Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

David Ben-Gurion

Het belangrijkste vliegveld van Israël en ook een grote Universiteit zijn naar David Ben-Gurion vernoemd. Maar wie was David Ben-Gurion? 

 

David Ben-Gurion werd geboren als David Gryn in 1886 in Plonsk (Polen) als zoon van een zionistische jurist. In 1906 vestigde het gezin zich in Palestina en zijn vader werd leider van de Yishuv – de Joodse Gemeenschap in Palestina.  Zij stichtten er o.a. kibboetsen, en vooral langs de kust. Hun leus was: “een land voor een volk voor een volk zonder land”. David werd journalist en ging later de politiek in. Pas toen nam hij de Hebreeuwse naam David Ben-Gurion aan (wat ‘zoon van een jonge leeuw’ betekent). Hij zette zich in om in het Mandaatgebied Palestina een Joodse Staat te creëren.

 

David Ben-Gurion werd in 1946 president van de Zionistische Wereldorganisatie en had sindsdien al het plan om Palestina over te nemen bij vertrek van de Britten. Op 14 mei 1948 werd de onafhankelijkheid van Israël uitgeroepen en in het jaar erop, 1949, werd hij de eerste premier van Israël en tevens minister van Defensie. Direct diende zich de Arabisch Israëlische Oorlog aan. Deze Onafhankelijkheidsoorlog duurde bijna een jaar.

 

David Ben-Gurion vestigde zich in 1953 in de kibboets Sde Boker en woonde er tot zijn dood in 1973. De kibboets ligt in de Negev, 55 km ten zuiden van Beersheva. Sde Boker ligt in een prachtig natuurgebied. Het huisje van Ben-Gurion is nu te bezoeken, evenals zijn in de buurt gelegen graf. Ben-Gurion wilde met name jongeren inspireren om voor de Negev te gaan. Hij had de wens de Negev te laten bloeien. En deze wens is uitgekomen. Er zijn wijngaarden en er is een groeiende landbouw in de Negev!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief