilometer en passerem een uniek liggend dorpje: El Acebo. Rond 16.00 uur per bus aan in uw hotel in Ponferrada.

Dag 3
Vandaag start vanuit Columbrianos. We maken een wandeling van circa 20 kilometer via Cacabelos waar St-Rochus een huis had naar Villafranca del Bierzo. Per bus weer terug naar Ponferrada.

Dag 4
De bus staat weer gereed om ons naar Villafranca del Bierzo te brengen, waarna we een wandeling van circa 20 kilometer maken richting Ruitelan. Deze Camino Duro is voor wie met gemak stijgt en daalt. De anderen lopen beneden langs, een kortere route. We overnachten wederom in Ponferrada.

Dag 5
Er staat een pittige wandeling, 17 kilometer, op het programma met een hoogteverschil van 700 meter. Vanuit Ruitelan wandelen we via O’Cebreiro naar Padornello. O’Cebreiro is een gehucht dat pelgrims niet snel zullen vergeten. Een unieke plek, bekend om het wonder van de Heilige Eucharistie dat rond 1300 plaatsvond. We overnachten in Sarria.

Dag 6
Vanaf het startpunt Padornelo wandelen we circa 18 kilometer naar Vigo de Real. We overnachten in Sarria.

Dag 7
Een wandeling van 20 kilometer van Vigo do Real via Samos en Calvor naar Sarria door een prachtig landschap. De route loopt over kleine weggetjes en voetpaden van het ene dorp naar het andere, gaat een pas over en komt langs enkele traditionele Galicische boerendorpen. We overnachten in Sarria.

Dag 8
We vervolgen de weg van Sarria naar Portomarin: een wandeling van 23 kilometer. We passeren ruim twintig dorpen en gehuchten, vaak uiterst kleine percelen. Door dit landschap lopen ook weer talloze oude wegen; net als vroeger moet je waterloopjes oversteken op doorwaadbare plaatsen en over stapstenen. Het oude Portomarin ligt onder water. De bijzondere St. Nicolaaskerk is hoger op de heuvel weer opgebouwd. Overnachting in Sarria.

Dag 9
Per bus rijden we naar het startpunt van deze dag. We wandelen circa 21 kilometer van Portomarin naar Vilar de Donas: een lichtglooiende wandeling. Het eerste gedeelte voert over een bergrug met granietrotsen en heide, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het dal van de Miño. Overnachting in Lugo.

Dag 10
We verlaten het hotel in Sarria en vertrekken richting het startpunt van vandaag: Vilar de Donas. Hier bevindt zich een prachtige romaanse kerk van 1184. Binnen staan de graftombes opgesteld van de ridders van de Spaanse Orde van Santiago die sneuvelden in de strijd tegen de ongelovigen. We wandelen vandaag circa 15 kilometer naar O’Coto en overnacht in Lugo.

Dag 11
Vandaag maken we een wandeling van circa 20 kilometer van Leboreiro naar Arzua en passeert o.a. het plaatsje Boente, waar je de kerk Santiago de Boente bekijkt. De kerk dateert uit de 12e eeuw, maar slechts een origineel raam uit die periode is bewaard gebleven. We overnachten weer in Lugo.

Dag 12
Van Arzua wandelen we 19 kilometer naar Pedrouzo. We lopen over een oude middeleeuwse route, waar vele pelgrims ons voorgingen. We passeren verschillende dorpen en een prachtig beekdal. Overnachting wederom in Lugo.

Dag 13
Van Pedrouzo wandelen we ruim 22 kilometer naar Santiago. We passeren Lavacolla, waar vroeger de pelgrims zich wasten, waarna je kunt beginnen met de eenvoudige beklimming van de Monte del Gozo. Degene die als eerste de top bereikte werd in het verleden tot koning van zijn broederschap uitgeroepen. Pelgrims renden de heuvel af en wie de torenspitsen van de kathedraal zag, riep “montjoie”. Geniet van je ervaring. Om 18.00 uur is er ook een viering in de kathedraal.

Dag 14
Je hebt je pelgrimstocht afgerond. Een fantastische prestatie. Het is nu tijd om te genieten in Santiago de Compostela. Om 12.00 uur is er een pelgrimsmis in de kathedraal.

Dag 15
Transfer naar de luchthaven van Santiago de Compostela, vlucht via Madrid naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

  • Vliegreis
  • Vervoer ter plaatse
  • 2-persoonskamer
  • Ontbijt en diner
  • Fooien
  • Reisleiding Werkplaats voor de Ziel
  • Introductiedag

Exclusief

  • Toeslag 1-persoonskamer € 330
  • Lunches
  • Reis- en/of annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief