Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Geboorte van een lied

Het kerstlied “Stille Nacht, Heilige Nacht” spreekt mensen uit alle landen en culturen aan. Het roept een gevoel van bezinning en verlangen naar vrede bij ons op. Josef Mohr, priester van de St. Nikolauskerk in Oberndorf bei Salzburg heeft de tekst van het lied als gedicht geschreven. Leraar Franz Xaver Gruber, die organist was in dezelfde kerk, heeft er later een ontroerende melodie bij gecomponeerd. Op Kerstavond 1818 is “Stille Nacht, Heilige Nacht” voor het eerst uitgevoerd: de geboorte van een lied ter herinnering aan de geboorte van het Kind.

 

Boodschap van hoop

Begin 19e eeuw was Europa verwoest en als gevolg van de napoleontische oorlogen waren de grenzen waren opnieuw vastgesteld. Ook Oberndorf bei Salzburg viel steeds onder een ander bewind. De inwoners kenden jarenlang harde tijden. Mohr en Gruber wilden in deze moeizame tijd met dit lied een boodschap van hoop meegeven.

 

Populair zonder social media…

Al snel na z’n ontstaan werd “Stille Nacht” ook buiten Oostenrijk bekend, zonder social media of gegevensdragers. Dankzij rondreizende handelaars die ook zangers waren, drong het lied door tot het paleis van de Pruisische koning Frederik Willem III. De hofmuziekkapel verzocht componist Gruber om een kopie van het lied en registreerde de ontstaansgeschiedenis. Zo werd Oberndorf bei Salzburg wereldwijd bekend als de Stille Nacht-gemeente. En sinds 2011 staat “Stille Nacht” op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 

Stille Nacht gemeente

In Oberndorf bei Salzburg op de plek waar eens de St. Nikolauskerk stond, staat nu de Stille Nacht Kapel. Deze eenvoudige kapel uit 1937 wordt onderhouden met de giften van bezoekers. Naast de kapel bevindt zich het Stille Nacht Museum waar de ontstaansgeschiedenis van het kerstlied wordt verteld evenals de biografieën van de makers Josef Mohr en Franz Xaver Gruber.

 

Luister hier naar het wonderschone kerstlied

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief