Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

De oorspronkelijke bewoners van Jordanie

De vier stammen (families) die in de omgeving van Feynan wonen, zijn bedoeïenen.

 

Bedoeïenen of "woestijnbewoners" zijn de oorspronkelijke bewoners van Jordanië en zij zijn door hun waardevolle bijdrage aan het behoud van de cultuur en het cultureel erfgoed van het land, de ruggengraat van het Koninkrijk. De stammenstructuur die zo kenmerkend is voor de Arabische samenleving, is bij de bedoeïenen nog goed te zien. De stam – of familie - is hier nog het centrum van het sociale leven. Van oudsher zijn zij bekend met de woestijn ​​en in staat om in het meedogenloze klimaat te leven en te overleven. Maar op dit moment verandert ook de bedoeïenencultuur doordat velen de harde, traditionele levensstijl loslaten en naar moderne dorpen en steden verhuizen.

 

Tijdens het bezoek aan Feynan zult u een van de laatst overgebleven bedoeïenenstammen van Jordanië ontmoeten die nog steeds vasthoudt aan de eigen, traditionele levensstijl. Zo krijgt u een unieke kans om te zien hoe men zich met behoud van de traditionele cultuur, aansluit bij de moderne tijd.

 

Het is bekend dat toerisme het verdwijnen van culturen helpt voorkomen, en hoewel we niet de intentie hebben om de ontwikkelingen te beïnvloeden, heeft de belangstelling voor Feynan de culturele identiteit nieuw leven ingeblazen. Men is trots op de eigen cultuur en het erfgoed en gasten die meer willen weten over hun manier van leven, worden met open armen ontvangen. De Bedoeïenen van Feynan wonen nog steeds in karakteristieke zwarte geitenharen tenten, de Beit al-Sha'ar, ofwel "huis van haar". In de winter wonen ze dicht bij elkaar in de vallei en in de zomer trekken ze met hun kuddes geiten, schapen en kamelen naar hoger gelegen plateaus om de hitte van de zomer te ontvluchten. De enige concessies aan de moderne tijd zijn de pick-up truck, mobiele telefoons, plastic water containers en vaak ook een kerosine kachel.

 

Ook in Feynan verandert het leven; veel families zijn verhuisd naar de stad of hebben nieuwe dorpen gebouwd zoals Greigra (Qurayqura) en Rashaydeh (New Feynan) die u onderweg naar de lodge passeert. Men hoopt hiermee beter toegang te krijgen tot onderwijs, medische voorzieningen, water en elektriciteit.

 

De families in de buurt van de lodge trekken echter nog steeds rond, maar ze leggen, afhankelijk van het seizoen, kortere afstanden af en blijven in de nabijheid van de school van hun kinderen en van de lodges waar een aantal van hen in dienst is en pendeldiensten voor de gasten onderhouden.

 

Tegenwoordig kiezen de bedoeïenen in Feynan eerder een plek voor hun tent op basis van het bereik van hun mobiele telefoon dan op basis van de aanwezigheid van water.

 

De traditionele kenmerken van de Jordaanse en Arabische samenleving zijn nog zeer herkenbaar aanwezig in de bedoeïenencultuur. De meeste reizigers naar Jordanië bewaren dierbare herinneringen aan de gastvrijheid van deze mensen, een eigenschap die deel uitmaakt van het credo van de bedoeïenen, die diep geworteld is in het harde woestijnleven, waar geen enkele reiziger de deur wordt gewezen.

 

Jouw aanwezigheid in Feynan is belangrijk voor de werkgelegenheid en het behoud van de cultuur, omdat het de lokale bevolking trots maakt op hun manier van leven.

 

Wij nodigen u uit om mee te doen met de activiteiten die georganiseerd worden om respect te tonen voor hun manier van leven.

 

In onze veeleisende tijd kunnen wij nog veel leren van de bedoeïenen, die ons laten zien dat wij met weinig middelen een gelukkig leven kunt leiden in nauwe verbinding met de harde natuur.

 

Tekst: Abu Khalil Al-Hasasen, Community Elder

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief