Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

ons aanbod

Oezbekistan. . . , wat moet je daar nou?

 "Waar ligt dat eigenlijk en is ‘t niet eng?", als je zegt dat je naar Oezbekistan gaat.

Omringd door exotische namen als Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan, wordt deze jonge republiek in hoog tempo ontdekt door toeristen.

Zeg je Oezbekistan, dan zeg je Zijderoute - een legendarische, ca. 10.000 km lange handelsroute tussen China en het Middellandse Zeegebied, waarlangs niet alleen kostbare zijde vervoerd werd, maar ook specerijen, diamanten, parels, papier, vruchten én opvattingen, religies, ziektes en culturen werden overgebracht.

Oezbekistan, pure magie!

Fergana en gastvrije, hartelijke Oezbeken

Na aankomst in de hoofdstad Tashkent - één van de grootste Centraal - Aziatische steden - en na een korte nacht meteen richting de vruchtbare Fergana Vallei. Geweldige tocht over een ruige bergpas. Onderweg de eerste ontmoetingen met Oezbeken op hun ‘dagje uit’, voor wie Nederlanders heel spannend bleken.

 

Bekijk hier de reis naar Oezbekistan en Kirgizië

 

 

Dat bleef zo: op markten, pleinen, overal zijn Oezbeken hartelijk, een tikje nieuwsgierig en helemaal happy als ze met je op de foto mogen.

 

Op de markt, zijdeproductie  en Tashkent

De markt in Fergana is een sensatie: geurige, kleurige kruiden, gedroogde abrikozen, rozijnen, groente, fruit en andere lekkernijen, verse ronde broden met ingebakken symboliek.

 

 

In Margilan - met Fergana centrum van zijdeproductie in Centraal - Azië -maakt het hele proces van de zijdeverwerking indruk: van zijderupscocons tot stof voor kleding, sjaals e.a.

Terug naar het kosmopolitische, opvallend groene Tashkent met zijn oriëntaalse flair. De meest Russische stad van het land: brede boulevards, hoogspuitende fonteinen en de typische woonbunkers uit de Sovjettijd. Net als in Moskou lijken de metrostations van Tashkent op paleiszalen en natuurlijk maken we een ritje!

 

Bekijk hier de reis naar Oezbekistan en Kirgizië

 

Alsof je droomt . . .

De oude Zijderoutesteden Khiva, Buchara en Samarkand zijn een droom en haast te mooi om waar te zijn. Soms knijpen we onszelf even om te beseffen dat we hier nu echt zijn! Dit is meer dan een bezoek aan een paar steden: we zijn een totaal andere wereld binnengestapt! De enorme moskeeën en medreses met hun azuurblauwe en turquoise keramiek, overal de fijn-geborduurde suzani’s (wandtapijten), bont Oezbeeks keramiek, steeds weer de theeceremonie als gebaar van gastvrijheid. Sprookjesstad Khiva, oude karavaanstad, voor handelaren een laatste stop voordat ze de woestijn overstaken naar Perzië, nu Iran. In deze met leem, zandkleurige steen en kleurige mozaïeken gebouwde stad ontmoeten we kinderen op schoolreisje: geen spijkerbroeken met T-shirts, maar stralende feestpakjes van Oezbeekse zijde.

 

 

Plov eten in Buchara

Lange tocht door de oneindige Kizilkumwoestijn naar het levendige Buchara, waar we buiten ontbijten in de hof van een oude medrese. Hier gaan we bij een Oezbeekse familie weer aan de plov:

het nationale gerecht dat vooral in de open lucht gekookt moet worden: dán smaakt ‘t pas echt! En weer geloven we onze ogen amper bij ‘t zien van zoveel overweldigende Islamitische architectuur. We zijn al verliefd op dit land. En dan moet Samarkand nog komen . .

 

Bekijk hier de reis naar Oezbekistan en Kirgizië

 

De magische stad der steden

"Je kunt de hele wereld gezien hebben. . . ., maar als je ooit Samarkand gezien hebt, zul je voor altijd betoverd blijven door zijn magie", schreef een onbekende dichter.

Dit gevoel heb je niet als de bus door vervallen en allesbehalve romantische sovjetwijken rijdt. Maar als we ‘s avonds de verlichte Registan - het mooiste plein ter wereld - zien, zijn we op slag weer betoverd. Dit kun je onmogelijk navertellen, dit moet je zelf zien! Ook in de Mausoleumstraat schittert al dat blauw weer tegen de Oezbeekse hemel.

 

Van Samarkand brengt de hogesnelheidstrein Afrosyab ons in ruim 2 uur terug naar Tashkent: zo modern is Oezbekistan ook!

 

Voor altijd!

Oezbekistan betekent zeker niet een en al romantiek of 1001nacht-sfeer. Het is een land in opbouw, kent grote ecologische - dus ook sociale - problemen rond het Aralmeer, waar 90% van het oorspronkelijke water verdween door te intensieve katoenproductie, ooit aangemoedigd door de sovjets. Maar de schoonheid van het land laat niemand onberoerd, zijn historie maakt steeds nieuwsgieriger en je voelt je wonderlijk thuis tussen de Oezbeken - een mengelmoes van volken.

Een reis naar dit nu nog enigszins verborgen land zal je voor altijd bijblijven!

 

Bekijk hier de reis naar Oezbekistan en Kirgizië

 

Hermine Tien, reisleider

 

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief