Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Caravaggio

De beroemde schilder Caravaggio werd geboren als Michelangelo Merisi in 1571. Op elfjarige leeftijd werd hij wees. Hij ging naar Milaan om in de leer te gaan bij een kunstschilder.

In 1593 vertrok Caravaggio naar Rome als assistent van de kunstschilder Giuseppe Cesari ging assisteren. Hier mocht hij voornamelijk fruit en bloemen tekenen en begon zijn carrière als schilder van stillevens.

 

Hij trok echter vrij snel de aandacht van belangrijke opdrachtgevers en maakte furore in Rome. Zijn voornaamste opdrachten waren de decoratie van de Contarelli-kapel in de San Luigi dei Francesi. Hiervoor schilderde hij Het martelaarschap van Matteüs en De roeping van Matteüs. In de Cerasi-kapel van de Santa Maria del Popolo, creëerde hij De bekering van Paulus en De kruisiging van Petrus schilderde. Al deze werken zijn nog op hun plaats van oorsprong in Rome te bewonderen.

 

Caravaggio's korte leven was echter een aaneenschakeling van schandalen. Hij was een driftkop en kwam in Rome voortdurend in aanraking met justitie. Uiteindelijk vluchtte hij in 1606 uit Rome, nadat hij zijn tegenstander in een zwaardgevecht had.

 

Na een verblijf in Napels kwam hij op Malta terecht, waar hij hospitaalridder bij de Maltezer orde werd. Hij schilderde er een monumentaal werk over de moord op Johannes de Doper. Maar ook daar belandde hij in de gevangenis, omdat hij een hospitaalridder had uitgescholden. Hij ontsnapte en wilde terug naar Rome. Op weg hiernaartoe, stierf hij, pas 38 jaar oud. De oorzaak was waarschijnlijk malaria of een griepvirus.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief