Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Keizerin Sissi, wie kent haar niet?

Wie kijkt er rondom Kerst niet naar de romantische film Sissi? Samen op de bank dromen van prachtige paleizen, fraaie japonnen en kostbare juwelen. Maar wie was Sissi eigenlijk? En was ze wel zo gelukkig? Hertogin Elizabeth van Beieren of Sissi, zoals haar vader haar liefkozend noemde, werd op Kerstavond in 1837 geboren als dochter van Hertog Maximiliaan Joseph en zijn vrouw: een waar zondagskind. Sissi groeide op tot een beeldschone jonge vrouw en was dol op paardrijden, dichten en het circus. Op 17-jarige leeftijd trouwde zij met haar machtige neef Keizer Franz Jozef. En zo werd Sissi de Keizerin van Oostenrijk. Ze kregen samen vier kinderen en woonden in Wenen, onderdeel van het Habsburgse Rijk.

 

Tot Sissi’s grote verdriet mocht zij van haar schoonmoeder niet zelf voor haar kinderen zorgen. Om de strenge normen van het hof te ontvluchten, maar ook om haar eenzaamheid en verdriet een plek te geven, zette zij zich af door te schrijven en veel te reizen.
Het Hongaarse volk, ook onderdeel van het Habsburgse Rijk, had Sissi in haar hart gesloten. Ondanks haar vele pogingen om haar man milder te stemmen en de landen te verenigen, wilde de keizer zijn macht over het hele Rijk behouden. Hiervoor deed hij zelfs verregaande toezeggingen aan Hongarije. Zo werd Hongarije een zelfstandig koninkrijk binnen het Habsburgse Rijk; een dubbelmonarchie. Sissi werd toen de koningin.
“En ze leefden nog lang en gelukkig!”, is wat u wellicht denkt. Maar het leven van Sissi was niet zo romantisch. Integendeel. Haar dochtertje Sophie overleed op tweejarige leeftijd aan tyfus. Tot overmaat van ramp pleegde haar enige zoon Rudolph, dé trots van het Hof en mogelijke troonopvolger, in 1889 zelfmoord. Ze kon het verdriet niet verwerken en werd depressief.

 

Het leven van Sissi eindigde abrupt op 60-jarige leeftijd, toen ze door een Italiaanse anarchist werd vermoord. Vanaf dat moment stond de machtige keizer er alleen voor. De dubbelmonarchie hield nog even stand. In 1914 werd de nieuwe troonopvolger, Franz Ferdinand, ook vermoord. En eigenlijk was dit de aanleiding van de Eerste Wereldoorlog waarmee ook het einde van het ooit zo machtige Habsburgse Rijk werd ingeluid.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief