Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Prado Madrid
ons aanbod

Meer over het schilderij

De Tuin der Lusten in Madrid

De Tuin der Lusten is een imposant uitbundig gekleurd drieluik dat geopend 220 x  395 cm (inclusief lijst) meet en door Jheronimus Bosch tussen 1500 en 1505 is vervaardigd. Wanneer de luiken gesloten zijn, is in alleen grijstonen de schepping van het firmament te zien en meet elk luik 220 x 97 cm.

 

Adam, Eva en de vruchtbaarheid

Geopend laat de linkervleugel de schepping van de mens in het paradijs zien. Met daarin Adam en Eva als ongecorrumpeerde meesters van het universum.

Het linker paneel illustreert hoe het paradijs er uit had kunnen zien, zonder de zondeval. Adam en Eva zouden zich dan niet hoeven schamen voor hun naaktheid.  

 

Ga naar de complete Jeroen Bosch reis.

 

De zonde die hemel en hel verbindt

Overal op het middenstuk waarschuwt Jheronimus Bosch de kijker tegen de zwakte van het menselijke vlees. De vruchtbaarheid wordt geïllustreerd door mensen die tussen reusachtige vruchten in allerlei poses de liefde bedrijven. Maar zoals Jeroen Bosch eigen is, is er toch een addertje onder het gras. Terwijl alles op aarde voor het genot van de mens lijkt te bestaan, brengen de liefdeskoppels geen baby’s, maar grote vruchten voort. Het begin van de zonde.
Het is de zonde, die volgens de middeleeuwse theologie het paradijs met de hel verbindt.

Het rechter paneel toont de levendige hel, die de mens over zich zelf heeft afgeroepen.
De meest bizarre en lugubere wezens knagen aan de mensen en misbruiken hen voor hun eigen plezier. Het is de uitbeelding van de ergste nachtmerrie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief