Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Highlights van Rome

St. Pieter

De grootste blikvanger op het St. Pietersplein is de basiliek van St. Pieter met z’n koepel van bijna 140 meter hoog. De basiliek is gebouwd op de plaats waar Petrus begraven is. Eerst was er alleen een kleine grafkapel. Rond het jaar 300 werd een eerste basiliek gebouwd. Ook toen al kwamen er pelgrims uit wat toen nog het Romeinse rijk was naar deze plek. Met de bouw van de huidige St. Pieter werd in de 16e eeuw begonnen, waarbij ondermeer Michelangelo een belangrijke rol speelde. Tijdens je rondleiding ga je de koepel in, en bekijkt met je gids de vele kunstschatten in de basiliek. De St. Pieter is meer dan alleen een kerk. Hij is ook een museum met een aantal beroemde kunstwerken, zoals de Pieta (een beeld van Maria met de gekruisigde Jezus in haar schoot) van Michelangelo en de baldakijn van Bernini boven het hoofdaltaar van de St. Pieter.

 

Friezenkerk

De Kerk der Friezen is meer dan 800 jaar oud en fungeerde in de vroege middeleeuwen als de plek waar pelgrims uit de Nederlanden (toen allemaal Friezen genoemd) mochten verblijven tijdens hun bedevaart naar het graf van Petrus. Van het oorspronkelijke interieur is weinig meer terug te vinden. Een restauratie in de 18de eeuw heeft de binnenkant van de kerk grondig veranderd. De buitenkant is aanzienlijk ouder dan de St. Pieter en heeft alle stormen der tijd overleefd. Sinds 1989 is het de plek in Rome, waar Nederlanders, wonend in of komend naar Rome, elkaar ontmoeten en samen vieren.

 

St. Paulus binnen de Muren

The kerk St. Paulus binnen de Muren  (S. Paolo Entro le Mura) is gebouwd 1873, en het is daarmee de eerste niet katholieke kerk binnen de oude stadsmuren van Rome. Het is Anglicaanse kerk, gebouwd in neo-Gotische stijl. De kerk is bekend om de prima akoestiek, en daardoor een geliefde plek voor concerten en muzikale uitvoeringen.

 

Sant’Egidio

Sant'Egidio ontstond in 1968 in Rome op initiatief van een 18-jarige student. Samen met zijn vriendengroep wilde hij naar het evangelie luisteren en het beleven. De eerste christelijke gemeenschappen zoals beschreven in Handelingen en Franciscus van Assisi stonden hem daarbij voor ogen.

Vanaf het begin gingen de studenten in Rome de armen opzoeken. ’s Middags hielpen ze kinderen met hun schoolwerk. Deze "Scuola popolare" bestaat nu op tal van plaatsen in de wereld.

Er zijn oude en jonge gemeenschappen, grote en kleine. Allemaal maken ze deel uit van die ene familie rond Jezus.

De gemeenschap van Rome is de oudste. Als eerste gemeenschap verricht ze een dienstwerk van eenheid onder alle gemeenschappen. Daarbij stelt ze zich geen andere grenzen dan "die van de liefde", zoals paus Johannes Paulus II eens zei. Die eenheid krijgt gestalte in een concrete solidariteit tussen de broers en zussen. In eenzelfde geest van vriendschap verricht Sant'Egidio al haar activiteiten.

 

Muntjes in de Trevi fontein

Jaarlijks wordt er negen- tot tienduizend kilo munten in de Trevi fontein gegooid. Voor het overgrote deel gaat dit om euromuntjes van verschillende waarden. Zelf op muntenjacht gaan in de fontein is ten strengste verboden. De gemeente Rome vist regelmatig het geld uit de vijver, en gaat in de kas van de stad. Het wordt grotendeels gebruikt voor het onderhoud van dit bijzondere monument. Lang was de opbrengst bestemd voor het Rode Kruis, maar het sorteren van alle verschillende munten kostte hen zoveel tijd dat ze er geld op toe moesten leggen.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief