Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

ons aanbod

De trouwing van Katharina von Bora

In het Stadsgeschichtliches Museum te Leipzig, gevestigd in het Oude Raadhuis, bevindt zich een van de bijzonderste voorwerpen die zijn overgebleven uit het bezit van Luther en zijn familie: de trouwring van Katharina van Bora.

 

Hoewel je voor een trouwring iets romantischer zou verwachten, is de ring gedecoreerd met een crucifix en de “Arma Christi”, de werktuigen waarmee Christus tijdens zijn lijdensweg is gemarteld. Aan de binnenkant van de ring staat een inscriptie met de namen en de huwelijksdatum: “Catharina v Boren D. Martinus Lutherus 13. Jun. 1525”. De ring is afgewerkt met een grote rozerode robijn.

 

Oorspronkelijk was de ring niet zo rijk versierd. Ten tijde van het huwelijk had het bruidspaar niet de middelen om zich zo’n dure ring te kunnen veroorloven. De smalle, gouden ring waarin de inscriptie staat gegraveerd was de eigenlijke trouwring. Deze was aan het paar cadeau gedaan door koning Christiaan II van Denemarken. Later zijn door een onbekende kunstenaar de figuren en de robijn toegevoegd. 

 

Het huwelijk tussen de ex-monnik en de weggelopen non werd in eerste instantie, ook in eigen kring, niet goed ontvangen. Luther zelf voelde er tot kort tevoren ook niet veel voor om te trouwen. Maar uit de brieven die bewaard zijn gebleven blijkt hoeveel respect en liefde hij had voor zijn ‘Käthe’. Hierdoor gold hun verbintenis later als een voorbeeldig huwelijk.

 

De trouwring is op talloze portretten die van Katharina gemaakt zijn te zien. Ook de ring zelf is vele malen gekopieerd. Dit gebeurde al in de zestiende eeuw, maar vooral in de negentiende eeuw, toen Luther in Duitsland werd vereerd als een nationale held. De ring werd daarmee een soort protestantse reliek. In Nederland bevindt zich een kopie van de trouwring in de collectie van Museum Catharijneconvent.

 

Door Davita van der Woude – kunsthistorica

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief