Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

ons aanbod

Luther, vrouwen en kloosters

Luther

Met God kon Luther geen kant op. Het kwam zelfs zo ver dat hij God ging haten. En hij werd doodsbenauwd elke keer als hij de naam Christus hoorde noemen. Luther liep in zijn geloof compleet vast. God vroeg het onmogelijke van een mens. De hoop dat een leven als monnik hem in ieder geval iets dichter bij God zou brengen werd al snel de bodem in geslagen. Het klooster bracht Luther eerst verder van God af. Daarna ging voor Luther daar toch “de deur naar het paradijs open”.

 

Vervolgens zette Luther de deuren van talloze kloosters open. En toch bleef Luther een monnik, zelfs toen hij getrouwd was en kinderen kreeg. Wie is deze Martin Luther, wat ging er aan geloof en twijfel in hem om? De verandering in zijn leven zag hij als een bevrijding en dat was hem goed aan te zien. De magere monnik werd de corpulente reformator. Maar ingrijpender is, wat er ín hem en mét hem gebeurde. Want dat veranderde heel Europa! Ja heel de wereld en de levens van oneindig veel mensen.

 

Luther: Een mens die soms irriteert en heel vaak inspireert, waar je geweldig mee kunt lachen, tot diep in de nacht mee kunt praten en eindeloos naar kunt luisteren.

 

Vrouwen

“Meisjes zijn eerder rijp dan jongens, omdat onkruid harder groeit dan bloemen.”

Luther wist het leuk te zeggen, maar besefte ook dat vrouwen een beslissende rol in zijn leven speelden. Levende en overleden vrouwen.

 

Uit die laatste categorie is dat vooral de heilige Elisabeth van Thüringen. De Wartburg was al een trekpleister voordat Luther daar kwam, want het was het kasteel van Elisabeth. Deze vrouw maakte in haar korte leven zoveel ellende mee en ook heel veel goeds deed. Over heel de wereld zijn ziekenhuizen naar haar genoemd. Ook voor Luther was deze heilige een voorbeeld van toewijding en offervaardigheid. En dan de heilige Anna, Maria´s moeder. Toen Luther dacht in het onweer te sterven, riep hij haar aan.

 

Wat levende vrouwen betreft, gaat dat over zijn moeder. Luther’s moeder probeerde hem met harde maar liefdevolle hand op het rechte pad te houden. En het gaat over zijn dochters waarvan er één Elisabeth heet. Ze werd slechts acht maanden oud. Ook Katharina von Bora behoorde voor Luther bepaald niet tot het onkruid. Want zij zorgde ervoor dat huize Luther kon groeien en bloeien. Zij werd niet mevrouw Luther, maar bleef gewoon Katharina von Bora, een vrouw die in het klooster twintig jaar had moeten zwijgen, maar het praten bepaald niet verleerd was. Katharina verhuurde kamers, brouwde bier, kocht een stuk land, voedde kinderen op, regelde de financiën en zegde haar man regelmatig de wacht aan.

 

Kortom, inspirerende vrouwen die hun eigen weg gingen zonder hun eigen gang te gaan.

 

Kloosters

Het lijkt of er tegenwoordig meer protestanten dan katholieken in kloosters zitten. Verschil is wel dat de katholieken er blijven en de protestanten “slechts op bezoek” zijn. Voor monniken is het klooster hun huis, voor onthaastende protestanten een tankstation.

 

Luther ging het klooster in om God te zoeken en nadat hij Hem vond, vertrokken al zijn collega´s. Zelf bleef hij in het klooster en bevrijdde zijn aanstaande vrouw uit een ander klooster om met haar in zijn eigen klooster te trouwen. En zo werd het klooster de pastorie.

 

Hoeveel grappen er over kloosters, nonnen en monniken ook bestaan en hoe groot de zedelijke puinhoop destijds hier en daar ook was, Luther en andere reformatoren hebben het kloosterleven als een geordend leven met God aangeprezen. Maar zij vonden wel dat op geregelde tijden bidden en Bijbel lezen, leven in armoede, kuisheid en gehoorzaamheid ook buiten de kloostermuren kan.

 

Voor de christen is de wereld het klooster, zei Erasmus al en wat dat betreft was Luther het wel met hem eens. Vrouwen stonden trouwens bij veel van die kloosters aan de top, behalve bij mannenkloosters natuurlijk. Met die positie hadden zij gezag en zelfs macht tegenover politici, vorsten en bisschoppen. Daarnaast zijn kloosters altijd centra van kennis en onderwijs geweest. En waren het de plekken waar de vroomheid bewaard bleef voor komende generaties.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief