Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Bachs muziek raakt en ontroerd

Wat maakt het dat de muziek van Bach zo geniaal is en zoveel mensen treft en ontroerd? Dat is een vraag die niet zo gemakkelijk te beantwoorden is. Wel kunnen we de technieken die hij gebruikte, gebaseerd op de klassieke leer van de retorica , analyseren. Zijn inventiviteit wordt door geen enkele componist benaderd. Vergelijk 20 verschillende thema’s en er is niet één die op de ander lijkt en toch zijn ze alle herkenbaar als afkomstig van Bach.

 

Veel mensen hebben een religieuze ervaring bij het horen van zijn muziek. Illustratief is de ontboezeming van Martin van Amerongen, destijds redacteur van het tijdschrift De Groene Amsterdammer en overtuigd atheïst. Nadat hij voor het eerst van zijn leven de Matthäus Passion in het concertgebouw te Amsterdam had gehoord, verklaarde hij dat hij God had horen spreken bij monde van Johann Sebastian Bach.

 

Voor sommige mensen heeft dit te maken met het geheim van Bachs muziek. Maar wat is dat geheim? En is er een geheim? Wat mij betreft kunnen we hooguit zeggen dat Bach onuitsprekelijke dingen heeft gehoord en dat hij het vermogen had om die op te schrijven.

 

Tekst - Jan R. Luth

 

 

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief