Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

ons aanbod

Een plaats van gebed en ontmoeting

Abt Gerard Mathijsen osb vertelt over de Sint-Adelbertabdij

 

Abt Gerard Mathijsen osb staat al enkele decennia aan het hoofd van de St. Adelbertabdij. Broeder Gerard beschouwt het als zijn missie om een gemeenschap te vormen waarin voor ieder niet alleen ruimte is, maar ook richting, vooruitgang in toewijding aan God, de broeders en de mensen.

 

Hij vindt het belangrijk om volgens zijn geweten te handelen en op de vraag hoe hij dat doet antwoordt hij: “Doen wat er gedaan moet worden, spreken als er iets gezegd moet worden, en weten te zwijgen en geduld te hebben. En proberen te groeien in gebed. Wat is een abt die niet bidt? En bidden doe je nooit genoeg. Ik bedoel niet gebeden prevelen, maar leven in Gods tegenwoordigheid.”

 

Voor een stabiel religieus leven is een minimale bestaanszekerheid weldadig, aldus broeder Gerard. De inspanningen van de Norbertinessen in Oosterhout met betrekking tot hun wijngaarden en van de Norbertijnen in Heeswijk, waar mogelijk een bierbrouwerij komt, vindt hij een goede ontwikkeling: “Want dan pas zijn ze werkelijk monniken als ze leven van het werk van hun handen, zoals ook onze vaders en de apostelen”(RB 48,8).

 

Monniken zijn geen renteniers maar moeten werken voor de kost. Bid en werk. Dat is een grondregel voor monastiek leven. Een passende nieuwe arbeid te vinden wordt moeilijk. Ik bewonder het initiatief van de dochters en zonen van de Heilige Norbertus, en zal hun producten graag (met mate) proeven,” aldus Broeder Gerard.

 

Bron: nieuwwij.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief