Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Duitsland - Wartburg Eisenach - Lutherstube
ons aanbod

Deel 6: Luthers innerlijke strijd en

De rechtenstudie boeit Maarten niet. De waarheid die hij zoekt wordt er niet mee gediend. Zijn hart gaat uit naar de theologie. Theologie studeren kan langs twee verschillende wegen. Of hij wisselt van faculteit (van rechten naar theologie) of hij wordt monnik. Omdat hij niet van adel is en dus geen uitzicht heeft op een (hoge) positie binnen de kerk, biedt een studie aan de theologische faculteit een hoogst onzekere toekomst. Zijn hardwerkende vader zal hem daarbij financieel niet helpen, want ofschoon vroom heeft hij geen hoge pet op van de geestelijke stand. Monnik worden betekent echter een volledige breuk, een echte bekering en totale verandering van zijn leven. Wie monnik wordt, sterft voor de wereld. God dienen is het enige doel dat dan nog telt. Maarten twijfelt hevig.

 

Als de pest uitbreekt in Erfurt neemt ook Maarten de wijk en zoekt een veilig heenkomen bij zijn ouders in Mansfeld. Voorzichtig probeert hij bij zijn vader begrip te wekken voor zijn voornemen theologie te gaan studeren. Terwijl Hans Luder zijn zoon uit respect met ‘u’ is gaan aanspreken en hem hartelijk verwelkomt, wijkt alle vreugde uit zijn hart en van zijn gezicht als Maarten over zijn aanvechtingen begint en over een mogelijke studiewissel.

Met samengeknepen lippen informeert zijn vader:

“Wat bedoel je?”

"Dat de rechtenstudie niet de goede weg voor mij is.”

“Maar?”

“De Theologie!”

Hans Luder slaat met zijn vuist op tafel en vraagt of zijn zoon een nietsnut wil worden. Of het mooie leven dat zijn vader met hard werken en zelfbeperking mogelijk maakt hem naar het hoofd gestegen is? Geen denken aan dat hij theologie mag studeren. Zijn familie werkt voor hem en daarom is hij bestemd om voor zijn familie te werken. Niks God die hem roept, want de duivel heeft hem te pakken.

“Wie in Erfurt heeft je behekst? Je gaat door met je rechtenstudie en na je eerste jaar wordt er getrouwd, meneer de magister!”

 

Met een bezwaard hart keert Maarten terug naar Erfurt.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief