Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Kerst op Cyprus, zomaar wat tradities

Zingende jongeren

Op Kerstavond wandelen groepjes jongeren met hun gekke rode hoedjes door de straten en langs de deuren. Met hun triangels, fluiten en gitaren lopen ze al zingend “Agelically Kalanda” (Cypriotische kerstliederen) met de boodschap dat Christus vandaag in Bethlehem is geboren. Met hun zangkunst halen de jongeren geld op voor liefdadigheid en goede doelen. En als ze dan hongerig ’s avonds thuiskomen krijgen ze een heerlijk stukje warm gebakken Christopsomo (het brood van Jezus) met nootjes en rozijnen.

 

Kalikantzari, de kleine zwarte kabouters

Volgens de Cypriotische overlevering wonen in het hart van de aarde kleine zwarte kabouters die tijdens de Kerstperiode uit hun schulp kruipen. Zij komen de huizen binnen en maken overal een rotzooitje van: ze doven het vuur in de open haard, maken de melk zuur en maken mensen belachelijk. Om zichzelf tegen deze kalikantzari te beschermen wikkelen de huisvrouwen kruiden om het kruis en besprenkelen de kruiden met “heilig water” gedurende de 12 heilige dagen.

 

Olijfbladeren

Iedereen die thuis een open haard heeft, gooit met Kerst olijfbladeren in het vuur om te zien of men door iemand wordt geliefd. Men vraagt dan: “Ai-Vasili vasilia, dixe tze fanerose an m’agapa o?” ( O, lieve Sint Vasili, laat u me alstublieft zien of iemand mij liefheeft?). Alleen als het olijfblad knispert en danst, wordt de persoon door iemand geliefd. Zo niet, dan is er altijd hoop dat volgend jaar de liefde er zal zijn.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief