Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Duitsland - Wartburg Eisenach - Lutherstube
ons aanbod

Deel 3: Luther naar de middelbare school in Eisenach (1498)

Terwijl de zestiende eeuw op het punt staat te beginnen is Maarten Luther gelukkig in Eisenach. De boeken die hij leest, de Bijbel voorop, openen een geheel nieuwe wereld voor hem. Hij ontdekt de wetenschap en het zoeken naar kennis, maar niet alleen dat. In de kring rond Johannes Braun waar hij wordt toegelaten, leest men niet enkel geleerde teksten, maar ook gedichten en liederen (allemaal in het Latijn). Ze lezen niet alleen, maar zingen en musiceren samen.

 

De tijd vliegt voorbij en als Maarten de middelbare school met succes afrondt is hij de trots van zijn vader. Hij is klaar om aan de Hogeschool te gaan studeren. Geen enkele Luder heeft dat tot dan toe gepresteerd, maar voor Hans Luder is het duidelijk. Zijn zoon gaat studeren om jurist en zelfs Doctor in de rechten te worden.

 

Maarten hoeft zijn kostje niet langer met zingen bij elkaar te scharrelen. Zijn vader koopt de nodige (niet al te luxe) kleding voor hem en geeft geld mee om de dure boeken voor zijn studie te kunnen aanschaffen. Hij wordt voorzien van collegegeld en zakgeld. Ook over een onderkomen hoeft hij zich geen zorgen te maken, zodat hij zich volledig op zijn studie kan concentreren. De kosten zijn enorm, maar Hans Luder rekent er op dat deze investering zich zal lonen wanneer Maarten als jurist het familiebedrijf zal bijstaan.

 

Van dit alles was Maarten zich terdege bewust toen hij na een bezoek aan zijn ouders te voet naar Erfurt ging. Er lag een wereld voor hem open, die hij moest veroveren.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief