Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Schaapherders in Macedonië, een manier van leven

Schaapherders in Macedonië
Macedonië is een zeer bergachtig land, sterker nog het wordt gezien als het op één na hoogste land van Europa. Alleen Zwitserland ligt gemiddeld hoger dan Macedonië. Het is mede daarom dat er in Macedonië tot de dag van vandaag schaapherders ronddwalen.

 

Schaapherder zijn, is in Macedonië een manier van leven. Vandaar dat vele herders onderling familie zijn en het herderschap wordt overgedragen van vader naar zoon. Deze mensen trekken rond door de bergen van Macedonië.


De herder wordt vergezeld door zijn groep van schapen van niet meer dan 100 schapen, samen met zijn hond; zijn trouwe metgezel. Deze honden zijn vaak wilde berghonden. De bekendste soort is ongetwijfeld de “Shar Planinec”, ofwel de “Shargebergte” soort, vernoemd naar het gebergte waar zij vandaan komen. Zijn taak is om de schapen veilig te stellen tegen de gevaren van de natuur, waaronder wolven. Hij leidt de schapen als het ware door de bergen. 

 

Tijdens de winter zakken de herders van de bergen naar lagere gebieden in het land, vanwege de versperring van sneeuw in de bergen. De schapen hebben dan de mogelijkheid te grazen van het gras dat aan de voet van de berg ligt. Overigens grazen deze schapen meer dan alleen gras, namelijk ook diverse planten en bloemen. In de zomer daarentegen trekt de groep wederom de berg op, aangezien de hitte er voor zorgt dat de vruchtbaarheid van gras en planten afneemt bij de lagere gebieden in het land. Zodoende is de groep het hele jaar op de been aan het wandelen.

 

De herder maakt vele producten van zijn gedomesticeerde schapen. Zo maakt hij melk en fetakaas voor zichzelf maar uiteraard ook voor de verkoop. Deze kaas kent in Macedonië geen vaste smaak. De smaak is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de schapen, de herder en de plek waar zij rondtrekken. Met andere woorden de smaak en de geur van fetakaas verschilt per heuvel en berg. Het melken van de schapen gebeurt 2 maal op een dag: 1x 's morgens en 1x 's middags. Ook andere taken als het voorbereiden van de fetakaas gebeurd handmatig.

 

Tot slot maken herders ter afleiding lyrische muziek, door middel van een fluit. Dit noemen we in Macedonië herdersmuziek. Vele folklore liederen hanteren dezelfde fluit, aangezien herdersmuziek een deel van de Macedonische cultuur uitmaakt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief