Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

“Hog geldiniz in Turkiye” oftewel “welkom in Turkije!

Het land dat al sinds mensenheugenis bekend staat als de wieg van de beschaving. Turkije biedt een grote verscheidenheid en vele contrasten in cultuur en natuur: van authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan tot wereldsteden als Istanbul. Van kalksteenterrassen tot ruige en besneeuwde bergtoppen, beboste heuvels en vruchtbare valleien. Het is het land waar invloeden van de vroegere Italiaanse, Griekse en Egyptische beschavingen samenkomen.

 

Turkije heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 12.000 jaar v. Chr. De Hettieten, Assyriers, Perzen, Grieken, Romeinen, Mongolen, Seldjoeken en Osmanen hebben allen hun sporen nagelaten. U ziet dit terug in oude nederzettingen en machtige steden als Pergamon, Perge, Efeze en  Constantinopel. Maar Turkije is ook een land met een christelijk verleden. Vele  Bijbelverhalen vinden hun oorsprong  in Turkije. De apostelen Paulus en Johannes reisden graag in en door hun geliefde Turkije.

 

Bevolking

Het grootste deel van de bevolking hangt de Islam aan en de meerderheid zijn Turken, de Koerden zijn in de minderheid. Daarnaast zijn er nog kleine bevolkingsgroepen zoals de Arabieren, Armeniërs, Lazen, Circassiërs en Assyriërs. Meer dan driekwart van de bevolking woont in steden. De grootste stad van Turkije is Istanbul met meer dan 8 miljoen inwoners. 

 

De officiele taal is Turks en ongeveer 90% van de bevolking spreekt dit. Oorspronkelijk komt de Turkse taal uit Mongolië, de nomaden hebben de taal naar Turkije gebracht. 

 

Traditionele feesten

Een belangrijk aspect van de Turkse cultuur is tijd doorbengen met familie. Zo zijn er regelmatig traditionele feesten waardoor families bijeenkomen, zo zijn er besnijdenisfeesten en Turkse bruiloften.

 

Besnijdenis

Bijna alle jongetjes worden in Turkije besneden, dit gebeurd vaak wanneer zij tussen de 5 en 8 jaar oud zijn. In uitzonderlijke gevallen wordt een besnijdenis uitgevoerd als het jongetje nog een babby is. Tijdens elk besnijdenis wordt dit met de gehele familie erg groot gevierd.

 

Bruiloft

Bij een Turkse bruiloft vinden er diverse rituelen plaats. Voor aanvang van de bruiloft, wordt een hamam bezocht en tijdens de bruiloft wordt een bruidsschat overgedragen. Gemiddeld duurt een Turkse builoft zo'n 3 dagen. Ook vindt er nog een henna-avond plaats. In Turkije wordt voor de wet getrouwd, maar ook voor imam. Wanneer niet voor imam wordt getrouwd is het huwelijk niet rechtsgeldig. Vroeger vond uithuwelijking plaats, maar in deze tijd komt dit vrijwel niet meer voor.

 

Suikerfeest

De vastenperiode wordt de Ramadam genoemd en nadat de Ramadan voorbij is, wordt dit uitgebreid gevierd met het Suikerfeest. De dag van het Suikerfeest begint met een speciaal gebed in een moskee. Hierna wordt feest gevierd met de familie waarbij diverse lekkernijnen genoten worden. Daarnaast mogen cadeaus vaak niet ontbreken tijdens het Suikerfeest.

 

Offerfeest

Dit is het belangrijkse feest van de Islam en wordt vanaf de tiende dag van de twaalde maand (van de Islamitische kalender) gevierd. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd, omdat op deze dag herdacht wordt dat Ibrahiem een schaap offerde in plaats van zijn zoon. Dit feest wordt herdacht door een schaap te offeren. 

 

Nog een leuk weetje; in Turkije staan de meeste moskeeën ter wereld!

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief