Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

De Balkan, de onontdekte parel van Europa

Steeds meer mensen ontdekken deze parel met landen als Kroatië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië en Roemenië. Het Balkanschiereiland vormt een brug tussen Europa en Klein-Azië waar oud en nieuw elkaar de hand reiken en waar traditionele gastvrijheid en hartelijkheid kenmerkend zijn. De Balkan is een unieke mengeling van westerse en oosterse cultuur.

 

Bosnië-Herzegovina

Bosnië-Herzegovina vormt het kruispunt van Oosterse en Westerse cultuur, Byzantium en het oude Rome. Nadat Bosnië 500 jaar onderdeel was van het Ottomaanse Rijk, kwam het eind 19e eeuw onder bestuur van Oostenrijk-Hongarije en maakte het deel uit van het voormalige Habsburgse Rijk. Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, is wellicht de bekendste stad, maar ook Zenica en Mostar zijn indrukwekkend. Wellicht namen die bij u bekend klinken door de oorlog die hier heeft plaatsgevonden begin jaren ‘90 en waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar en zichtbaar zijn. Bosnië biedt u echter een geweldige mix van geschiedenis en religie, maar ook een natuurlijk landschap van een verbazingwekkende schoonheid. In het bergdorp Medjugorje komen natuur en religie samen: het is een belangrijke katholiek bedevaartsplaats. Kortom: Bosnië is een bezoek meer dan waard!

 

Servië

Servië staat bekend als cultuurland en heeft veel te bieden: een grote verscheidenheid aan middeleeuwse, orthodoxe kerken en kloosters, historische steden als Belgrado (de ‘ziel’ van Servië) met de beroemde Boheemse wijk Skadarlija, kastelen, maar ook een prachtige natuur met indrukwekkende Nationale parken en natuurlijk de bekende rivier de Donau. De vriendelijke Serviërs heten u meer dan welkom met een glas huisgemaakte Rakija!

 

Roemenië

Net als de andere landen van de Balkan is Roemenië een fascinerend land met een rijke historie en prachtige natuur. Roemenië is het land dat in het Westen vooral bekend staat als een economisch minder ontwikkeld land waar Ceaucescu ooit met harde hand regeerde. Dat klopt gedeeltelijk, maar de vele historische bezienswaardigheden en het prachtige natuurschoon maken Roemenië een van de mooiste en rijkste landen van Europa. In de historische steden waant u zich in de Middeleeuwen, maar ook in de dorpjes waar nog traditionele kleding gedragen wordt. Wie Roemenië bezoekt, komt als toerist, maar vertrekt als vriend.

 

Macedonië

Indrukwekkende hoge bergen, beboste heuvels, helderblauwe meren en rivieren, een eeuwenoude cultuur, authentieke dorpjes en historische steden. Macedonië is een ware culturele en historische schatkist met eeuwenoude orthodoxe kerken en afgelegen kloosters, iconen en fresco’s. In Macedonië voelt u zich altijd welkom. De levenslustige gastvrije Macedoniërs verwelkomen u met zang, dans, wijn, klederdracht en folklore!

 

Kroatië

Het populairste land van de Balkan is Kroatië. Dat is niet verwonderlijk met zoveel mooie stranden, culturele schatten en ongerepte natuur. Wat dacht u van Dubrovnik met zijn eeuwenoude stadsmuren of de vele ongerepte natuurparken zoals de meren van Plitvice. Kroatië is een ontdekking! Het is een land met een smeltkroes aan culturen. U voelt de invloeden van de Romeinen, Venetianen, Byzantijnen en Osmanen. Proef de Mediterrane sfeer die ook zeker in de Kroatische keuken terugkomt.

 

Tekst: Merima Spahic - journalist

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief