Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Spiritueel, gastvrij en gastronomisch Armenië

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Elk land heeft z’n eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld Armenië. In de verhalen over dit land, maakt u kennis met het werk van apostelen waarover we niet zoveel lezen in de Bijbel. Volgens de overlevering reisden de apostelen Bartholomeus en Thaddeus naar het gebied van het huidige Armenië en introduceerden hier het Christelijk geloof. Hoor ook het verhaal over Armenië als oudste christelijke natie ter wereld. In het jaar 301 werd het christendom de staatsgodsdienst in Armenië, eerder dan in welk land ook. Reis mee en maak in tien dagen kennis met het mooie en fascinerende Armenië.

 

Tot op de dag van vandaag is zichtbaar en tastbaar dat Armenië de oudste christelijke natie ter wereld is. 94% van de bevolking hoort bij de Armeens-apostolische kerk. Het Armeens-apostolische geloof bepaalt de Armeense identiteit. Op allerlei manieren is te merken dat het vroege christendom de Armeense cultuur heeft gevormd en tot bloei heeft laten komen. Al in de vroege Middeleeuwen ontstond een rijk kloosterleven: kunstenaars, astronomen en theologen vonden er inspiratie en voedden zich met de rijke kennis die aanwezig was in de kloosterbibliotheken. Veel van deze kerken en kloosters, vaak nog in gebruik, bezoekt u tijdens deze reis.

 

Tegelijk zult u zich ook overweldigd voelen door het prachtige landschap: 90 procent van het land ligt op minimaal 1000 meter hoogte! Met op de toppen van de bergen de kloosters en kerken. Cultuur en natuur gaan hand in hand: vaak staan deze religieuze monumenten samen met hun omgeving op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

De bevolking is trots op haar cultuur en identiteit en is uitermate gastvrij! Armeniërs zijn vriendelijk en gemoedelijk. Tijdens deze reis eet u bijvoorbeeld bij een familie thuis. U wordt koninklijk ontvangen, want voor Armeniërs is het van groot belang om uitgebreid en plezierig te tafelen en een goed gesprek te voeren. Proef van de vele gerechten met abrikozen — Armenië is het land van de abrikoos! — in zoete en hartige gerechten. Geniet van de heerlijk gekruide groentegerechten, zoals met geitenkaas gevulde aubergine of gevulde wijnbladeren. De ambachtelijke Armeense keuken doet u zeker watertanden.

 

Boek nu want deze bijzondere reis naar ‘oude grond’ zal diepe indruk op u maken en u lang bijblijven!

Programma

Klik hier voor het programma met vertrek op 07 mei 2019.

 

Dag 1, maandag: Heenreis naar Armenië

Met een overstap in Kiev vliegt u van Amsterdam naar Jerevan. Na een late aankomst volgt de transfer naar uw hotel in het centrum van de hoofdstad van Armenië. Overnachting in Jerevan.

 

Dag 2, dinsdag: Ontdek de historische stad Jerevan

U hebt ruim de tijd voor een typisch Armeense ontbijt. Vanwege de late aankomst begint uw ontdekking van Jerevan niet al te vroeg. Deze stad heeft een eeuwenlange geschiedenis, die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus! Mensen zijn er rustig en vriendelijk en u zult u meteen op uw gemak voelen. U gaat naar het gezellige Plein van de Republiek, met de grote fontein waarvan het water beweegt en van kleur verandert op de maat van de muziek die ten gehore wordt gebracht. Vervolgens naar het Cascade complex waarvandaan u naar het Victory Park wordt gebracht, dat een prachtig uitzicht heeft over de stad. Na de lunch bezoekt u het manuscriptenmuseum Matenadaran met de grootste en meest unieke verzameling Armeense manuscripten. Diner in een lokaal restaurant.

 

Dag 3, woensdag: Khor Virap aan de voet van de berg Ararat

Na het ontbijt rijdt u door de Araratvallei met de vele abrikozenboomgaarden naar het klooster van Khor Virap, aan de voet van de berg Ararat. Deze oude vulkaan van 5137 meter met zijn eeuwig besneeuwde toppen ligt op de grens van Armenië, Turkije, Azerbeidzjan en Iran. Vanuit de hoofdstad Jerevan en veel andere plaatsen heeft u steeds weer zicht op de twee toppen van de berg, die dan ook het nationale symbool zijn van het land. De berg is vooral bekend omdat de Ark van Noach er zou zijn gestrand na het zakken van de zondvloed. Volgens de overlevering werd Gregorius de Verlichter dertien jaar in een put gevangen gehouden in Khor Virap. Nadat Gregorius de koning Koning Tiridates IV had genezen, bekeerde deze koning zich in 301 tot het christendom, dat daarmee staatsgodsdienst werd. Gregorius de Verlichter is de stichter en de patroonheilige van de Armeens-Apostolische kerk. In de 7e eeuw werd er op de plaats van de put een kerk gebouwd en in de eeuwen daarna het klooster. Bekijk de ondergrondse kerker waar Gregorius verbleef en geniet van het uitzicht op de imposante berg!

 

Op zoek naar het Noravank-klooster

U vervolgt uw weg door een ruig bergachtig gebied en gaat (op zoek) naar het Noravank-klooster, dat in de 13e eeuw is gesticht. Dit prachtige complex ligt zo verborgen tussen de steile rotswanden, dat u het pas ziet als u er vlakbij bent. Een heel bijzondere gewaarwording! Aan het einde van de dag arriveert u in Goris. Dit stadje (22.000 inwoners) ligt tussen de groene heuvels met indrukwekkende, geelrode rotsformaties. Het heeft de mooiste architectuur van Armenië en is beroemd om de middeleeuwse rots woningen, die in de zachte rotsen zijn uitgehouwen. Diner en overnachting in Goris.

 

Dag 4, donderdag: Grottendorp Khndzoresk

Na het ontbijt rijdt u door een ruig landschap naar het dorp Khndzoresk in het zuidoosten van Armenië. Dit grottendorp is meer dan 1000 jaar oud en bestaat uit zo’n 400 grotten die nog tot in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden bewoond. Een 160 meter lange en 63 meter hoge hangbrug over de kloof Khor Dzor verbindt dit oude grottendorp met de huidige dorpskern. De bewoners van het dorp hebben deze brug eigenhandig en zonder gebruikmaking van machines gebouwd! Voor de dorpsbewoners vormt de brug een symbool om de huizen van hun voorvaderen nooit te vergeten.

 

Met de langste kabelbaan ter wereld naar Tatev

Na de lunch gaat u naar het Tatevklooster, dat op een plateau aan de rand van de diepe kloof van de rivier Vorotan staat. Dit versterkte klooster uit de 9e eeuw was dus altijd moeilijk te bereiken! Sinds 1910 overspant de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km), de kloof. Met een snelheid van 37 km per uur brengt de baan u in 11 minuten van het dorp Halidzor naar het klooster. Er is alle tijd voor de bezichtiging van dit kloostercomplex met drie kerken, dat in de vroege Middeleeuwen het belangrijkste spirituele en educatieve centrum van Armenië was. Naast monniken waren er filosofen, schrijvers, kunstenaars en muzikanten die Tatev bezochten of er verbleven. Hieronder was ook de geleerde en miniatuurschilder Grigor Thatevats. Vanwege de ondergrondse tunnels zijn er tijdens aanvallen altijd veel mensenlevens en schatten gespaard gebleven. Diner en overnachting in Goris.

 

Dag 5, vrijdag: Reizen over de Zijderoute

Na het ontbijt vertrek uit Goris. U reist over de Selimpas, die vroeger onderdeel was van de Zijderoute. Van de klassieke Oudheid tot de late Middeleeuwen was dit de belangrijkste (handels) verbinding Oost en West. U ziet er dan ook veel karavanserai, overnachtingsherbergen, voor de handelskaravanen en bezoekt de goed bewaarde Selim-karavanserai. Daarvandaan kunt u uitkijken naar de omliggende bergen.

 

Vergaap u aan de Armeense Stonehenge

Onderweg stopt u ook bij Zorats Karer (of Karahunge), een verzameling van meer dan 200 basaltstenen. Het wordt ook wel het Armeense Stonehenge genoemd en is net zo spectaculair! Vervolgens door naar Noratus en de begraafplaats met een grote hoeveelheid khachkars voor een korte fotostop. Een khachkar is een Armeense kruissteen gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk en verschillende motieven. Het zijn de stenen boeken van de Armeniërs, ze vertellen over het geloof, de cultuur, tradities, geschiedenis, literatuur en kunst. U rijdt verder naar het op 1900 meter hoogte gelegen Sevan meer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt dit meer van diepblauw naar smaragdgroen. Diner en overnachting in Sevan.

 

Dag 6, zaterdag: Kuuroord Dilidzjan

De dag begint met een bezoek aan het hooggelegen Sevanavank klooster om van het uitzicht op het meer te genieten. Hierna vertrekt u naar het natuurpark Dilidzjan. Dit groene deel van het Kaukasus-gebergte wordt ook wel klein Zwitserland genoemd vanwege het landschap en de gezonde berglucht. Het gelijknamige en gezellige stadje Dilidzjan was vroeger een kuuroord. Nu is het een geliefde plaats voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. De hoofdstraat is bewaard gebleven als oud gedeelte met verschillende ambachtswerkplaatsen en enkele kleine winkeltjes. Optioneel kunt u  een lokale kunstgalerie bezoeken.

 

Op bezoek bij de Molokaner-gemeenschap

U gaat ook naar het kleine dorp Fioletovo, waar u zich in de 19e eeuw waant. Het is een dorp met onverharde wegen en huizen met houten balkons. De bevolking, een Molokaner-gemeenschap, bestaat grotendeels uit van oorsprong Russische christenen, die altijd geïsoleerd hebben geleefd. Hun gebruiken hebben veel weg van het Jodendom. Zij leven afgezonderd van de Armeense bevolking en worden ook wel vergeleken met de Amish. Na de wandeling bent u uitgenodigd bij mensen van deze gemeenschap thuis voor thee en huisgemaakte gerechtjes. Er is tijd voor ontmoeting en u kunt vragen stellen over hun manier van leven. Doorreis naar Jerevan voor het diner en de overnachting..

 

Dag 7, zondag: Zondagsviering in het centrum van de Armeens-apostolische kerk

Na een goed ontbijt gaat u op weg naar Echmiadzin, de residentie van de patriarch van de Armeens-Apostolische kerk en dus hét centrum van de kerk. U bezoekt de Kathedraal van Echmiadzin, die vroeger de Heilige Moeder Godskerk heette. Deze kathedraal is in 618 gebouwd op de fundamenten van een kerk die tussen 301 en 303 door Gregorius de Verlichter is gesticht. De schatkamer ligt vol met voorwerpen uit de Armeense kerkgeschiedenis zoals de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken. Hier woont u een deel van de viering bij.

 

De lunch is in Echmiadzin en daarna gaat u terug naar Jerevan. De rest van de dag is vrij om bijvoorbeeld Jerevan op eigen gelegenheid te ontdekken. Optioneel kunt u ‘s avonds een zang en dans voorstelling bijwonen van het Armeens ensemble Tatul Altunyan. Diner en overnachting in Jerevan.

 

Dag 8, maandag: Liturgische en folkloristische muziek in het Geghardklooster

Na het ontbijt gaat u op pad naar het Geghardklooster, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Jerevan. Met de bouw van dit kloostercomplex is in de 7e eeuw begonnen en het heeft zo’n 5 eeuwen geduurd voordat het zijn huidige vorm kreeg. Ervaar hoe het omringende natuurlijke landschap, aan de ingang van de Boven-Azatvallei en het klooster, een geheel vormen! Het klooster en de vallei zijn dan ook in 2000 aan de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. In dit klooster zou de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken enkele eeuwen bewaard zijn. De apostel Thaddeüs zou de speer uit het Heilige Land hebben meegenomen. Nu be­vindt deze relikwie zich in de kathedraal van Echmizadzin. In de bovengrot woont u een concert bij van een professioneel meerstemming kwintet dat liturgische en folkloristische muziek ten gehore brengt. De woorden zijn niet zozeer een reproductie van het Evangelie maar een vertolking van de gevoelens die het oproept. U komt op deze plaats oren en ogen tekort, want dit middeleeuwse klooster is een hoogtepunt van de Armeense architectuur en de zeer bijzondere akoestiek maakt dit bezoek compleet!

 

Romeins erfgoed

Op weg terug naar Jerevan bezoekt u plaatsje Garni, bekend om de Romeinse tempel en thermen. U bezichtigt kort de Romeinse tempel Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de eerste eeuw die aan de zonnegod Mithras was gewijd. Maar na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mausoleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. Lunch bij een Armeense familie thuis waar u kunt zien hoe ze het Armeense brood ‘lavash’ bakken: plat en zacht brood van alleen water, bloem, zout en een beetje olijfolie.

 

Wandeling bij de Symfonie van Stenen

In jeeps rijdt u naar de Symphony of Stones, rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. U kijkt uw ogen uit! Op de terugweg naar Jerevan wordt gestopt bij een lokale fruitmarkt, waar u een overvloed aan fruit en groente aantreft. Omdat het diner morgen op eigen gelegenheid is, sluit u deze avond af met een heerlijk afscheidsdiner met live muziek.

 

Dag 9, dinsdag: Bouwkundig meesterwerk

Vanmorgen bekijkt u de ruïnes van de 7e-eeuwse Paleiskerk van Zvartnots, tevens Unesco erfgoed. De kerk werd in 939 verwoest door een aardbeving maar de ruïnes geven ons nog een goed beeld van dit zeldzame en grootse bouwwerk.

 

Herdenking Armeense Genocide

Terug in Jerevan bezoekt u het indrukwekkende Genocidemuseum, ter herinnering aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw. Tijdens de rondleiding door het monument en museum, Tsitsernakaberd, krijgt u volop uitleg.

 

Optioneel staat nog een bezoek aan een brandy fabriek op het programma (excl. 10,- p.p.). U krijgt hier uitleg over en een proeverij van echte Armeense brandy. U kunt de rest van de middag ook op eigen gelegenheid doorbrengen. Het diner is vanavond op eigen gelegenheid zodat u op elk gewenst tijdstip terug naar het hotel kunt gaan voor de laatste overnachting.

 

Dag 10, woensdag: Terugreis Jerevan - Amsterdam (met overstap)

Een vroeg vertrek uit het hotel. U reist naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam via Kiev.

 

Accommodaties

Tufenkian Historic Hotel in Jerevan

In dit heerlijke boetiekhotel vindt u een combinatie van een historische en een eigentijdse...

Tufenkian Historic Hotel in Jerevan

In dit heerlijke boetiekhotel vindt u een combinatie van een historische en een eigentijdse uitstraling. De kamers hebben een 19e-eeuws, Kaukasisch interieur met designelementen zoals handgemaakte Armeense meubelen, tapijten en wanddecoratie. De kamers beschikken verder over een minibar en flatscreen tv. In het hotel maakt u gratis gebruik van wifi en van het seizoensgebonden buiten zwembad. In het hotel vindt u een tapijt weverij. Hier worden niet alleen tapijten verkocht, u ziet ook hoe het proces van het weven in zijn werk gaat. Het tapijt weven is een oude kunstvorm en maakt deel uit van de Armeense cultuur. Tegenover het hotel vindt u de beroemde Vernissage markt, de ambachts- en souvenirmarkt van Jerevan. Het centrale Plein van de Republiek van de stad Yerevan ligt ongeveer 450 meter van het hotel.

terug

Ani Plaza Hotel in Jerevan

Prachtig gelegen hotel met bezichtigingen op loopafstand. Het hotel beschikt over restaurants, cafés...

Ani Plaza Hotel in Jerevan

Prachtig gelegen hotel met bezichtigingen op loopafstand. Het hotel beschikt over restaurants, cafés, zwembad, fitness ruimte en een spa-salon. De meeste kamers geven prachtige vergezichten: op bijvoorbeeld de Ararat bergen of de Nationale opera en het ballet theater. De kamers hebben wifi, telefoon, tv met satelliet verbinding, kluisjes en een minibar. De receptie staat 24 uur per dag klaar voor al uw vragen. Oprechte Armeense gastvrijheid staat centraal bij het vriendelijke personeel dat er alles aan zal doen het verblijf zo prettig mogelijk te maken!

terug

Goris Hotel in Goris

Het gastvrije personeel van Hotel Goris verwelkomt u graag! Het hotel beschikt over een tuin en is...

Goris Hotel in Goris

Het gastvrije personeel van Hotel Goris verwelkomt u graag! Het hotel beschikt over een tuin en is gunstig gelegen in het centrum. In totaal zijn er 20 kamers en een aantal kamers bieden een schitterend uitzicht op de bergen van Goris. In de kamers vindt u een minibar en een tv. In het hotel maakt u gratis gebruik van wifi. Het hotel verzorgt elke ochtend een ontbijtbuffet.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Jerevan – Amsterdam met Ukraine Int. Airlines
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunches op dag 1 en 10 en diners op dag 1 en 9) 
 • Snack in plaats van lunch op dag 2
 • Dinerbox op dag 1
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 215,-
 • Lunch op dag 1 en 10
 • Diner op dag 9 
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

 Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 25 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor sommige landen worden inentingen aangeraden. Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met de huisarts of GGD.

 

Hotelovernachtingen vertrek 07 mei 2019 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-2

Jerevan

Tufenkian Historic Hotel

 1 nacht

Dag 2-4

Goris

Goris Hotel

 2 nachten

Dag 4-5

Sevan

BW Bohemian Hotel

 1 nacht

Dag 5-10

Jerevan

Tufenkian Historic Hotel of gelijkwaardig

 5 nachten

 

Hotelovernachtingen vertrek september en oktober 2019 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-3

Jerevan

Tufenkian Historic Hotel / Ani Plaza Hotel of gelijkwaardig

2 nachten

Dag 3-5

Goris

Goris Hotel

2 nachten

Dag 5-6

Sevan

BW Bohemian Hotel

1 nacht

Dag 6-10

Jerevan

Tufenkian Historic Hotel / Ani Plaza Hotel of gelijkwaardig

4 nachten 

 

 

Vluchtschema vertrek 07 mei 2019, 2 september 2019, 16 september 2019 en 7 oktober 2019 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

Amsterdam

Kiev

PS 102

13.15 uur

17.05 uur

Kiev

Jerevan

PS 611

20.10 uur

23.50 uur

 

 

 

 

 

Jerevan

Kiev

PS 612

05.50 uur

07.50 uur

Kiev

Amsterdam

PS 101

09.50 uur

11.55 uur

 

Vluchtschema vertrek 07 oktober 2019 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Nog niet bekend.

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 7 mei staat gepland voor zaterdag 20 april

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 2 september staat gepland voor zaterdag 17 augustus

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 16 september staat gepland voor zaterdag 24 augustus

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 7 oktober staat gepland voor zaterdag 21 september

 

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief