Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Duitsland - Wartburg Eisenach - Lutherstube
ons aanbod

Deel 2: Luther in Maagdenburg (1496)

Nadat Maarten een tijdje naar school was gegaan in Mansfeld, zag Vader Hans dat dit niet was wat hij voor zijn zoon zocht. Omdat hij uit Möhra stamde zou niet Maarten hem opvolgen, maar zijn jongste zoon Jakob. Met de ontwikkeling van de mijnindustrie nam ook de bureaucratie toe en de omvang van kanselarijen bij vorsten of andere heersers. Men zat te springen om goede juristen en dat leek de juiste weg voor Maarten. Liever dan hem nog langer aan boosaardige en vaak dronken leerkrachten toe te vertrouwen op de triviaalschool, zocht Luthers vader naar andere mogelijkheden.

 

Zo kwam het dat in het voorjaar van 1496 Hans Luder zich met zijn zoon Maarten en Hans, de zoon van zijn collega Peter Reinicke, op weg begaf naar Maagdenburg. Een tweedaagse tocht te voet met een indrukwekkende bestemming. Hoewel er nog hard aan de torens werd gewerkt, rees de Dom van Maagdenburg boven alles uit en toonde daarmee de macht van de aartsbisschop en de macht van God. Maarten had nog nooit zo’n groot gebouw gezien en hij was zwaar onder de indruk. Toen hij door de stadspoort binnenkwam op de Nieuwmarkt, betrad hij een soort aartsbisschoppelijke campus waar het wemelde van bouwlieden, monniken, nonnen en geestelijken. Woningen, kloosters en kerken werden afgewisseld door pleinen en tuinen. Hier bevonden zich ook de beide gebouwen van de broeders van het gemene leven. Wie van hieruit naar het dal keek, zag de Elbe stromen met aan de andere oever de glooiende wijngaarden.

 

Toen Maarten in het broederhuis aankwam, was de beweging van het gemene leven al zo gegroeid, dat er inmiddels 20 broeders woonden. Deze volgelingen van Geert Groote uit Deventer (1340-1384) oefenden zich in de navolging van Christus, zoals Thomas a Kempis (1380-1471) deze later heeft beschreven. Voor Maarten was dit een openbaring.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief