Maatwerkreis Suriname o.l.v. Mw. Rimke van der Veer

Doopsgezind Amsterdam heeft al vele jaren warme contacten en relaties in Suriname die het mogelijk maken om het land ‘van binnenuit’ te verkennen; een unieke kans! Zeker nu Suriname zich momenteel in een transitieproces bevindt en het slavernijverleden zo in de belangstelling staat. Suriname verandert momenteel snel, er komen in rap tempo wegen bij, de ontbossing begint zichtbaar te worden en culturen (m.n. de inheemse en Marroncultuur) staan onder druk. Het is er nu nog allemaal, vandaar dat ...

Over deze reis

Suriname

Doopsgezind Amsterdam heeft al vele jaren warme contacten en relaties in Suriname die het mogelijk maken om het land ‘van binnenuit’ te verkennen; een unieke kans! Zeker nu Suriname zich momenteel in een transitieproces bevindt en het slavernijverleden zo in de belangstelling staat.
Suriname verandert momenteel snel, er komen in rap tempo wegen bij, de ontbossing begint zichtbaar te worden en culturen (m.n. de inheemse en Marroncultuur) staan onder druk. Het is er nu nog allemaal, vandaar dat we een bezoek niet te lang willen uitstellen.

Gestart wordt in Paramaribo met Ford Zeelandia en de prachtige binnenstad (Unesco). Vervolgens gaat de reis naar het oosten, naar het inheemsendorp Galibi. Vervolgens naar het westen, naar Nieuw Nickerie en het vogelparadijs Bigi Pan. En uiteraard gaat de reis ook naar het binnenland, naar Jodensavanna, blakawatra en de Brownsberg, vanwaar een imposant uitzicht over het enorme Brokopondomeer, en vervolgens nog verder naar het binnenland – naar de Marrons met hun eigen cultuur. Het is een interessant, afwisselend programma waarin ook nog gelegenheid is voor eigen keuzes en ontspanning.

Bestemming

Algemene informatie

Suriname heet officieel Republiek Suriname en ligt in het noorden van Zuid-Amerika. Het land grenst aan Frans-Guyana, Guyana en Brazilië. De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Sinds 1975 is Suriname officieel onafhankelijk. Het landschap bestaat uit moerassen, heuvels, bergen en rivieren. Belangrijke rivieren zijn onder andere de Marowijne, de Suriname en de Saramacca. Het overgrote deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. Het hoogste punt van het land ligt in het zuiden, de Julianatop (1280m).

Informatie over Suriname

Tijdsverschil
-4 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Suriname

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijd voor Suriname is begin februari tot half april en van half augustus tot half november. Suriname heeft een tropisch klimaat. Typerend voor het Surinaamse klimaat zijn de zeer constante temperaturen, het hoge aantal zonuren en de hoeveelheid neerslag. Het land kent een (klein) droogseizoen en een (klein) regenseizoen. Van begin december tot eind januari is het kleine regenseizoen en van eind april tot half augustus is het regenseizoen. Eind januari tot eind april is het kleine droogseizoen en half augustus tot begin december is het droogseizoen. In het droogseizoen kan ook nog regen vallen, maar er valt relatief minder regen dan in het (kleine) regenseizoen. De temperatuur schommelt tussen de 24 en 36 graden Celsius. In de ochtend zijn de temperaturen vaak rond de 24 graden Celsius. Na zonsopkomst tot zonsondergang liggen de temperaturen vaak rond de 31 tot 34 graden.

Eten & drinken

Suriname heeft een gevarieerde keuken met invloeden van onder andere China, Java, Europa en Afrika. De meeste Surinaamse gerechten bestaan uit rijst, gecombineerd met kip of vis. Vaak zijn de gerecht niet ‘echt’ Surinaams’, maar komen ze oorspronkelijk uit Azië of Afrika. Een zeer geliefd gerecht is de pindasoep. Heri Heri is een gerecht wat nog uit het slavernijverleden stamt en bestaat uit cassave, zoete aardappel en bakbanaan. BB&R is een nationaal gerecht dat bestaat uit bruine bonen met rijst. De Hindoestaanse roti is een prima lunchgerecht (kip en aardappelen gevulde pannenkoek). In Suriname worden veel verse vruchtensappen en bier gedronken.

Taal

Het Nederlands en het Sranantongo (Surinaams) zijn de officiële talen. In Suriname spreken ze in totaal wel verschillende twintig talen. Het Sranantongo kent invloeden van het Engels en het Nederlands. Daarnaast zijn er invloeden van het Portugees, het Spaans en verschillende Afrikaanse talen. De meeste Surinamers zijn meertalig en spreken Surinaams en Nederlands.

Wist u dat?

- 80% van Suriname uit tropisch regenwoud bestaat?
- Nederland Suriname ooit heeft gekregen in ruil voor New York?
- Nederlands de officiële taal is in Suriname?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Heenreis naar Paramaribo

Bij aankomst op Zanderij, het internationale vliegveld van Suriname, staat de gids klaar om ons naar het hotel te begeleiden waar de eerste nachten zijn gereserveerd in het Jacana wellness resort.

dag
2

ZO: Paramaribo

Na het ontbijt maken we een tour door de binnenstad. We bezoeken o.m. het onafhankelijkheidsplein, de palmentuin en Fort Zeelandia. Na afloop gaan we naar restaurant De Waag waar we de lunch zullen gebruiken. Na de lunch vertrekken we naar de Mennogemeente in Para waar we een doopdienst zullen bijwonen.
Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

dag
3

MA: Commewijntour

We nemen de bus naar het noorden, naar Leonsberg en varen vervolgens met een zogenoemde tentboot over de Suriname- en de Commewijnerivier. We maken een wandeling door Nieuw Amsterdam, via het oude fort naar het openluchtmuseum. Daarna brengen we een bezoek aan plantage Rust en Werk en bezoeken daar de garnalenkwekerij. Tevens bezoeken we plantage Margaretha. De lunch gebruiken we op plantage Frederiksdorp, bij een oude politiepost die in 1873 gesticht is. Er werkten oorspronkelijk ongeveer 200 slaven en nadien nog eens 110 Javaanse en Hindoestaanse contractarbeiders.
Op de plaats waar de Suriname- en de Commewijnerivier samenkomen is er de mogelijkheid dolfijnen te spotten, waarna we weer terug gaan naar ons hotel.
Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

dag
4

DI: Galibi Resort

We vertrekken naar het oosten en passeren de brug bij Stolkertsijver, waar in 1986 de binnenlandse oorlog begon. Ook staan we even stil bij het monument van Moiwana voordat we Albina bereiken. Hier nemen we de boot naar Galibi.
’s Avonds hopen we op een culturele avond, mogelijk gemaakt door de indiaanse bevolking. We overnachten in het resort op Galibi. Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen.

dag
5

WO: Vertrek Galibi naar Paramaribo

Na het ontbijt maken we een rondwandeling door de dorpen Langamankondre en Christiaankondre, waarna we weer in de boot stappen die ons na een kort bezoek aan Saint-Laurant in Frans Guyana naar Albina terugbrengt. Het busje brengt ons wederom terug naar Paramaribo.
Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

dag
6

DO: Vrije dag Paramaribo

Er zijn mogelijkheden om deel te nemen aan enkele activiteiten, zoals een bezoek aan de houten basiliek/kathedraal, het Koto museum. Ook kunnen er bijvoorbeeld EBG-projecten bezocht worden. In overleg met u zal e.e.a. voorbereid worden.

U kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid de stad verkennen of relaxen bij het zwembad van het hotel.

dag
7

VR: Vertrek naar Anaula

We vertrekken na het ontbijt met de bus naar Atjoni. Daar stopt de weg en moeten we overstappen in een korjaal. We varen een uur naar Anaula Nature Resort, gelegen aan de voet van de Ferullasivallen, waar we 3 nachten zullen verblijven. Tijdens deze vaartocht zien we al diverse Marrondorpen liggen. Tevens passeren wij de onstuimige Jaw-Jaw stroomversnelling.

Na het inchecken en een lichte lunch in buffetvorm in de bijzondere, open eetzaal, is er de gelegenheid om het resort te verkennen. In de voormiddag varen we per korjaal naar een nabij gelegen zwemgelegenheid in de Ferullasi stroomversnelling, waar we kunnen relaxen, zwemmen en genieten van een natuurlijk bruisbad.

Vandaag zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

dag
8

ZA: Saamaka Marron Museum Pikin Slee

Vandaag varen we met de korjaal verder stroomopwaarts naar het Saamaka Marron museum te Pikin Slee. Pikin Slee is een Marrondorp dat nooit gekerstend is. Dit openluchtmuseum is ontstaan op initiatief van de plaatstelijke bevolking. Zij realiseerden zich dat hun cultuur bijzonder en uniek is zij en wilden het vastleggen voor hun nazaten en voor passanten zoals wij. Het museum is gewijd aan het cultureel erfgoed van de Marrons, die zich wisten te ontworstelen aan de slavernij op de plantages aan de kustvlakten, en diep in het Surinaams regenwoud eigen leefgemeenschappen vestigden.
Vandaag zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

dag
9

ZO: Nieuw Aurora

Na het ontbijt gaan we naar Nieuw Aurora, een Marrondorp dat voor een deel gekerstend is en voor een deel niet. Op Nieuw Aurora wonen we bij de EBG de kerkdienst bij en maken vervolgens een rondwandeling door het dorp. Na de lunch op Anaula kunt u de middag naar eigen inzicht invullen, de hangmatkampen staan er voor uw gemak. Een wandeling op het eiland is aan te bevelen, u kan dan in alle rust luisteren naar de geluiden van de eilandbewoners of relaxen boven het water op een plateau. Een boekje lezen aan het mooie zwembad onder de gazebo, is ook geen onaantrekkelijk idee.
Omstreeks 16.30 uur maken wij een boswandeling door het oerwoud op het eiland waar het resort zich op bevindt. Tijdens deze boswandeling krijgt u uitleg over het lokale medicinale gebruik van planten.
Tijdens de binnenlandse oorlog in 1986 bezochten de junglecommando’s van Ronnie Brunswijk het eiland voor hun onsterfelijkheidsrituelen. De overblijfselen van deze rituelen op het eiland herinneren ons aan deze tijd.
Vandaag zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

dag
10

MA: Vertrek naar Brownsberg en Overbridge

Na de lunch varen we terug naar Atjoni, waar het busje u opwacht om ons naar de Brownsberg te brengen, waar u een prachtig uitzicht hebt over het Brokopondo stuwmeer. Dit meer voorziet Suriname van elektriciteit. Daarna gaan we verder naar het Overbridge River Resort. Hier brengen we ook de nacht door in de cabana’s.
Ontbijt, lunch en diner zijn vandaag inbegrepen.

dag
11

DI: Jodensavanne en Blakawatra

Deze ochtend maken we ons klaar voor de historische tocht naar de eerste Joodse nederzetting in Suriname, Jodensavanne. Hier vindt u nog veel oude graven met ieder zijn eigen verhaal. Ook brengen we een bezoek aan het oord Blaka Watra met zijn bruingekleurde water, dat komt door de bladeren op de bodem. Daarna keren we terug naar ons hotel in Paramaribo.
Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

dag
12

WO: Vrije dag

Vandaag een vrije dag in Paramaribo die u naar eigen inzicht kunt invullen. In overleg met u kan een mooi programma worden voorbereid zoals bijvoorbeeld een bezoek aan plantage Mariënberg en plantage Peperpot. Voor deze tocht kunnen eventueel fietsen gehuurd worden.

Vandaag is alleen het ontbijt inbegrepen.

dag
13

DO: Batavia & Nickerie

Vandaag vertrekken we vroeg naar het westen van Suriname. We stoppen in het vissersplaatsje Boskamp aan de Coppenamerivier en nemen de boot om Batavia te bezoeken waar Peerke Donders onder de melaatsen heeft gewerkt.

Daarna zetten we onze tocht voort en bezoeken we Nickerie, het rijstgebied van Suriname. We nemen vervolgens intrek in het Residence hotel aldaar. ’s Avonds brengen we een bezoek aan de zeedijk, gelegen aan de enorme monding van de Corantijnrivier en hopen we op een mooie zonsdondergang.
Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen.

dag
14

VR: Nickerie - Bigi Pan

’s Morgens kan een bezoek gebracht worden aan de plaatselijke markt en, indien mogelijk, brengen we een bezoek aan het verzorgingshuis van de EBG of aan een kindertehuis.
Daarna gaan we naar het natuurgebied Bigi Pan waar we enorm veel vogels kunnen spotten, o.a. de rode ibis, pelikanen, flamingo’s en veel roofvogels,. We overnachten in dit prachtige gebied bij Akira overwater resort.
Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen.

dag
15

ZA: Bigi Pan - Paramaribo

Na de lunch vertrekken we weer met een boottochtje naar de opstapplaats waar het busje ons opwacht om ons via Wageningen, Totness en Groningen terug te brengen naar Paramaribo. Hier nemen we onze intrek voor de laatste nacht in Suriname. Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

dag
16

ZO: In de namiddag vertrek naar Nederland

In de ochtend is er nog ruim de tijd voor eigen besteding of om voor een dienst naar de Grote Stadskerk van de EBG te gaan. Na de lunch transfer naar de luchthaven van Paramaribo en check-in voor de terugtocht naar Nederland. Vandaag is ontbijt inbegrepen.

dag
17

MA: Aankomst Nederland

’s Morgens komt u tegen 8.00 uur aan op Schiphol Amsterdam.

Accommodaties

Jacana Wellness Resort

Paramaribo, Suriname
Het Jacana Wellness Resort ligt op 2,9 km van de centrale markt van Paramaribo. Het resort beschikt over een zwembad, een spacentrum, een restaurant en een bar. Verder is er gratis WiFi. Alle kamers zijn voorzien van een tv, een eigen badkamer met badjassen, toiletartikelen en een föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
In de kamer
TV
Badkamer

Anaula Resort

Anaula, Suriname
Het Aunaula Resort is een onvergetelijke plek om de natuur- en cultuur te beleven. Het resort is gevestigd in het Boven Surinamegebied op een eiland in de Ferulasi stroomversnelling. Het beschikt over cabana's (luxe hutten), een zwembad, een eetzaal, speeltuin en een lounge. De luxe hutten zijn voorzien van comfortabel meubilair, een badkamer met (koud water) douche & toilet en een eigen veranda. In de hutten is er ook de mogelijkheid om elektrische apparaten op te laden.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
Bar
Restaurant
In de kamer
Badkamer

Overbridge Resort

Overbridge, Suriname
Het Overbridge Resort is prachtig gelegen naast de Suriname rivier en omringt door het tropische regenwoud. Het resort beschikt over een restaurant & bar, een zwembad en een privé strand. De bungalows zijn voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet, air conditioning, WiFi, een klein keukentje en een klein terras.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer

Residence Inn Nickerie

Nickerie, Suriname
Residence Inn Nickerie beschikt over een bar, terras, restaurant en gratis WiFi. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, tv, koelkast, waterkoker en een douche.

Akira Resort

Akira, Suriname
Akira Resort is volledig gebouwd op het water en bestaat uit 16 vrijstaande lodges, een sfeervol restaurant en een lobby. De lodges en het hoofdgebouw zijn via houten looppaden met elkaar verbonden. Het resort ligt in het prachtige natuurgebied Bigi Pan, een waar paradijs voor vogelliefhebbers. De lodges beschikken over een ruim balkon met een prachtig uitzicht over het meer. Elke lodge is voorzien van een eigen badkamer en toilet.

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met KLM
 • Luchthavenbelasting
 • 1 stuk bagage
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3* en 4* accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt
 • 12x lunches en 7x diner
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 525,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR 5,-
 • Calamiteitenfonds
 • Overige lunches en diners
 • Visa

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 19 personen. Mocht de groep kleiner zijn, dan zal er een toeslag zijn op de reissom.

Voor Suriname heeft u een geldig paspoort nodig die na aankomst nog 6 maanden geldig is.

Kijk voor de laatste informatie over inreisbepalingen m.b.t. corona op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/suriname/reizen/reisadvies

Reisleiding