Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Eilandhoppen in Europa

Al sinds mensenheugenis is de mens op zoek naar hetgeen zich aan het eind van de horizon of ver daarachter bevindt. In vroeger tijden kon er aan boord van een schip niets mooiers gehoord worden dan de uitroep “Land in zicht”. Vaak ging dit dat om een eilandje dat vanuit het niets leek op te doemen. Dat ontdekken van steeds weer nieuwe, en soms onbekende plekken, zit ons mensen tot vandaag in het bloed. In het DrieTour Magazine tref je talloze reizen aan, waarbij je eilanden bezoekt. Eilandleven fascineert, de steeds aanwezige zee en hoe mensen daarmee omgaan intrigeert. Voor de beleving, het avontuur en het echt op ontdekkingsreis zijn, is het nog mooier om gedurende een reis meerdere eilanden te bezoeken. We hebben het dan over eiland hoppen, in een periode van maximaal twee weken, bezoek je een aantal eilanden, die deel uitmaken van dezelfde archipel. Het leuke hiervan is, dat, hoewel die eilanden onderlinge banden hebben, ze toch vaak in allerlei opzichten van elkaar verschillen. Het is dan ook net of je meerdere vakanties tegelijk maakt. Vandaag willen met name de diversiteit in natuur van de eilanden onder de aandacht brengen. DrieTour heeft een aantal van deze eilanden combinaties voor je geselecteerd, te weten:

 

De Griekse eilanden Kos, Rhodos en Patmos, die deel uitmaken van de Dodekanesos (letterlijk 12 eilanden). Kos is een langgerekt eiland met een vulkanische oorsprong. Het kent zowel vruchtbare vlaktes als onvruchtbaar bergland. Het hoofddeel van het eiland meet ruim 30 bij 8 km en wordt gedomineerd door een heuvel- en bergketen op de zuidelijke helft, de hoogste top is bijna 850 meter.  Aan de zuidkant van deze keten is de kuststrook zeer smal, aan de overige zijden zijn er uitgestrekte glooiende en vlakke gebieden. De Dikeos (of Dikaios) is niet meer actief vulkanisch, maar het karakter is wel te merken aan enkele warmwaterbronnen. Aan de kust van Kos komen verschillende soorten zeeschildpadden voor. Verder kun je overal op het eiland landschildpadden tegenkomen.

Rhodos is veel groter dan Kos, heeft de vorm van een speerpunt en kent geen vulkanische activiteit. Het eiland is 75 kilometer lang en 38 km breed met een kustlijn van ongeveer 220 km. De fauna en flora op Rhodos leunen dichter aan bij die van Turkije dan bij die van de andere Griekse eilanden, zodat Rhodos een compleet uniek karakter kent. Het binnenland is bergachtig, dunbevolkt en bosrijk. Een populaire bezienswaardigheid is de Vlindervallei (Petaloudes), waarin zich in de zomer duizenden vlinders verzamelen. Op Rhodos vindt je zowel kiezel- als zandstranden. Het hoogste punt is de berg Attavyros, die met z’ hoogte van ruim 1200 meter het eiland en de omgeving domineert.

Patmos is het kleinste van de te bezoeken eilanden. Hier staat niet natuur, maar spiritualiteit centraal. Het kleine, ca. 34 km² grote eiland is van oorsprong vulkanisch en telt ongeveer 3000 inwoners. Volgens de traditie werd de evangelist Johannes rond 95 na Chr. verbannen naar dit eiland. In de Grot van de Apocalyps schreef hij het Bijbelboek Openbaring. Hierdoor is Patmos voor velen een 'Heilig eiland' en komen er gedurende het gehele jaar veel orthodoxe en andere christelijke pelgrims. Hiervan getuigt de aanwezigheid van talrijke kloosters. Ondanks de ontwikkeling van het moderne toerisme blijft de morele en spirituele uitstraling van de monnikengemeenschap op het eiland erg groot, en bepalen de religieuze feestdagen nog in grote mate het levensritme van de inwoners. Kortom, als je op zoek bent naar een mix van natuur en spiritualiteit, is deze reis de ideale combinatie!

 

Ook onze tweede bestemming vindt je in de Middellandse Zee, nl. de Balearen. Deze eilandengroep maakt deel uit van Spanje en bestaat uit het overbekende Mallorca, het feesteiland Ibiza en de kleinere eilanden Menorca en Formentera. Je bezoekt Mallorca en Menorca. Mallorca is verreweg het grootste eiland en naast vele spirituele verrassingen zal bovenal de natuurlijke schoonheid je boeien. De natuur kenmerkt zich vooral door bergen (veelal in het westen), een aantal verrassend mooie natuurgebieden en twee stuwmeren. De spectaculaire Sierra de Tramuntana bergketen loopt parallel aan de noordwestkust, met de berg Puig Major (1445m) als hoogste punt. De noordoostkust bestaat grotendeels  uit twee baaien, de Badia de Pollença en de grotere Badia d'Alcudia. Prachtige vergezichten wisselen af met intieme baaitjes en ruige rotsformaties. Ook is er de mogelijkheid om het klooster Lluc te verkennen; een afgelegen pelgrimsoord met een uniek jongenskoor. De oostkust is een bijna continue reeks van baaien en zandstranden. Het grootste deel van de zuidkust bestaat uit rotsen, onderbroken door stranden en baaien. In het binnenland ligt de vruchtbare vlakte die bekend staat als de Pla de Mallorca . Je vindt er een rijke variatie aan plant- en diersoorten. Veel wilde planten en bloemen zijn beschermd en mogen niet geplukt worden. Bijzonder zijn de wilde - vaak eeuwenoude - olijfbomen. Ook zijn er vele cactussoorten, waaronder de aloë met zijn geneeskrachtige werking. 

Menorca is qua sfeer weer compleet anders. De hoge bergruggen, die Mallorca kenmerken, ontbreken er. Ongeveer 40% is bebost met vooral pijnbomen en zeedennen. Verder zie je een grote verscheidenheid aan planten en bloemen. Zo vindt je in de dalen ruim 200 plantensoorten voor, waarvan er 25 alleen op Menorca groeien. Het eiland is ook uitgeroepen tot 'genetisch reservoir' voor een aantal zeldzame dieren zoals arenden, een kleine giersoort, valken, wouwen en een met uitsterven bedreigde waterschildpad. De noord- en zuidkust zijn heel verschillend van karakter. De noordkust kenmerkt zich door zijn 'fjorden', bizarre rotsformaties en een onregelmatige kustlijn die kan bogen op een aantal natuurlijke havens. Aan de zuidzijde wordt de kust gekenmerkt door een regelmatige kust met kleine baaien, beboste dalen (barrancs) en veel stranden. Het hoogste punt van het eiland is de 357 meter hoge Monte Toro. Op de top van deze heuvel staat het klooster Verge de Gàrcia.

 

Wat verder weg en ook onbekender zijn de Azoren, die midden in de Atlantische Oceaan tussen Europa en Noord-Amerika liggen, op zo’n beetje dezelfde hoogte als Lissabon. Het klimaat is het hele jaar uitermate aangenaam met temperaturen van rond 20°C. Neerslag valt vooral in de winter, van mei tot oktober is het meestal zonnig. Deze eilandengroep die uit negen eilanden bestaat, hoort bij Portugal, maar ligt op zo’n 1500 km van het vasteland en vormt de westgrens van Europa. Hoewel de eilanden allemaal een vulkanische oorsprong hebben, verschillen ze erg van elkaar. Bijvoorbeeld in grootte. Het grootste eiland Sao Miguel meet bijna 750 km2 en het kleinste, Covo, is maar 17 km2. In de oceaan rond de eilanden leven talrijke dolfijnen, die je hier het hele jaar kan zien. Ook heeft een aantal walvissoorten hier hun domicilie, zoals de potwalvis. Andere soorten passeren de Azoren tijdens hun jaarlijkse trek.

De eilandengroep biedt een grote variatie in landschappen, zodat elk eiland een uniek karakter heeft met eigen tradities. Leven in harmonie met de natuur speelt hierin een belangrijke plek. Je reis brengt je naar vier eilanden. Sao Miguel, het grootste eiland, is een prachtig eiland in allerlei groentinten met daartussen bloemen in alle geuren en kleuren. Voeg daarbij de kratermeren, aquarellen vol licht en kleur, de enige ananas- en theeplantage van Europa, de charme van het landschap met overal grazende koeien en de vulkanische warmwaterbronnen en je begrijpt dat de natuur er overweldigend is.

Het eiland Faial is als een blauw schilderij vol hortensia’s en pittoreske rode windmolens. Je vind er een sfeervolle jachthaven met vele muurschilderingen gemaakt door scheepsbemanningen vanuit de hele wereld. Daar recht tegenover, een berg (de hoogste van Portugal), die oprijst uit zee, het eiland Pico, met zijn op zwarte lava aangeplante wijngaarden.

Groen en blauw zijn de basiskleuren van het Azorische landschap. De vrolijk geschilderde huizen geven de eilanden nog meer kleur en sfeer. De charmes van de eilanden zorgen ervoor dat elke dag bijzondere ervaringen oplevert. Vol kleine en grote verrassingen… 

Tekst: Arie kammeraat - productmanager DrieTour

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief