Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Kerken en kloosters in Macedonië

Wist je dat Macedonië het land is waar de concentratie van kerken en kloosters het grootst is ter wereld? Alleen al de stad Ohrid heeft zo'n 365 kerken en kloosters; voor iedere dag één kerk / klooster gekoppeld aan een heilige. Ik zeg dan ook altijd: “Als de Macedoniërs elke naam- en heilige dag zouden vieren, dan zou er geen dag overblijven om te werken".

 

Als een lappendeken zijn de kloosters verspreid over Macedonië,  vele nog bewoond door monniken en nonnen. De locaties van de kloosters zijn zeer verschillend. Zo heb je stadskloosters, kloosters midden in de natuur, kloosters op de top van een berg en zelfs een verzonken klooster in een meer bij Mavrovo. Vaak zijn de kloosters niet geheel toegankelijk en moeilijk te bereiken. Maar als je het klooster dan bereikt, is dat zeer de moeite waard en een prachtige ervaring. 


Circa 64% van de Macedoniërs zijn Macedonisch-orthodox, niet te verwarren met het Grieks-orthodox. Ook de Islam is prominent aanwezig. Een op de drie Macedoniërs is moslim. De overige 3 procent bestaat uit voornamelijk Katholieken. De katholieke kerk heeft haar intrede in Macedonië gedaan ten tijde van de Balkanoorlogen. De overige mensen zijn anders gelovigen.

 

Tekst: Traje Kocirov

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief