Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

ons aanbod

Oog in oog met Luther

Meewerken aan de Luthertentoonstelling

In Museum Catharijneconvent wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor dé grote Luthertentoonstelling van Nederland. Eén dag per week help ik met het onderzoek naar de geschriften van Luther. Luther schreef ontzettend veel en door de uitvinding van de boekdrukkunst konden zijn ideeën zich razendsnel verspreiden. Op de tentoonstelling willen we een indruk geven van de hoeveelheid van de geschriften die de reformator produceerde en ook enkele invloedrijke pamfletten laten zien. Hiervoor ga ik samen met de conservator van het protestantisme langs bij verschillende universiteitsbibliotheken om te kijken naar mogelijke bruiklenen.

 

Een bijzondere vondst

Zo gingen we naar de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hier zag ik wat ik tot nu toe het mooiste geschrift vind. Tussen alle gedrukte pamfletten en Nieuwe Testamenten lag een klein handgeschreven briefje van Maarten Luther. Het was niet veel meer dan een kattebelletje. En het is een wonder dat het vijfhonderd jaar heeft overleefd en nu in een bibliotheek in Amsterdam wordt bewaard.

 

De mens Luther dichtbij

Luther schreef het briefje in 1531 aan Hieronymus Baumgärtner ter begeleiding van een doos met boeken. Hierin vraagt hij de boeken aan iemand anders door te geven als bedankje voor een eerder verleende dienst. Wat mij echter het meest trof, was het naschrift: “Salutat te reuerenter Dominus mea Ketha”, of in het Nederlands vertaald: “U krijgt de eerbiedige groeten van mijn Heer Käthe”. Heer Käthe, dat is zijn vrouw, Katharina von Bora, die hij zowel plagend als bewonderend deze bijnaam gaf. Deze woorden te zien, in zijn eigen handschrift, dat bracht de mens Luther voor mij even heel dichtbij.

 

Door Davita van der Woude – kunsthistorica

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief